Política

Barcelona demana a la UE sancions més elevades a plataformes com Airbnb

Sanz reclama multes que “facin mal” a les empreses i simplificar els processos per imposar-les

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha demanat aquest dijous a la Unió Europea sancions més elevades a plataformes com Airbnb per “fer-les complir la llei”. En una roda de premsa des de l’Eurocambra en el marc d’una visita a Brussel·les per abordar en diferents torbades la normativa proposada per la Comissió Europea per regular l’oferta de pisos turístics de curta durada, Sanz ha apuntat que cal una normativa que “obligui” les plataformes a complir la llei i que reforci la capacitat de sanció perquè les multes “facin mal” a les empreses i se simplifiquin els processos per imposar-les.

Sanz ha afirmat que amb la llei catalana de turisme la capacitat de sanció a les plataformes és reduïda i per això ha demanat que la normativa comunitària la reforci. Ha explicat que a Barcelona les primeres sancions es van imposar l’any 2015 i que es va trigar gairebé un any a completar el procés per fer-les arribar a les companyies, que després les han recorregut, cosa que ha fet que no les hagin pagat encara. “Necessitem sancions que realment els facin mal”, ha insistit.

Segons ha explicat la tinenta d’alcaldia, a Barcelona cada mes hi ha uns 500 pisos turístics il·legals a les plataformes, que constantment s’han d’anar rastrejant i demanar a les empreses que els eliminin. “Estem dedicant molts esforços econòmiques malgrat ser l’administració més petita. Necessitem més suport i un marc normatiu que ens doni més capacitat i pressupost”, ha insistit.

Per Sanz, la proposta de normativa que va presentar al novembre la Comissió Europea per regular l’oferta de pisos turístics de curta durada és un “bon punt de partida”, però ha reivindicat que les administracions locals necessiten “més recursos” per fer front a les plataformes que incompleixen la llei.

A més, ha demanat que la norma comunitària reconegui que no totes les ciutats són iguals i que algunes estan “saturades” de pisos turístics. També ha valorat positivament que hi hagi una norma comunitària perquè farà que es pugui aplicar a totes les ciutats europees. “(Les plataformes) no tindran l’excusa que cada ciutat va a la seva. Això és un missatge molt clar”, ha defensat.

En la roda de premsa, Sanz ha estat acompanyada per l’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun, que ha demanat al govern espanyol que la normativa comunitària sobre els pisos turístics sigui una prioritat en la presidència espanyola del Consell, que serà la segona meitat del 2023. “És un problema que s’ha convertit en europeu”, ha reivindicat Urtasun. L’eurodiputat dels comuns ha apuntat que l’Eurocambra ja ha començat a definir la seva posició per a la negociació amb el Consell, l’altre colegislador a la Unió Europea, i ha reclamat a la presidència espanyola que fixi el tancament de l’expedient com a “màxima prioritat” i amb un “text amb màxima ambició”.

Visita a Brussel·les

A la capital comunitària, la tinenta d’alcaldia té diverses trobades amb l’objectiu de “millorar” la regulació, que ara ha de ser negociada per l’Eurocambra i el Consell per pactar la normativa final. Concretament, Sanz es reuneix amb el director general de Mercat Interior de la Comissió Europea, David Blanchard, i amb l’eurodiputada dels Verds Kim van Sparrentak, que s’encarrega de la regulació.

Sanz també participa aquest dijous en la Conferència Anual de POLIS, la xarxa de ciutats i regions europees que treballen per desenvolupar tecnologies i polítiques innovadores i sostenibles per al transport local. En la conferència també participen el ministre de Mobilitat de la Regió de Brussel·les-Capital, Elke van den Brandt, el tinent d’alcaldia de Mobilitat de París, David Belliard, i el tinent d’alcaldia de Transport de Londres, Seb Dance, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia