Política

El Parlament pretén edificis del parc per guanyar espai

L’actual seu de la cambra parlamentària ha quedat petita

Es considera “urgent” trobar-hi una solució

S’ha proposat a l’Ajuntament l’Hivernacle i l’Umbracle per fer-hi la sala d’actes i la biblioteca

El Parlament de Catalunya ha quedat petit per donar cabuda, amb satisfacció, a totes les persones que mou l’activitat de la cambra, i des de la institució s’ha pensat que la solució al problema és dins mateix del parc de la Ciutadella, ocupant edificis que estan en desús. La proposta s’ha traslladat a l’Ajuntament, que, fins avui, ha donat una resposta que no ha satisfet les necessitats del Parlament.

Fonts coneixedores de les necessitats d’espai del Parlament asseguren que s’han de buscar solucions amb “urgència”. Aquesta legislatura, la irrupció d’un nou grup polític, el de Vox, ha complicat la situació i és quan s’ha intensificat la recerca d’una solució per ampliar l’espai.

Les pretensions expressades pel Parlament s’han fixat en els edificis amb façana al passeig de Picasso, com ara l’Umbracle i l’Hivernacle. En el primer hi ha una col·lecció de plantes tropicals i el segon està en desús i, a hores d’ara, en ple procés de rehabilitació. S’ha pensat en aquests edificis per traslladar-hi la sala d’actes i la biblioteca. Com que tots dos són a escassos metres del carrer –circumstància que no succeeix amb la seu del Parlament–, això facilitaria la interrelació de la institució amb la ciutadania.

En la resposta donada, fins ara, per l’Ajuntament, s’ha parlat de la possibilitat d’ocupar edificis que hi ha a l’exterior del parc, a la zona de Wellington, però en cap moment el consistori s’ha mostrat obert a negociar sobre l’Hivernacle i l’Umbracle.

El creixement físic del Parlament, ubicat a l’antic arsenal militar de quan el parc era una fortalesa, és molt complicat. La ubicació del zoològic a l’altre costat dels murs sempre n’ha hipotecat el creixement. Per això, fins ara, les solucions a les necessitats d’espai s’han trobat sempre dins del mateix edifici, guanyant metres als braços annexos que abans no formaven part de la infraestructura de la cambra. També es va guanyar espai habilitant la sala d’actes allà on hi havia un pati i traslladant la zona de bar i restauració a la planta baixa per habilitar la sala de premsa i un espai per a les rodes de premsa al primer pis, al mateix nivell que la sala de plens.

L’edifici de l’Hivernacle és un dels grans objectes de desig del Parlament, però ara per ara no se’n pot fer ús perquè es troba en obres després de més d’una dècada en desús. És per això que aquesta joia de l’arquitectura del ferro havia entrat en una espiral de degradació important i alguns grups polítics, com Junts per Catalunya, n’havien demanat la rehabilitació.

L’interior s’havia convertit en dormitori de persones sense sostre, que hi accedien trencant els vidres. Els treballs en aquest edifici van començar a l’agost, amb una inversió de dos milions d’euros, i les obres està previst que acabin el juliol del 2023.

Pel que fa a l’Umbracle, el seu aspecte és aparentment bo. L’interior és ple de vegetació exòtica i els camins i bancs que hi ha per gaudir de l’espai estan ben conservats. Al seu exterior, hi dormen persones que entren de nit al parc, buscant refugi, i hi deixen restes de roba i de menjar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona