Política

Els agents socials demanen a govern i partits “celeritat” per aprovar els pressupostos

L’executiu d’Aragonès inclou a l’acord amb sindicats i patronals destinar 14,5 milions a garantir més places d’FP

El govern destinarà 14,5 milions d’euros del pressupost del 2023 per garantir més places de Formació Professional (FP) pel pròxim curs 2023 - 2024. Així ho ha anunciat aquest dilluns l’executiu després d’una trobada del Consell del Diàleg Social –integrat per les patronals Foment del Treball i Pimec i els sindicats CCOO i UGT-. La partida permetrà crear almenys 257 nous grups. Així mateix, l’acord també preveu destinar 4 milions d’euros d’ajudes per “intensificar el suport” a la internacionalització de les empreses catalanes.

Les patronals Foment i Pimec i els sindicats CCOO i UGT han demanat al govern i als partits catalans “responsabilitat” i “celeritat” per aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2023, després de rubricar amb l’executiu l’acord sobre els comptes en el marc del Consell del Diàleg Social.

Es tracta de la primera vegada que l’executiu català pacta amb els agents socials una sèrie de mesures a incloure en els comptes, acords que es van donar a conèixer la setmana passada i entre els quals s’inclou augmentar un 8% l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), de manera que passarà dels 569,12 euros mensuals fins als 615..

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat l’acord “d’històric” per incloure per primera vegada els agents socials en la negociació.

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha qualificat l’acord d’”històric i molt rellevant” per a l’aprovació dels pressupostos de 2023, encara que ha donat per fet que els comptes no es portaran al Parlament fins a l’any que ve i que s’aprovaran al gener o febrer.

Acord que, encara que creu que és un “pilar fonamental” per a l’aprovació definitiva dels pressupostos del 2023, és “insuficient”, pel que ha instat el Govern a què busqui la màxima “complicitat” amb els grups parlamentaris, alhora que ha demanat a aquests que donin suport als comptes.

El líder de Foment ha reiterat que a la patronal catalana li sembla una gran “immoralitat i irresponsabilitat” una prorroga pressupostària, de manera que ha fet una crida a les forces polítiques perquè es posin d’acord.

També el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha qualificat d’”històric” l’acord i creu que aquest marca un “abans i un després” en el diàleg social.

Ginesta ha demanat la màxima “celeritat” possible en l’aprovació dels comptes perquè “cada dia sense pressupostos és un dia en el que es perd la possibilitat de crear llocs de treball i de generar riquesa” i ha rebutjat també la possibilitat d’una pròrroga pressupostària. “No podem perdre ni un minut” (a aprovar els pressupostos), ha dit.

Evitar electoralisme

“No entendríem que acabin dilatant-se les negociacions ’sine die’ només per tacticisme polític”, ha alertat el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.

Aquest líder sindical ha defensat que l’acord aconseguit amb el Govern “enforteix i eixampla els perímetres de la nostra democràcia”, si bé ha assumit que el pacte ha estat possible per la feblesa parlamentària de l’executiu, que compta només amb el suport dels 33 diputats d’ERC.

“Probablement amb altres majories podríem haver tingut una influència diferent, però som experts a aprofitar les febleses de les contraparts”, ha indicat.

El secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, ha recordat com fins ara els sindicats només participaven en reunions en les quals se’ls explicava el contingut dels pressupostos, abans o després de ser aprovats: “Abans opinàvem i aquí s’acabava tot. Ara l’avanç és important”, ha dit en relació amb aquest pacte en el marc del Consell del Diàleg Social.

També ha reivindicat el paper jugat pel seu sindicat: “Entre el tot i el no-res escollim el camí gradual cap al tot. S’ha fet un pas important, però no és el final, sinó l’inici”.

Finalment, ha demanat a les forces polítiques que “deixin la calculadora electoral a un costat” perquè “cada mes que no es presenten els pressupostos és un mes en el que la gent té menys drets socials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona