Política

El govern espanyol recorre al TC contra la llei antidesnonaments

L’executiu considera que un article vulnera competències pròpies i diversos principis constitucionals

La comissió bilateral havia aconseguit acords parcials amb el català, però dimecres acabava el termini per presentar recurs

El Consell de Ministres ha aprovat avui presentar un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional (TC) contra un article de la llei catalana antidesnonaments (la llei 1/2022) que incloïa mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Segons consta en les referències, l’executiu sol·licita al president Pedro Sánchez la interposició d’aquest recurs que afectarà un únic punt de la llei, ja que, segons el govern espanyol, s’ha aconseguit un acord parcial amb la Generalitat en el marc de la comissió bilateral existent per resoldre conflictes competencials, a fi de modificar altres aspectes de la normativa.

El que qüestiona la Moncloa és una disposició addicional que recull la necessitat d’oferir una proposta de lloguer social abans d’interposar demandes judicials o de reclamar un deute hipotecari o un desnonament en determinades circumstàncies específiques quan els habitatges pertanyin a grans tenidors. L’executiu espanyol considera que aquesta disposició addicional afecta la regulació de la propietat privada (recollida a l’article 33 de la Constitució) i a la competència en matèria de legislació civil. Entén a més el govern espanyol que es vulnera el principi d’interdicció de l’arbitrarietat dels poders públics, la igualtat i la competència exclusiva de l’Estat en legislació sobre expropiació forçosa. El Consell de Ministres recorda que el Tribunal Constitucional ja va anul·lar aquests preceptes en una sentència del 2021 que es referia al decret llei de la Generalitat amb mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge. Encara que tots dos governs negociaven per mirar d’evitar aquest recurs, el termini per impugnar la norma acabava aquest dimecres 7 de desembre.

Precisament avui el grup promotor de la llei contra la pobresa energètica i els desnonaments a Catalunya, format per l’Observatori DESC, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Catalunya i l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, havia exigit al govern espanyol que no impugnés la norma. “Seria difícil entendre que un govern format per dos partits progressistes i que el passat mes de març van votar a favor d’aprovar aquesta llei al Parlament de Catalunya siguin ara impulsors d’una possible impugnació de la llei, o d’alguna de les mesures que inclou, al Tribunal Constitucional”, lamentava aquest grup. A més, recordava que segons un informe presentat per les entitats impulsores el passat mes de juliol, la llei catalana hauria aturat entre 5.000 i 11.000 desnonaments l’any i uns 200.000 talls de subministraments a Catalunya. Per això el grup apel·lava a la responsabilitat de les institucions en relació amb el dret constitucional a un habitatge digne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia