Política

Perú

Castillo dissol el Congrés i instaura un govern d’emergència

El president adopta la mesura hores abans del ple que havia de debatre la seva destitució

Assegura que convocarà eleccions per a un congrés “constituent” al més aviat possible amb l’objectiu d’elaborar una nova Carta Magna

El president del Perú, Pedro Castillo, ha decretat aquest dimecres la dissolució temporal del Congrés i la instauració d’un govern d’emergència nacional.

La dissolució del Parlament es produeix hores abans del ple que hi havia de debatre una moció de vacança (destitució) en contra de Castillo, que podria haver-lo apartat de la presidència.

En un missatge a la nació que no ha estat anunciat prèviament pel seu equip, i on ha aparegut amb mostres evidents de nerviosisme, Castillo ha explicat que “es dicten les següents mesures: Dissoldre temporalment el Congrés de la República i instaurar un govern d’emergència excepcional”.

El president peruà ha assegurat que convocarà “en el més breu termini eleccions per [triar] un nou congrés amb facultats constituents per elaborar una nova Constitució en un termini no superior als 9 mesos”.

Castillo ha decretat un toc de queda a tot el país a partir de les deu de la nit d’aquest dimecres (4 de la matinada de dijous a Catalunya).

També ha ordenat la “reorganització del sistema judicial al Poder Judicial, el Ministeri Públic, la Junta Nacional de Justícia (JNJ) el Tribunal Constitucional (TC)”.

El cap d’Estat ha donat un termini de 72 hores perquè “tothom que posseeixi armament il·legal” el lliuri a la policia. “Qui no ho faci cometrà un delicte sancionat amb pena privativa de llibertat que s’establirà al respectiu decret llei”, ha afegit.

També ha dictat que les Forces Armades auxiliaran la Policia Nacional en el “combat de la delinqüència, corrupció i narcotràfic”.

Finalment, ha fet una crida a totes les institucions de la societat civil, rondes camperoles (grups d’autodefensa enfortits durant el conflicte armat intern) i “tots els sectors socials” a defensar aquestes mesures.

El polític peruà ha indicat que comunicarà aquesta decisió a l’Organització d’Estats Americans (OEA).

Dimiteixen diversos ministres peruans després de l’anunci de Castillo

Diversos ministres peruans han renunciat aquest dimecres després de la decisió del president de la República, Pedro Castillo, de dissoldre el Parlament i instaurar un “govern d’excepció” temporalment, fins a la convocatòria d’unes noves eleccions per elegir un Congrés amb facultats constituents.

Els titulars d’Economia, Kurt Burneo; Justícia i Drets Humans, Félix Chero; Treball, Alejandro Salas, i Relacions Exteriors, César Landa, han anunciat a les xarxes socials la seva decisió d’abandonar el govern.

Els ministres han justificat la renúncia per la seva “afecció als valors democràtics” i constitucionals.

Salas, que ha estat un dels principals portaveus de Castillo, ha declarat que “coherent amb els meus principis i amb ple respecte a la democràcia, he presentat la meva renuncia”.

De manera similar i quasi simultània, Burneo ha acusat el cap d’Estat d’haver “vulnerat l’Estat de Dret” i Chero ha justificat la seva renúncia per respecte “a la institucionalitat democràtica” del país.

Landa ha denunciat que Castillo ha donat un “autocop d’Estat” i ha demanat a la comunitat internacional que ajudi al “redreçament democràtic al Perú”.

“En estricte afecte a les meves conviccions i valors democràtics i constitucionals, he decidit renunciar irrevocablement al càrrec de ministre de Relacions Exteriors, davant la decisió del president Castillo de tancar el Congrés de la República, violant la Constitució”, ha argumentat.

El canceller ha volgut deixar clar que el president ha pres la decisió de dissoldre el Congrés sense el seu suport.

També ha dimitit l’ambaixador del Perú davant l’Organització d’Estats Americans (OEA), Harold Forsyth. “No puc, per raons morals i professionals, tenir cap vincle amb un règim que funciona amb base a decrets”, ha dit el representant peruà en una reunió del Consell Permanent de l’OEA a Washington.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia