Política

Els demòcrates amplien la majoria al Senat dels EUA

Warnock s’imposa al candidat republicà en la segona volta de les eleccions per a la cambra alta a Geòrgia

La victòria dels progressistes és un nou cop al trumpisme en els comicis de mig mandat

El Partit Demòcrata ha augmentat la seva majoria al Senat dels Estats Units després de la victòria del seu candidat a l’estat de Geòrgia, que es va imposar dimarts per un marge estret al candidat del Partit Republicà. Segons les projeccions de The Wall Street Journal i The New York Times, el demòcrata Raphael Warnock es va imposar al republicà Herschel Walker, la qual cosa atorga al partit del president, Joe Biden, 51 escons a la cambra alta davant els 49 dels conservadors.

Les eleccions de Geòrgia van ser la segona volta dels comicis de mig mandat celebrats el passat 8 de novembre, en els quals cap dels dos aspirants va aconseguir superar la barrera del 50% dels sufragis. Malgrat ser una de les conteses electorals al Senat més cares de la història dels EUA, la batalla entre Warnock i Walker ha acabat sent molt menys transcendent del que podria haver estat, ja que els demòcrates ja s’havien assegurat el control del Senat.

Fins i tot si a Geòrgia s’hagués imposat el candidat republicà i per tant el nombre d’escons al Senat s’hagués repartit 50 a 50, el vot de qualitat de la vicepresidenta nord-americana, la demòcrata Kamala Harris, hauria servit als demòcrates per guanyar les votacions; si més no, les que no requereixen una majoria qualificada.

La campanya a Geòrgia ha rebut la implicació de l’expresident demòcrata Barack Obama (2009-2017), que hi va anar a l’octubre a fer campanya. Obama va recordar dijous als votants de la zona que si fa dos anys s’haguessin quedat a casa, la majoria de la cambra alta hauria estat dels republicans.

En les eleccions legislatives de mig mandat, els republicans van recuperar el control de la Cambra de Representants, per la qual cosa a partir del 3 de gener, data de l’inici de la nova legislatura, Biden tindrà dificultats per portar a terme la seva agenda fins al final del seu mandat. Això sí, la majoria al Senat li facilitarà la feina a l’hora d’aprovar les nominacions que proposi a l’administració i a la branca judicial.

La disputada batalla de Geòrgia consolida aquest estat com un dels territoris clau de cara a les eleccions presidencials del 2024. Els demòcrates han guanyat tres curses al Senat en aquest estat, que abans havia estat un feu republicà, i Biden s’hi va imposar en les eleccions del 2020.

La desfeta de Walkers és també un altre cop per a l’expresident Donald Trump, que ha anunciat que es torna a presentar a la cursa per la Casa Blanca del 2024. Trump va donar suport a Walker, així com a desenes de candidats trumpistes en les eleccions del 8 d’octubre, i molts dels seus aspirants no han obtingut els resultats que l’exmandatari esperava.

LA XIFRA

51
escons
tindrà el Partit Demòcrata al Senat d’un total de cent després de la victòria de Raphael Warnock a Geòrgia.

L’Organització Trump, culpable

L’Organització Trump, de l’expresident Donald Trump, va ser declarada dimarts culpable d’evasió fiscal, per haver pagat a executius “per sota de la taula”, donant-los una part important de les seves compensacions de manera que poguessin rebaixar la seva part subjecta a impostos, segons mitjans locals. Les dues empreses declarades culpables per un jurat al Tribunal Suprem de Manhattan són Trump Corporation i Trump Payroll Corporation, mentre que ni l’expresident ni els seus familiars han estat inculpats en aquest cas.

La fiscalia de Manhattan havia acusat l’empresa d’haver tingut en funcionament durant més de quinze anys una trama d’evasió fiscal. El jurat va acceptar els disset càrrecs i un esquema per propiciar un alt nivell de vida dels executius –actuacions de luxe, matrícules en costoses escoles i apartaments exclusius– sense pagar els impostos corresponents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona