Política

El PSOE “analitzarà” l’esmena d’ERC per malversació

López promet que no es despenalitzarà l’ús indegut de recursos públics

Afirma que la reforma no afecta els casos de Chaves i Griñán

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, ha assegurat aquest divendres que la seva formació “analitzarà” l’esmena d’ERC per a la reforma de la malversació, i ha promès que en cap cas s’acabarà aprovant una reforma que beneficiï condemnats per corrupció ni que suposi despenalitzar l’ús indegut de recursos públics.En concret, López ha volgut destacar que el PSOE no donarà suport en cap cas una reducció de les penes als condemnats per corrupció “o per un ús irregular o arbitrari dels recursos públics”. “Qualsevol ús indegut dels recursos públics ha d’estar penalitzat, i per tant mai permetrem la despenalització del que permeti enriquiments a través de tercers i partits polítics”.

En roda de premsa al Congrés, López també ha afirmat que la reforma no afectarà en cap cas els casos dels expresidents andalusos Chaves i Griñán. Ha justificat que els grups utilitzin la via d’urgència per aprovar la reforma al Congrés abans de cap d’any.

López ha fet aquestes manifestacions en una roda de premsa al Congrés on ha defensat les noves esmenes del PSOE i Podem a la reforma del Codi Penal per sedició.

Noves esmenes de PSOE i Podem a la reforma del Codi Penal

Es tracta de la creació d’un nou delicte d’enriquiment il·lícit per als càrrecs que tinguin un increment injustificat de patrimoni per sobre dels 250.000 euros, i una reforma del sistema de funcionament del Consell General del Poder Judicial perquè pugui elegir els dos membres del Tribunal Constitucional que li pertoquen per majoria simple, i no per tres cinquens.

L’objectiu és superar el bloqueig que estan fent vuit vocals conservadors, que impedeixen nomenar els dos membres del TC que pertoquen al CGPJ i, de retruc, impedeixen que el govern espanyol nomeni els seus dos.

L’esmena del PSOE per desbloquejar la renovació del TC estableix que ja no cal una majoria de tres cinquenes parts al CGPJ per designar els dos nous magistrats al Tribunal Constitucional, i n’hi haurà prou amb una majoria simple.

La reforma també permetrà que en casos de bloqueig per part del CGPJ o del govern espanyol, cada part pugui designar els seus dos magistrats sense necessitat d’esperar l’altra.

Segons López, es tracta de superar el “bloqueig antidemocràtic” d’un “PP antisistema que no té cap senti d’Estat” per poder “garantir per llei el compliment del mandat constitucional”. “Establim fórmules per garantir la renovació del TC”, ha dit, perquè “no té cap sentit que membres del CGPJ tinguin la capacitat de bloquejar nomenaments del govern”. López també ha defensat les esmenes del PSOE per a la creació del nou delicte d’enriquiment il·lícit per a casos de càrrecs públics que no justifiquin increments patrimonials de més de 250.000 euros. El nou delicte ho castigarà amb penes d’entre sis mesos i tres anys de presó. “No pot ser que coneguem casos de corrupció i enriquiment injustificable i no passi res”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia