Política

Unió Europea

Detenen una vicepresidenta del Parlament Europeu per un cas de presumpta corrupció vinculat a Qatar

La policia escorcolla 16 domicilis a Brussel·les i arresta cinc persones en el marc d’una investigació de la justícia belga

Entre els detinguts també hi ha un antic eurodiputat, un líder sindical, un assistent parlamentari i un lobbista

La policia judicial belga ha efectuat aquest divendres diversos escorcolls i detencions en el marc d’una investigació per un possible cas de corrupció relacionat amb suposats intents de Qatar, país amfitrió del Mundial de futbol 2022, d’influir en la posició del Parlament Europeu (PE). Entre les persones arrestades hi ha una vicepresidenta de l’Eurocambra, la socialdemòcrata grega Eva Kaili, segons la premsa belga.

Els agents han realitzat avui registres a 16 domicilis de diversos districtes de Brussel·les, centrats en assessors parlamentaris de la cambra europea. Durant l’operació policial han estat arrestades almenys cinc persones, inclosos una vicepresidenta del PE, un antic eurodiputat i un líder sindical.

Tot i que la Fiscalia no ha facilitat les dades dels detinguts, els mitjans belgues Le Soir i Knack asseguren que entre els investigats hi ha Kaili, que ocupa una de les catorze vicepresidències del Parlament Europeu, i que la seva casa ha estat escorcollada. Així mateix, la policia hauria detingut del company de la política, que és un actual col·laborador parlamentari vinculat al grup dels Socialistes i Demòcrates.

També estarien entre els arrestats l’exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri, del grup dels Socialistes i Demòcrates; el president de la Confederació Internacional de Sindicats, Luca Visentini, un assistent parlamentari –el company de Kaili– i un lobbista, les identitats dels quals no s’han facilitat.

A tots ells se’ls aplica el principi de la presumpció d’innocència i seran cridats a declarar davant del jutge en les pròximes hores.

La Fiscalia ha confirmat que durant els escorcolls s’ha confiscat material informàtic, telèfons mòbils i uns 600.000 euros en diners en efectiu.

Segons les informacions periodístiques, mig milió d’euros en efectiu s’haurien localitzat a casa de Panzeri, que ara és president de l’associació Fight Impunity, dedicada a lluitar contra la impunitat per violacions greus dels drets humans o crims contra la humanitat.

Segons han avançat Le Soir i Knack, la investigació per aquest suposat cas de corrupció, organització criminal i blanqueig de capitals va ser iniciada per la Fiscalia federal belga el passat juliol davant les sospites que Qatar hauria intentat influir en la posició de l’Eurocambra.

“Durant diversos mesos els investigadors de la policia judicial han sospitat que un Estat del Golf ha intentat influir en les decisions econòmiques i polítiques del Parlament Europeu”, ha indicat la Fiscalia federal en un comunicat distribuït a la premsa. Ho hauria fet “pagant substancials quantitats de diners i oferint importants regals a tercers amb una posició política o estratègica important al Parlament Europeu”, ha afegit.

Tot i que la policia no esmenta explícitament Qatar, els dos mitjans belgues asseguren que diverses fonts ben informades els han confirmat que és en aquest país en el qual se centra la investigació, que dirigeix un jutge especialitzat en delictes financers.

Preguntat al respecte de la investigació, un portaveu del Parlament Europeu ha indicat que la institució “no fa comentaris sobre procediments judicials” i que, “com sempre, coopera plenament amb les autoritats nacionals al càrrec” d’aquests.

El grup dels Socialistes i Demòcrates a l’Eurocambra ha manifestat en un comunicat que està “consternat per les acusacions de corrupció a les institucions europees” i ha assegurat que té “tolerància zero” davant aquest tipus de delicte. L’aliança progressista s’ha mostrat disposada a cooperar “plenament” amb les autoritats judicials i ha donat suport a una investigació “exhaustiva i una divulgació completa”.

“Donada la gravetat de les acusacions, fins que les autoritats competents proporcionin informació i aclariments rellevants, demanem la suspensió del treball sobre qualsevol expedient i votació plenària relacionada amb els Estats del Golf, en particular la liberalització de visats i les visites planificades”, conclou el grup.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia