Política

XAVIER TRIAS

CANDIDAT A L’ALCALDIA DE BARCELONA PER JUNTS PER CATALUNYA

“Ser els millors exigeix un lideratge i no mediocritats”

“Si m’he de fiar d’aquells que em paren, trauré un resultat espectacular”

“Si continuem quatre anys més amb la inèrcia que hi ha ara, la ciutat acabarà molt malament”

“El gran problema de Catalunya no és la independència, és la dependència”

Junts ha de ser el pal de paller. Esquerra intenta fer una cosa que és meritòria, que és canviar d’ideologia; hi ha cops que em quedo sorprès

Xavier Trias ha tornat a l’arena política per encapçalar l’opció de Junts per Catalunya a l’alcaldia de Barcelona. Un exalcalde que vol deixar de ser ex.

Imagino que, al carrer, molta gent li diu “alcalde”
Em diuen “alcalde”. Molta gent em renya: “Es presenta o no es presenta”, em diuen. “Escolti, ha de guanyar”, i jo els responc: “Això depèn més de vostè que no pas de mi.” I em diuen: “L’ha de treure.”
Què diu el termòmetre del carrer?
Si m’he de fiar d’aquells que em paren, jo diria que trauré un resultat espectacular, però això s’ha de fer real. Hi ha el perill, en els polítics, que visquem en una bombolla, i no et pots refiar. Ara bé, sí que crec que hi ha un ambient general de disgust amb l’actuació del govern de la senyora Colau. Això és així, malgrat que la senyora Colau ha tingut a favor la pandèmia, que ha emmascarat la seva mala gestió.
Però la va gestionar bé, la pandèmia, l’alcaldessa?
És que no té res a veure amb això. Potser es creu que hi pinta alguna cosa, però això va correspondre als serveis sanitaris d’aquest país, que han fet una demostració de com som capaços de gestionar en situacions extremes. Cal posar-los una nota elevadíssima, als metges.
No és el tema de l’entrevista, però molt contents no estan, els metges...
És que no ho poden estar. Metges i infermeres estan maltractats econòmicament, i no se’ls ha reconegut prou. Això és el resultat d’haver posat totes les comunitats autònomes en una situació de catàstrofe amb la sanitat.
I en l’àmbit municipal, què s’hi pot fer en aquesta àrea?
Hi ha una cosa, que acaba passant, i que ja vam fer nosaltres, que va ser invertir a l’hospital del Mar, perquè la Generalitat no tenia diners. Això posa en evidència el grau de dependència extrem en què està aquest país, i la Generalitat de Catalunya, que està en una situació complicadíssima.
Anem a l’abril del 2019. Jo vaig cobrir l’acte d’homenatge que li van fer quan va deixar la política. Què pensava aleshores?
Doncs que s’ha acabat. La veritat és que jo ara estava jubilat, i estava molt tranquil. A la vida hi ha un moment en què has de saber-te retirar. Jo m’he retirat però m’he quedat fent moltes coses. Soc president d’un conjunt de coses, en què no cobres ni un duro, però que et mantenen actiu. He desenvolupat un altre cop la relació amb amics i la família, i ara la meva dona em pregunta si farem aquell viatge que teníem pendent per d’aquí a uns dies. Doncs ja ho veurem...
Quan un sent el seu nom en boca del comissari Villarejo, què en pensa?
Jo he viscut una situació que és un intent del senyor Jorge Fernández Díaz, i d’altres, de destruir-me: “Ens hem de treure de sobre aquest alcalde.” Crec que vaig perdre no només per ells.
En les eleccions del 2015, sense aquest episodi de guerra bruta, què hauria passat?
No ho sé. El problema no és només aquest episodi, sinó els episodis. Això es basa en allò de destruir els Pujol, encara que hi hagi coses que no han fet bé i que jo no justificaré. Van intentar destruir Artur Mas, per a qui es van inventar també unes fonts semblants a les que van fer servir amb mi. Doncs si no hagués passat això, no s’hauria creat l’ambient que es va crear. La Colau diu que mai m’ha dit corrupte, a mi, només diu que soc d’un partit corrupte i acompanyat de gent corrupta. És una manera més educada de dir-ho, però és evident que s’ha fet tot un invent sobre això.
Personalment, com es viu una operació així?
Quedes molt sorprès. Primer penses si algú t’ha posat diners per fer veure que els tens, però després veus que tot és tan maldestre que no entens com se n’arriba a fer un cas, i no entens que la fiscalia no actuï.
Està molest perquè la fiscalia no va actuar contra els que van construir la mentida de Suïssa?
Jo no m’he sentit defensat. Com pot ser que en un país passi una cosa així? Jo no m’he sentit defensat.
No ha tingut cap conversa posterior amb Jorge Fernández?
Només me’l vaig trobar un dia, en el funeral de l’accident de Germanwins, i era molt difícil no saludar-lo.I em va dir: “Jo, com a catòlic, tinc una relació amb tu molt difícil, molt tensa.” I jo li vaig dir que la cosa era fàcil d’arreglar, que jo també soc catòlic i que si em demanava perdó jo l’hauria de perdonar. I em va respondre: “Et trucaré un dia.”
I li ha trucat?
No, mai. Tampoc hi tinc cap interès.
I amb tot el que va passar, se li deu una alcaldia, a Xavier Trias?
No. Jo crec que te la deuen si fas bé les coses i tens un bon projecte. Crec que teníem un projecte de ciutat molt maco, que es va estroncar. I el que passa ara és que molta gent té una gran decepció de com ha funcionat aquest ajuntament els últims vuit anys. El que és greu és que molta gent pensa que si això dura quatre anys més serà un desastre per a la ciutat. Barcelona és reconeguda a tot el món i té unes coses que la converteixen en desitjada, però quan no saps treure profit d’això, doncs passa que la gent no està orgullosa de la seva ciutat.
Aquest és el gran problema?
Això crea un ambient de derrota. A Barcelona es fan coses molt importants, però tenim un esperit de derrota, això és un desastre.
La copa Amèrica va en contra d’aquesta lògica que planteja.
La copa Amèrica és un gran èxit, però no de la senyora Colau, sinó de la societat civil i de Barcelona Global. La senyora Colau se l’ha d’empassar, malgrat que es demostrarà que la copa Amèrica és una revolució tecnològica, com passa amb el Mobile, que no és només un congrés.
Ada Colau va dir l’altre dia que tindrem una campanya on només es parlarà de Barcelona, sense el debat nacional.
Tindrem una campanya parlant de ciutat, i jo tindré una campanya parlant de no dependència. Jo, com a alcalde de Barcelona, no vull dependre ni de Madrid ni de la Generalitat. El 2011 la primera decisió que vam prendre va ser no crear més dèficit per no dependre de la Generalitat, i tenir la capacitat de decidir. El gran problema de Catalunya no és la independència, és el grau de dependència. Ara la campanya no es basarà en una Catalunya independent, es basarà en una campanya Trias.
Que és una campanya Trias?
Que venem una manera d’anar pel món i d’entendre la política, de col·laborar amb la gent, de ser respectuosos i no buscar la destrucció de l’adversari. I fer que tot això serveixi perquè la gent visqui millor, que hi hagi un lideratge i la gent estigui orgullosa de la seva ciutat. Si no estàs orgullós de la teva ciutat les coses no funcionen. Si ens entestem a ser els millors, ens ho hem de creure, però això exigeix lideratges clars i no mediocritats.
Per això torna Xavier Trias?
Perquè la gent m’hi empeny. Em trobo molta gent que em demana que torni. El partit m’ho demana i molta gent que no és del partit m’interpel·la i em demana que torni.
Quin diagnòstic fa de la ciutat?
Que està malament i que si continuem amb la inèrcia que hi ha ara quatre anys més acabarà molt malament. El govern gestiona molt malament, és un desastre i fa coses que creen malestar. Han aconseguit que la gent estigui incòmoda amb la seva ciutat.
Parla de les superilles?
Parlo de moltes coses que es farien diferent si es fessin parlant amb la gent i buscant la col·laboració. Qui viu a Consell de Cent està encantat, però el del carrer València està indignat.
En un marc d’emergència climàtica no s’ha de combatre el cotxe?
El que cal fer és que els cotxes siguin elèctrics i cal prendre una decisió per canviar la flota.
Els ciutadans suspenen Colau en neteja i seguretat.
El pitjor d’això és que Colau i Collboni, si els dius que la ciutat està bruta, et diuen que no i que hi estan posant més diners. Es tracta d’un problema d’exigència amb qui fa la neteja.
És insegura Barcelona?
L’alcalde ha de tenir clar el sistema de seguretat i que la Guàrdia Urbana és la seva policia. Barcelona té un problema: hi falten mossos, i el més intel·ligent és la col·laboració estreta entre els dos cossos. Els delinqüents han de tenir clar que els perseguirem.
Què és el primer que farà si torna a ser alcalde?
Aplicar aquests principis bàsics: tenir cura de la gent, la neteja, la seguretat, lluitar contra la pobresa, crear habitatge, cosa que no s’ha de fer contra els constructors, sinó amb col·laboració publicoprivada.
Com veu Junts?
El partit anirà bé. Li costarà una mica, perquè Junts ha tingut dificultats, ve d’una situació complexa. Junts s’ha de convertir en una força aglutinadora. Sempre havíem parlat de la necessitat de ser pal de paller, algú en diu la casa gran, però la casa té parets i jo soc poc de parets, però sí de pal de paller, això ha de ser Junts, un autèntic pal de paller. I ens hem d’acostumar que dins del partit viu gent amb sensibilitats diferents, qui vol la independència ara o els que diuen que això va a llarg termini, i hem de lluitar per la no dependència.
El pal de paller l’està construint Esquerra?
Jo crec que no. Esquerra intenta fer una cosa que és meritòria, que és canviar d’ideologia. Hi ha cops que em quedo sorprès, però cadascú té el seu plantejament. A vegades el meu partit es desvia cap a un cantó, però els d’Esquerra s’han desviat completament cap a l’altre cantó. Per entendre’ns, amb Esquerra hi ha un problema i no és només l’estratègia per arribar a la independència, sinó les diferències des d’un punt de vista econòmic i social que tenim. Nosaltres necessitem entesa des de la discrepància.
Qui governi Barcelona haurà d’entendre’s i pactar amb d’altres, i després del que va passar en les anteriors eleccions ara podria passar de tot.
Aleshores hi va haver una maniobra maldestra. Van aconseguir que no governessin uns i jo crec que d’una manera molt maldestra per part de l’alcaldessa, que havia dit que mai admetria el suport del senyor Valls. Cadascú ha de ser responsable dels seus actes: vostè és alcaldessa gràcies als vots del senyor Valls i d’una gent que cada dia s’assembla més a una dreta molt dura i poc democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona