Política

Carn de canó per als mercenaris de Wagner

El grup de militants rus recluta presos ucraïnesos per portar-los a lluitar a primera línia de foc

Els membres d’aquest temut equip del Kremlin suposen el 80% de les baixes de combatents en la guerra d’Ucraïna

Els serveis secrets de Kíiv qualifiquen el grup d’“infanteria d’un sol ús de l’ofensiva russa a l’est”

Els combatents mercenaris del Grup Wagner, vinculat al Kremlin, s’han convertit els darrers dies en l’enemic més temut pels ucraïnesos. Després que la cadena de televisió nord-americana CNN informés de les pràctiques “despietades” d’aquest grup, ahir el diari The Kyiv Independent revelava que està reclutant ciutadans ucraïnesos empresonats i que van ser traslladats a presons russes per portar-los a la primera línia del front de guerra i utilitzar-los com a carn de canó.

El mitjà local, que cita com a font a l’estat major de l’Exèrcit ucraïnès, parla de les activitats que desenvolupa aquest grup privat vinculat a Rússia i que va ser fundat per Ievgeni Prigozhin, un oligarca rus i home de confiança del president Vladímir Putin.

El grup mercenari s’ha desplegat en les últimes setmanes a la zona est d’Ucraïna, al Donbass, on, segons Moscou, està permetent significatius avenços a l’exèrcit rus.

“Rússia està reclutant ciutadans empresonats d’Ucraïna que van ser portats per la força a presons russes. En particular, a Krasnodar, el reclutament actiu d’aquestes persones es du a terme en la companyia militar privada Wagner”, va assegurar l’estat major ucraïnès. Segons les fonts, els mercenaris miren de reclutar els presos que compleixen condemnes per delictes més greus.

La CNN informava dimarts que aquests mercenaris suposen el 80% de les baixes dels combatents. Segons l’informe dels serveis secrets ucraïnesos, aquests militants s’han convertit “en la infanteria d’un sol ús de l’ofensiva russa a l’est d’Ucraïna”, que mai es retira, mai es rendeix i actua entre els seus d’una forma “despietada”.

“La mort de milers de soldats de Wagner no li importa, a la societat russa”, hi afegeix l’informe, que explica que “els grups d’assalt no es retiren sense una ordre”. “La retirada no autoritzada d’un equip o sense resultar ferit es castiga amb l’execució a l’acte”, diu el text.

L’organització de defensa dels drets dels presos russos Rus Sidiàstxaia (RS) va assenyalar, per la seva part, que uns 40.000 presidiaris reclutats pel grup de mercenaris Wagner havien mort, desertat, o havien resultat ferits o capturats com a presoners a Ucraïna.

Avenç a Bakhmut

Mentrestant, el grup avança a la ciutat ucraïnesa de Bakhmut, a l’est del país, segons va afirmar ahir el líder interí de la regió de Donetsk imposat per Rússia, Denís Puixilin. La batalla per Bakhmut, ciutat poblada abans de la guerra per unes 70.000 persones, ha estat una de les més sagnants dels onze mesos de la campanya russa a Ucraïna, ja que el seu control obriria el camí de l’exèrcit rus a Sloviansk i Kramatorsk, els principals bastions ucraïnesos a l’est del país.

Segons Puixilin, les forces russes busquen ara tallar les rutes de subministrament de les tropes ucraïneses en aquesta ciutat i encerclar-les. Anteriorment Rússia havia anunciat la presa de Soledar, situada al nord-est de Bakhmut, i de l’estació ferroviària de Sil, unes victòries que no han estat reconegudes per Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona