Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia declara “indesitjable” el portal independent de notícies “Meduza”

La Unió Europea considera un dia negre per a la societat civil russa la decisió de Moscou

La Unió Europea (UE) ha considerat aquest divendres que la societat civil russa afronta un “dia negre” amb la declaració com a “indesitjable” per part del govern rus del portal de notícies independent “Meduza”.

“La Unió Europea condemna enèrgicament la decisió adoptada el dijous per les autoritats russes de designar al mitjà de comunicació independent ’Meduza’ com a ’organització indesitjable’”, ha indicat l’alt representant comunitari per a Afers exteriors, Josep Borrell, en una declaració.

L’Oficina de la Fiscalia General de Rússia va decidir dijous classificar com a organització “indesitjable” a aquest portal, registrat a Letònia, en considerar que les seves activitats representen una amenaça a l’ordre constitucional. “Aquest és un altre greu atac per motius polítics contra la llibertat dels mitjans de comunicació a Rússia”, ha dit Borrell.

En opinió de Borrel, la mesura “demostra que les autoritats russes no en tenen prou amb difondre informació manipulada sobre la guerra de Rússia contra Ucraïna”, sinó que també “volen impedir que els mitjans de comunicació independents proporcionin al públic rus qualsevol accés a informació objectiva sobre la guerra”.

Juntament amb la decisió adoptada pel Departament de la Propietat de la ciutat de Moscou de rescindir els contractes de lloguer dels locals del Centre Sàkharov, aquest esdeveniment “marca un dia negre per a la societat civil russa i un nou punt baix en l’avassallament dels drets i llibertats dels ciutadans russos per part del Kremlin”, ha apuntat.

“Meduza” és una publicació internacional en idioma rus i registrada a Riga que ja estava bloquejada per a la seva lectura en internet a Rússia i havia estat declarada el 23 d’abril de 2021 com a “agent estranger”.

Després de “Meduza”, altres mitjans independents, inclosa la televisió Dozhd i Mediazona, així com desenes de periodistes i personalitats públiques, van ser afegits a la mateixa llista d’ “agents estrangers”.

D’acord amb llei d’organitzacions “indesitjables”, adoptada en 2015, l’Oficina del Fiscal General pot assignar aquest estatus a qualsevol organització no governamental estrangera o internacional si decideix que les seves activitats amenacen “els fonaments de l’ordre constitucional, la capacitat de defensa o la seguretat de Rússia”.

Només pel fet de participar en aquestes organitzacions o per cooperar amb elles d’alguna forma, una persona pot afrontar un càstig penal.

L’OSCE condemna la decisió de Rússia d’il·legalitzar el portal informatiu “Meduza”

La representant de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) per a la llibertat de premsa, la portuguesa Teresa Ribeiro, ha condemnat aquest divendres la decisió de les autoritats russes d’il·legalitzar “Meduza”, un dels portals independents de notícies en llengua russa més populars. “La il·legalització de Meduza demostra una vegada més que les autoritats russes menyspreen els principis internacionals i els compromisos de l’OSCE en matèria de llibertat dels mitjans de comunicació i continuen allunyant als ciutadans russos de la informació independent”, va criticar Ribeiro en un comunicat difós a Viena, seu de l’OSCE.

Ribeiro demana a les autoritats russes que revoquin la decisió i “posin fi a la intimidació i assetjament als mitjans de comunicació”.

La representant de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) ha expressat la seva preocupació per la il·legalització similar de portals de mitjans de recerca —Proekt, Istories, The Insider i Bellingcat—, així com per la designació massiva de mitjans i periodistes com a “agents estrangers”.

Ja en 2015, l’OSCE va advertir que la legislació russa relacionada amb les “organitzacions indesitjables” tindria efectes negatius sobre la llibertat d’expressió, la llibertat dels mitjans de comunicació i el pluralisme.

L’OSCE és l’únic organisme de seguretat regional en el qual són presents EUA, tots els països de la Unió Europea i Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona