Política

NOBEL DE LA PAU

Els Nobel de la Pau 2022 denuncien al Parlament la vulneració de drets civils a Ucraïna, Rússia i Bielorrússia

Han participat aquest dilluns en la primera Jornada de la Pau de la cambra catalana

es entitats de Rússia, Ucraïna i Bielorússia guanyadores del Premi Nobel de la Pau 2022 han fet una crida a la solidaritat de la ciutadania catalana amb la situació que viu la societat civil dels seus països. Els representants de les entitats ho han dit durant la primera Jornada de la Pau del Parlament de Catalunya, inaugurada aquest dilluns per la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés. La màxima representant de la cambra catalana ha considerat “històrica” la presència de les entitats i ha recordat que Catalunya està “compromesa” amb la pau “des de fa dècades”.

Entre els participants de les entitats premiades amb el Nobel de la Pau hi havia Oleksandra Romantsova, directora executiva del Centre per les Llibertats Civils d’Ucraïna, organització que treballa des del 2014 per recopilar “proves dels crims de guerra” de l’exèrcit rus i portar “Putin i tots els responsables d’aquesta guerra davant del sistema internacional de justícia”. Natallia Satsunkevitx, membre de la Junta Interina del Centre de Drets Humans Viasna (Bielorússia), ha relatat com el líder de la seva organització i guanyador del Premi Nobel de la Pau és a la presó i que ella mateixa va haver de marxar del país fa dos anys i no hi pot tornar.”No hem après les lliçons que havíem d’aprendre després de la Segona Guerra Mundial”, ha lamentat, per la seva banda, Alexander Txerkasov, president de la Junta del Centre de Drets Humans Memorial, de Rússia. Segons ell, els russos “van tancar els ulls pensant que la conducta de Putin no era seriosa” mentre Europa “comprava el petroli a Rússia i no mirava d’on venia”. Ara, denuncia, “Rússia ha declarat la guerra a les organitzacions no governamentals” com la seva i per això fa sis mesos que va haver de fugir del país.

La Mesa del Parlament va acordar impulsar una jornada sobre la pau i la resolució de conflictes internacionals cada any i és per això que la cambra, juntament amb les entitats socials i les institucions catalanes que treballen pel foment de la pau, representades per l’Institut Català Internacional per la Pau, Lafede.cat i el Consell Català de Foment de al Pau, han organitzat aquesta primera jornada. L’acte, que coincideix amb el Dia escolar de la no violència i la pau de la UNESCO, s’ha dedicat al paper de la societat civil en el context de la invasió d’Ucraïna per tal de reivindicar el valor del diàleg i dels acords com a instrument per evitar conflictes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona