Política

En directe

Congrés dels Diputats

En marxa la moció de censura a Pedro Sánchez

El líder de Vox, Santiago Abascal, fa la primera intervenció i a continuació serà el torn del candidat, l’excomunista Ramon Tamames

Seguiu la sessió en directe al digital

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fa front aquest divendres a la moció de censura presentada per Vox al Congrés dels Diputats, la segona impulsada per aquest partit contra el socialista i que té com a candidat el professor, economista i exdiputat comunista Ramón Tamames.

La sessió ha arrencat amb la intervenció del líder de la formació d’ultradreta, Santiago Abascal, que com a representant del grup proposant no tenia límit de temps. El diputat d’extrema dreta ha defensat que sobren motius per a la moció malgrat que estigui destinada al fracàs i que les altres forces l’hagin intentat “ridiculitzar”. “Això és una cosa molt seriosa, i vostès ho saben”, ha assegurat.

Segons ell, Sánchez és un “autòcrata irresponsable” i “un polític caducat”, i li ha retret la derogació dels delictes de rebel·lió i la modificació de la sedició; la suspensió dels “drets i llibertats” dels ciutadans durant la pandèmia, i els resultats de la llei del “’només sí és sí”.

Abascal ha instat el PP a donar suport a la moció de censura presentada pel seu partit per llançar Sánchez i el seu projecte “ a l’abocador de la història”. El líder de Vox ha criticat l’absència al debat de l’“autoproclamat líder de l’oposició”, el popular Alberto Núñez Feijóo, i l’ha acusat de pactar amb el PSOE.

En aquest sentit, ha preguntat al PP per què no dona suport a la moció i si no està disposat a derogar la “legislació extremista de les últimes legislatures extremistes”. “Si no ho volen fer, si prefereixen nedar i guardar la roba per pactar amb el socialisme, tenen tot el dret a fer-ho però els seus votants mereixen saber-ho”, ha dit.

“Avui tenen una oportunitat de recuperar la credibilitat i es vota únicament si Sánchez i el seu govern mereixen una moció de censura i si el senyor Tamames convoca unes eleccions anticipades el 28 de maig”, ha sentenciat.

“Xou” al Congrés

En la seva rèplica, Sánchez ha retret a Abascal que s’amagui rere el professor Tamames per portar un “xou” al Congrés dels Diputats. “Avui tenim una moció muntada per algú que es disfressa de profeta, que anuncia l’apocalipsi, proclama l’emergència nacional, i després es pren un repòs de 100 dies per acabar muntant aquest xou parlamentari”, ha criticat.

Sánchez ha qualificat de “destructiva” i de “terra cremada” la iniciativa de Vox. i ha reprotxat al líder ultradretà que no hagi portat al Congrés “ni un sol projecte” ni cap mesura “a favor de la convivència a Espanya”. Segons ell, només han aportat “al carrer crispació, a la tribuna brega, dues mocions de censura estèrils i odi”.

El president del govern espanyol ha reivindicat que gràcies a la seva aposta pel diàleg la preocupació dels ciutadans per la situació a Catalunya ha passat d’ocupar un dels cinc primers llocs a desaparèixer de les enquestes i que “el suport a la independència de la població catalana haretrocedit per sota del 40%”. “On hi va haver confrontació avui hi ha convivència”, ha proclamat.

El cap de l’executiu espanyol ha afirmat que Vox i PP són “dues gotes d’aigua” que voten conjuntament en contra dels avenços socials , que es necessiten per recuperar el poder, i que “atien la confrontació territorial per engreixar un conflicte del qual proven d’alimentar-se políticament”. Però avui, segons ell, “la Constitució es compleix a tots els racons del país, i si algú no el compleix és el PP”.

“Avui totes les dretes espanyoles comparteixen la mateixa ficció: Que vivim en una dictadura, l’apocalipsi ha arribat i l’esquerra és un govern il·legítim que està al govern per accident”. A judici seu, l’única diferència entre el PP i Vox és que el segon incorpora “un plus de brutalitat” en assenyalar “falsos culpables” i atiar “l’odi i la frustració” als qui pateixen el problema.

En aquest context, ha retret Núñez Feijóo, que no hagi plantat cara a aquesta moció i opti per una abstenció. Sánchez ha recordat que Vox per si mateix no guanyarà unes eleccions, però amb el PP de Feijóo “la cosa va millor” perquè han passat del “no” de la primera moció de censura a una abstenció.

L’abstenció del PP, segons Sánchez, és “un pagament en diferit” per aconseguir el poder de la mà de la ultradreta, però “aquest és un negoci dels que deixen taca” i quan Vox els demani un segon pagament “recordin aquest debat”.

“L’autodeterminació no existeix’

El cara a cara d’Abascal i Sánchez, que han protagonitzat fins a quatre torns de rèplica i contrarèplica, ha allargat fins passats dos quarts de dotze del matí la intervenció del candidat a rellevar Sánchez a la presidència del govern, que tampoc té límit de temps per exposar el programa polític del govern que vol formar. L’aspirant a presidir el govern intervé des de l’escó d’Abascal que seu al seient del costat, malgrat que la Meritxell Batet li havia ofert fer-ho des del centre de l’hemicicle.

El veterà polític ha dedicat part de la seva intervenció inicial a defensar l a unitat d’Espanya i a criticar la política lingüística de la Generalitat. “Considero una obligació defensar la pàtria comú i indivisible de tots els espanyols, l’article 2 de la Constitució, que no és un frontispici”.

Tamames ha lamentat que el govern espanyol “estigui dominat” per la “sobrerepresentació” de l’independentisme per la llei electoral. L’exdiputat ha constatat que sovint “els governs nacionals amb minoria necessiten suports a canvi de concessions”.

En aquest sentit, ha afirmat que el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, presideix un govern “Frankenstein”. “No poden anar de la mà dels independentistes que volen trencar allò que volen governar”, ha insistit.

En aquest marc, ha denunciat que a Catalunya no s’apliqui el 25% de classes en castellà a l’escola “amb el beneplàcit del govern de Sánchez”.

A més, ha volgut deixar clar que “l’autodeterminació no existeix” perquè va quedar fora de la Constitució, amb el suport tant dels representants catalans com bascos, que tenien l’expectativa posada en la recuperació de l’Estatut i els drets forals, respectivament.

El candidat ha explicat aquest matí que ha fet “alguns canvis” respecte del discurs que es va filtrar als mitjans els últims dies.

“Blanquejar” la ultradreta

En la seva rèplica a Tamames, Sánchez ha agraït al candidat el seu to i l’esforç per aportar idees. Però dit això, li ha retret que anant al Congrés de la mà de Vox “contribueixi a blanquejar un partit que rebutja la igualtat entre homes i dones”, que nega l’evidència científica del canvi climàtic” i que va “coquetejar” amb els negacionistes de la pandèmia. “No crec que aquesta hagi estat la millor idea que ha tingut a la seva vida”, li ha plantejat.

El polític socialista ha fet notar a Tamames que “Vox no és un partit més, és una altra cosa” i que aquesta vegada no ha pres la paraula amb el suport del Partit Comunista d’Espanya o el Centre Democràtic i Socials –als quals va pertànyer– o del PP, sinó que “els que impulsen la seva candidatura són els successors de Blas Piñar”, el fundador de la ultradretana Fuerza Nueva.

Sánchez ha considerat que aquesta moció de censura no va en contra d’ell, ni de la coalició que li dona suport, sinó que ataca “les polítiques progressistes que posa en marxa aquest govern”.

Ha recordat que “la dreta i la ultradreta han negat sempre la legitimitat d’aquest govern” i aquesta moció “només és el penúltim capítol de l’assetjament al govern progressista”.

Limitar els temps

Quan Sánchez portava prop de mitja hora de rèplica, Tamames ha demanat la paraula per queixar-se que el president intervingués “amb un totxo de 20 folis preparats per parlar de coses que jo no he dit”. Batet l’ha tallat i li ha recordat al candidat que no pot interrompre l’orador durant el seu torn.

Quan li ha arribat la contrarèplica, Tamames ha aprofitat per criticar que Sánchez hagi dedicat una hora i quaranta minuts a “donar-nos lliçons” i no hagi donat resposta a les “qüestions essencials” que li plantejava. L’exdiputat ha ironitzat que la seva moció serà útil perquè pot canviar el reglament del Congrés per posar límits de temps: “No és pot parlar més d’una hora i no respondre”.

Contrarèplica de Díaz

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha agafat la paraula en la contrarèplica a Tamames en lloc de Sánchez. La també ministra de Treball l’ha acusat de “deteriorar la democràcia” per portar al Congrés una “moció destructiva” sense presentar un programa alternatiu de govern, tal com marca la Constitució.

El torn dels grups

Després de la intervenció de Tamames i les rèpliques serà el torn de la resta de grups parlamentaris, que intervindran en ordre de menor a major representació, de manera que els primers a intervenir seran els membres del Grup Mixt (amb la CUP), seguits de Bildu, PNB, Cs, el Grup Plural (amb Junts), ERC, Podem, Vox, PP i PSOE. Cadascun tindrà un torn de 30 minuts i 10 minuts més de contrarèplica.

El president del govern pot agafar la paraula en qualsevol moment del debat.

El debat s’allargarà fins dimarts al migdia i acabarà amb una votació on, malgrat l’expectació generada per la presència del gairebé nonagenari exdiputat comunista i ara paladí de la ultradreta, que no té cap possibilitat de prosperar, ja que previsiblement només rebrà els vots dels 52 escons de Vox, i en necessita 176.

No obstant això, a la seva arribada al Congrés, Tamames ha assegurat que afronta la jornada “amb tota l’alegria del món”. Abascal, que ha acompanyat l’exdipuat, ha afirmat que “està molt content” i ha afegit que “a més avui és primavera”.

El PP ja ha anunciat que s’abstindrà. El seu president, Alberto Núñez Feijóo, ni serà present a un debat, que considera “un xou”.

Podeu seguir el ple en directe al digital.

  • 15:21 El debat de la moció de censura se suspèn fins a les quatre de la tarda
  • 15:20 Acaba la intervenció de la vicepresidenta Yolanda Díaz després d'una hora. Tamames torna a agafar la paraula i recorda que "el temps també és un bé preciós"
  • 15:02 Díaz afirma que al discurs de Tamames hi ha una "absència clamorosa de les dones": "Benvingut al 2023, senyor Tamames"
  • 14:18 Díaz acusa Tamames de "deteriorar la democràcia" per fer una "moció destructiva" sense presentar un programa alternatiu de govern
  • 14:05 Tamames creu que la moció serà útil perquè pot canviar el reglament del Congrés per posar límits de temps: "No és pot parlar una hora i no respondre"
  • 14:02 Tamames critica que la intervenció de Sánchez hagi durant una hora i quaranta minuts i no hagi resposta a les qüestions essencials
  • 13:47 Sánchez, a Tamames: "Estem en una democràcia plena i vostè hauria de saber-ho"
  • 13:47 Sánchez critica que Tamames digui que "no hi ha separació de poders ni seguretat jurídica". "Em sorprèn que digui que són coses negatives perquè són metes a les que aspira Vox"
  • 12:48 El president espanyol creu que la moció de censura no va en contra d'ell ni de la coalició, sinó que ataca "les polítiques progressistes": "Aquesta moció presentada per la ultradreta és l'últim capítol del setge contra aquest govern"
  • 12:45 Sánchez assegura que al seu govern "no tenim res en contra dels empresaris"
  • 12:38 Sánchez, a Tamames: "Els que impulsen la seva moció de censura són els successors de Blas Piñar"
  • 12:36 Comença el torn de rèplica de Sánchez a Tamames. El president espanyol agraeix al candidat el to del seu discurs i l'esforç per aportar idees, però critica que vagi de la mà d'un partit com Vox
  • 12:35 Tamames: "Els problemes d'Espanya tenen solució. Posem-hi els mitjans"
  • 12:35 Tamames: "La memòria històrica va ser un pas enrere i la memòria democràtica, encara més"
  • 12:28 Tamames demana als "partits constitucionals" que "compleixin un mínim per a tota la nació"
  • 12:28 Tamames: "Estats Units ha vingut a posar Europa a la guerra d'Ucraïna"
  • 12:23 Tamames: "Gibraltar és una colònia europea que no podem permetre. És intolerable"
  • 12:22 Tamames retreu a Sánchez que canviés la política espanyola sobre el Sàhara Occidental sense passar pel Congrés: "Sabrem algun dia per què ho va fer?"
  • 12:16 Tamames: "No ens adonem que tenir 1,19 fills per dona és un suïcidi demogràfic"
  • 12:12 El candidat de la moció de censura assegura que el desenvolupament industrial a Espanya "té el seu principal enemic en el govern"
  • 12:04 Tamames afirma que els fixes discontinus "són aturats disfressats"
  • 11:57 El candidat proposa crear "un fiscal independent dins el Congrés"
  • 11:56 Tamames retreu a Sánchez que hagi utilitzat la "gràcia personal" per suprimir els delictes de sedició i malversació
  • 11:51 Tamames: "L'autodeterminació no existeix"
  • 11:49 Tamames: "Considero una obligació defensar la pàtria comú i indivisible de tots els espanyols, l'article 2 de la Constitució"
  • 11:41 EN DIRECTE · Es reprèn el debat de la moció de censura amb la intervenció del candidat, l'exdiputat comunista Ramón Tamames
  • 11:29 Recés al Congrés dels diputats. El cara a cara de Sánchez i Abascal endarrereix més de dues hores la intervenció del candidat de la moció de censura, Ramón Tamames, de 89 anys
  • 11:23 Les rèpliques i contrarèpliques de Sánchez i Abascal endarrereixen el discurs de Tamames
  • 10:41 Ara és el torn de contrarèplica del líder de Vox, Santiago Abascal
  • 10:40 Sánchez avisa el PP que aquest és "un primer pagament en diferit" i més tard o d'hora Vox els farà "pagar el deute"
  • 10:37 Sánchez: "Espanya té un govern legítim, que ha avançat cap a la igualtat social i ha garantit l'estabilitat quan més ho necessitava"
  • 10:35 El president espanyol retreu a Vox que és "l'únic partit que no ha signat el pacte d'Estat contra la violència de gènere"
  • 10:34 Sánchez afirma que Vox és perjudicial per a la democràcia: "Vostès tenen una pèssima relació amb la veritat; són incompatibles amb la veritat"
  • 10:26 Sánchez es pregunta "que hauria estat de nosaltres?" si Vox hagués governat amb el PP quan Putin va envair Ucraïna
  • 10:22 Sánchez defensa la seva política econòmica per fer front a les crisis provocades per la pandèmia i la guerra a Ucraïna: "Un govern de la dreta i la ultradreta mai no hauria proposat l'excepció ibèrica"
  • 10:10 Sánchez reivindica que al seu mandat "el percentatge de suport a la independència a Catalunya a baixat del 40%"
  • 10:04 Sánchez: "El PP viu amb la por que li diguin que és la dreta covard"
  • 10:02 Sánchez lamenta que Vox ha aconseguit arrossegar el PP cap al seu terreny
  • 09:53 Sánchez acusa Vox de malbaratar els diners dels contribuents "muntant un numeret" que ja saben "com acabarà"
  • 09:51 El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, replica a Santiago Abascal en el debat de la moció de censura, que qualifica d'"estrambòtica"
  • 09:49 Abascal insta el PP a donar suport a la moció de censura perquè hi hagi eleccions "immediates"
  • 09:40 Abascal, a Sánchez: "Vostè es fa passar per Robin Hood però mai ha deixat de ser el xèrif de Nottingham"
  • 09:37 Abascal assegura que Sánchez ha endeutat generacions d'espanyols: "Els joves hauran de treballar per pagar el deute que els han deixat"
  • 09:36 Abascal acusa el govern espanyol d'haver destruït la igualtat d'oportunitats i de gènere
  • 09:05 EN DIRECTE: Arrenca la moció de censura a Pedro Sánchez amb la intervenció al Congrés del líder del partit d'extrema dreta Vox, Santiago Abascal

Aragonès veu la moció “destinada al fracàs”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apuntat que la moció de censura de Vox contra el president espanyol, Pedro Sánchez, està “destinada al fracàs”.

En una atenció als mitjans des de Santiago de Xile, en l’última escala del seu viatge a Llatinoamèrica, Aragonès ha reivindicat que Catalunya ha estat “sempre” un “baluard” contra l’extrema dreta.

En aquest sentit, ha defensat que la “millor manera” de “batallar-la” és impedir qualsevol acord amb Vox, i “combatre les raons de fons”.

Aragonès ha advertit que la formació ultra utilitza l’”angoixa” de la ciutadania per dividir la societat i establir discriminació cap a una part de la ciutadania, i l’Estat per atacat Catalunya. “Contra això, tota la fermesa democràtica”, ha conclòs el president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia