Política

pròxim orient

Alta tensió a Israel

Creix la pressió sobre Netanyahu

El primer ministre adverteix contra la violència enmig d’una vaga general i massives protestes contra la polèmica reforma judicial

El caos impera a Israel. El país viu aquest dilluns una jornada de vaga general i massives mobilitzacions al carrer, després d’una nit de grans protestes per la destitució del ministre de Defensa, Yoav Gallant, després que aquest hagués proposat públicament dissabte frenar la tramitació de la polèmica reforma judicial i deixar espai al diàleg.

Un record de més de 650.000 persones van sortir diumenge al vespre als carrers de les principals ciutats israelianes i desenes de milers de manifestants ho han tornat a fer aquest dilluns, quan la Unió General de Treballadors, el principal sindicat d’Israel, ha fet una crida a la vaga general. Milers de persones s’han concentrat davant del Parlament i alguns manifestants han arribat fins i tot a entrar-hi.

Els principals bancs del país, la companyia d’electricitat, cadenes de restauració, grans magatzems i nombrosos ajuntaments, inclòs el de Tel-Aviv s’han sumat a la vaga, mentre que el sindicat de treballadors de l’aeroport de Ben-Gurion ha aconseguit cancel·lar l’enlairament de tots els vols, informa l’agència Efe.

I segons explica el diari The Times of Israel el personal de totes les missions diplomàtiques també s’haurien declarat en vaga.

Una situació de caos total que ha dut aquest dilluns al president d’Israel, Isaac Herzog, a demanar explícitament al govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, que aturi la polèmica reforma judicial, que donaria al govern un alt control del poder judicial. “Pel bé de la unitat del poble d’Israel, pel bé de la responsabilitat, els demano que aturin immediatament el procés legislatiu”, ha escrit Herzog a Twitter.

Un primer ministre acorralat ha trencat aquest dilluns el silenci amb una piulada en la qual adverteix contra la violència i fa una crida a la calma. La crida arriba hores abans que la dreta i la ultradreta hagin convocat contramanifestacions aquest dilluns al vespre. Es tem que hi hagi enfrontaments entre els partidaris i els detractors de la reforma, que acabin d’inflamar la situació. Netanyahu, segons explica The Times of Israel, esperaria a veure què passa amb aquestes manifestacions per anunciar la retirada o no de la reforma de llei.

El mateix mitjà explica que l’oficina del primer ministre israelià va informar els Estats Units sobre els seus plans d’aturar la tramitació. Fins i tot indica, tot citant informacions del Canal 12, que hi hauria converses per revocar el cessament del ministre de Defensa. Però, el primer ministre es trobaria atrapat entre les protestes i els seus socis de govern. Mentre una part de l’executiu hauria comunicat al primer ministre que li farà costat prengui la decisió que prengui, el ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, hauria amenaçat de trencar el govern si retira la reforma.

Netanyahu està acorralat per les protestes i pels seus socis i el seu govern es troba a la corda fluixa quan es troba a punt de complir els seus primer tres mesos al poder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió