Política

israel

Netanyahu paralitza la reforma judicial pressionat per les protestes massives

El primer ministre es dona temps fins al juliol per arribar a acords amb l’oposició

El primer ministre israelià, Benjamí Netanyahu, ha anunciat aquest dilluns que paralitza temporalment la tramitació de la polèmica reforma judicial per a tractar d’arribar a un consens amb l’oposició, davant l’àmplia contestació social que ha suscitat les majors protestes de la història d’Israel.

“Per responsabilitat nacional, sobre la base del desig d’evitar una esquerda al nostre poble, vaig decidir suspendre la segona i tercera lectura de la llei (d’elecció de jutges) en aquesta sessió parlamentària per donar temps a tractar d’arribar a un acord ampli, en preparació per a la legislació durant la pròxima sessió”, ha declarat el primer ministre, encara que no abandona per complet el projecte, que espera tiri endavant en els pròxims mesos.

La Knesset (Parlament israelià) entrarà en recés tot el mes d’abril, per la Pasqua jueva, i el govern s’ha donat de termini fins a la pausa de l’estiu al juliol per a fer els ajustos necessaris a la reforma, vista per l’oposició i amplis sectors socials com una amenaça per a la democràcia perquè soscava la independència de la Justícia.

El primer ministre ha mantingut avui reunions tot el dia amb els seus socis de coalició, amb els quals ha acordat retardar la tramitació de les lleis que conformen la reforma judicial per a després del recés parlamentari, inclòs el projecte de llei d’elecció de jutges –que dona al govern control gairebé total sobre el comitè de selecció– l’aprovació definitiva de la qual estava prevista per a aquesta mateixa setmana.

“Quan és possible prevenir una guerra fratricida amb negociacions, jo, com a primer ministre, em prenc un temps per a negociar. Dono una oportunitat per a una discussió real”, ha afirmat Netanyahu en una esperada intervenció televisada, que s’havia anunciat per a hores abans davant les massives protestes en tot el país, i fins i tot la convocatòria d’una vaga general.

No obstant això, el primer ministre ha insistit en la necessitat d’escometre una àmplia reforma de sistema judicial, encara que per primera vegada en tres mesos s’ha mostrat disposat a negociar amb l’oposició sense imposar el pla del govern en el Parlament.

D’altra banda, Netanyahu va cessar anit el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant, després que aquest es pronunciés públicament a favor de frenar la reforma davant l’àmplia contestació social que ha provocat, que ha portat fins i tot a milers de reservistes a negar-se a servir, la qual cosa suposava al seu judici un “perill real i imminent per a la seguretat d’Israel”.

Com a resposta, un rècord de més 650.000 israelians van sortir anit als carrers de tot el país, sobretot a Tel-Aviv, en protestes improvisades que es van convocar ràpidament per les xarxes socials, després de tretze setmanes consecutives de manifestacions des que s’anunciés la reforma.

La contestació social es mantenia per avui, amb una crida a la vaga general per part de la Unió General de Treballadors, el principal sindicat d’Israel, que va ser seguida per universitats, bancs, la companyia elèctrica, cadenes de restauració com McDonald’s, ajuntaments i hospitals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia