Política

OPERACIÓ CATALUNYA

Junts proposa citar Rajoy, Montoro, Giró, Mas i Trias en la comissió d’investigació

La constitució de la comissió d’investigació ahir al Congrés sobre l’operació Catalunya i l’aprovació per assentiment del portaveu del PDeCAT Ferran Bel com a president comença a donar pas a la confecció de les llistes de compareixents per part dels grups parlamentaris. En una primera llista de Junts a la qual ha tingut accés aquest diari, el grup que encapçala Míriam Nogueras proposa citar l’expresident espanyol Mariano Rajoy i els seus exministres Soraya Sáenz de Santamaría (vicepresidenta i ministra de la Presidència), Jorge Fernández Díaz (Interior), Cristóbal Montoro (Hisenda) i Luis de Guindos (Economia), però també l’expresident de la Generalitat Artur Mas, l’alcaldable per Barcelona Xavier Trias i el fins fa poc vicepresident i conseller d’Economia, Jaume Giró.

Des del grup de Junts es dona molta importància a les maniobres econòmiques entre bambolines i per això, a més de citar Montoro i De Guindos –clau a l’hora d’explicar tot el referent a la deslocalització d’empreses catalanes–, també serà convocat al Congrés l’exgovernador del Banc d’Espanya Luis Linde, nomenat pel PP al capdavant del supervisor per al període 2012-2018. En aquest sentit, Junts també vol portar a la comissió de l’operació Catalunya l’exconseller delegat de l’extinta Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel, una de les víctimes de la trama andorrana que persegueix Rajoy.

Pel que fa a la xarxa de clavegueram al voltant del Ministeri de l’Interior en l’últim govern del PP (desembre del 2011-juny del 2018), Junts no es conforma que comparegui de nou Jorge Fernández Díaz com a màxim responsable i també hi ha citat Francisco Martínez, el seu exsecretari d’estat de Seguretat i ara enemistat amb ell i que ja ha mantingut tensos acaraments amb l’antic cap en el marc judicial de la trama Kitchen (branca del clavegueram per robar proves al tresorer Luis Bárcenas gràcies a policies patriòtics com ara José Manuel Villarejo), que investiga el jutge Manuel García-Castellón.

Tots els grups estan ultimant les llistes de compareixents. El PSOE, per exemple, donarà la seva llista completa dijous. ERC ja ha avançat que, a banda dels noms clàssics vinculats a l’operació Catalunya, un dels nous compareixents que hi reclamarà és Pablo Casado, el defenestrat president del PP caigut en desgràcia el febrer del 2022.

El guió amb què treballa la comissió de l’operació Catalunya és que les primeres compareixences siguin imminents i que molts dels citats compareguin al Congrés fins i tot en període preelectoral a les portes de les municipals i autonòmiques del 28 de maig. A més de Bel com a president, la resta de la mesa, també elegida per assentiment, està integrada per Begoña Nasarre (PSOE), com a vicepresidenta primera; José Antonio Bermúdez de Castro (PP), com a vicepresident segon; Enrique Santiago (Unides Podem), com a secretari primer, i Ana Belén Vázquez (PP), com a secretària segona.

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2271453-susan-sarandon-vindra-al-bcn-film-fest.html?cca=3

2271453



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia