Política

Serret afronta el judici per l’1-O al TSJC: “Organitzar un referèndum no és cap delicte”

La fiscalia demana un any d’inhabilitació per a càrrec públic i 12.000 euros de multa

Una delegació d’ERC, del govern i de Junts acompanyen la consellera fins a la porta del Tribunal

Expressa alegria pel retorn de Ponsatí però defensa la seva estratègia jurídica

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, afronta aquest dimecres el judici per l’1-O al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per un delicte de desobediència. La Fiscalia Superior de Catalunya demana un any d’inhabilitació per a càrrec públic i 12.000 euros de multa per a Serret per, entre altres actes, haver aprovat el pressupost el març del 2017 que preveia partides pel referèndum i també haver signat el decret de convocatòria del referèndum tot i rebre els advertiments del Tribunal Constitucional.

Abans d’entrat al TSJC, Serret ha assegurat que compareix amb la “clara voluntat de confrontar amb qui reprimeix” el moviment independentista i “per reafirmar conviccions que tinc molt clares, respondre i actuar per donar resposta a un mandat democràtic d’una majoria parlamentària i organitzar un referèndum no és cap delicte, al contrari. Amb aquestes conviccions i ferm convenciment que estem davant un conflicte polític, d’arrels democràtiques, la solució no serà mai en els jutjats, serà sempre política, en la negociació i solucions democràtiques. Per això reivindicarem l’amnistia i el dret a decidir amb l’autodeterminació i un referèndum que pugui reconèixer la sobirania del poble de Catalunya”.

El judici arriba l’endemà que Clara Ponsatí hagi tornar a trepitjar Barcelona després de més de cinc anys i sense presentar-se davant les autoritats judicials, que la van acabar detenint. Serret ha assegurat que se sent “molt feliç” pel fet que Ponsatí hagi pogut tornar, tot i que s’ha “reafirmat” i ha expressat estar “convençuda amb l’estratègia jurídica” que li va permetre a ella tornar a Catalunya ara fa dos anys, és a dir, presentant-se voluntàriament davant de jutge Pablo Llarena al Tribunal Suprem.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la resta de consellers del govern d’ERC han acompanyat Serret fins a les portes del TSJC, amb altres membres del partit, entre els quals Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa. També ho farà una delegació de Junts, amb Jordi Turull i Laura Borràs, a més de representants d’altres formacions i entitats, com Òmnium, l’AMI i l’ANC.

Tot just dilluns, Serret va dir en una entrevista que estava mentalitzada perquè la inhabilitin: “No dono les batalles per perdudes. Però ara com ara és el que no descarto i em mentalitzo”.

Serret va tornar el març del 2021 després d’exiliar-se a Brussel·les l’octubre del 2017. Va anar directament a Madrid i es va personar davant del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que la va deixar en llibertat després de prendre-li declaració. Finalment, el jutge va derivar la causa de Serret al TSJC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia