Política

eleccions 2023

Anticorrupció assumeix la investigació de la compra de vots de Melilla

El fiscal general de l’Estat designa la Fiscalia Anticorrupció perquè es faci càrrec del cas

La Fiscalia Anticorrupció assumirà la investigació sobre la suposada trama de compra de vots en les eleccions a l’Assemblea de Melilla del 28 de maig, després que així ho hagi decretat el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz.

Segons el decret, al qual ha tingut accés Efe, un atestat de la Policia Nacional va posar en coneixement del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Melilla “l’existència de sòlids indicis de la compra de vots amb vista a les eleccions”, una “operació delictiva” que va començar el 4 d’abril amb la convocatòria dels comicis.

En concret, les investigacions que ha realitzat la Policia posen de manifest “l’existència d’una operació a gran escala de compra de vots, mitjançant la qual s’abonaven entre 100 i 150 euros a un important nombre de ciutadans, alterant la mecànica legalment establerta del vot per correu”.

Segons el que s’ha descobert fins ara, aquesta operació hauria estat duta a terme “per diversos individus afins o relacionats amb Coalició per Melilla” (CPM), al qual pertanyen alguns dels 10 detinguts en l’operació policial duta a terme dimarts passat a la ciutat autònoma, entre ells, el llavors conseller de Districtes i candidat número 3, Mohamed Ahmed.

El decret de la Fiscalia General de l’Estat assenyala que aquests “individus afins o relacionats” amb CPM “conformarien una estructura organitzada, amb planificació prèvia i concertada”.

“La compra de vots s’estaria finançant, a més, amb part dels fons obtinguts per empreses i particulars relacionades” amb CPM “en licitacions públiques, convenis, contractes i subvencions que s’haurien adjudicat durant l’última legislatura a la Ciutat Autònoma”, agrega la Fiscalia General de l’Estat.

Els fets podrien ser constitutius de falsedat documental, prevaricació, malversació i suborn, a més de delictes electorals dels arts. 141 i 146.1 a) de la L.O. 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General, “sense perjudici d’ulterior qualificació”, d’acord amb l’atestat policial.

La Fiscalia General de l’Estat considera que es tracta d’ “un supòsit d’especial transcendència” incardinable en l’article 19.4 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal (EOMF), la qual cosa permet que la Fiscalia Anticorrupció assumeixi el cas.

Així, justifica que els fets suposen “una manifestació de delinqüència o criminalitat organitzada” i tenen gravetat i transcendència “des del punt de vista social i polític” per “la pretensió d’alterar la lliure manifestació de la voluntat popular”, a més de “la complexitat de les investigacions” que s’han de desenvolupar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona