Política

Països Baixos

Preocupació als Països Baixos per la posició de Wilders sobre l’ajuda a Ucraïna

El govern en funcions dels Països Baixos, liderat pel liberal Mark Rutte, ha mostrat aquest divendres la seva preocupació per l’efecte que podria tenir en l’ajuda neerlandesa a Ucraïna l’eventual ascens de l’ultradretà Geert Wilders a primer ministre, ja que “mai es va mostrar molt entusiasmat amb el suport” militar a Kíiv.

La ministra interina de Defensa, Kajsa Ollongren, va assenyalar, després del Consell de Ministres, que espera que “aquest suport continuï” arribant a Kíiv, fins i tot si Wilders aconsegueix formar un govern d’extrema dreta, encara que va admetre que “en el passat, el PVV (partit ultradretà) mai es va mostrar molt entusiasmat amb el suport a Ucraïna, i també es va definir com a prorús”.

Ollongren va reconèixer haver rebut preguntes dels seus col·legues d’altres països, que temen que Països Baixos deixi de subministrar els avions de combat F-16 que havia promès a Ucraïna, o posi fi a una altra mena d’ajuda militar que ha enviat des de la invasió russa de febrer de l’any passat.

En un missatge als partits que vagin a negociar la nova coalició de govern amb Wilders, a priori el democratacristià NSC i el partit dels grangers BBB, amb el suport del liberal VVD, va demanar que “s’adonin de què també es tracta de la nostra seguretat” i no sols de solidaritat amb Kíiv, va assenyalar la ministra, que pertany al partit progressista D66.

Rutte ha mantingut aquest divendres la seva crida periòdica amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, sobre la situació a Ucraïna i les preocupacions de cara a l’hivern. “Els Països Baixos recolzen i fan costat al poble d’Ucraïna en la seva lluita contra l’agressió russa”, ha assenyalat el primer ministre liberal.

En el seu programa electoral, el partit de Wilders parlava del “agressor rus” que “va envair Ucraïna il·legalment”, però, durant les votacions en el Parlament neerlandès, el PVV sovint es va oposar a enviar diners i armes com els F-16 a Ucraïna.

A més, la plataforma d’investigació periodística Follow the Money (FTM) va assegurar recentment que documents filtrats per pirates informàtics ucraïnesos mostren que el Kremlin ha estat desenvolupant amb èxit vincles amb el PVV des de 2013, i que Wilders ha estat tractant d’ocultar les connexions del seu partit amb Rússia.

Encara que en minoria, Wilders va guanyar les eleccions del passat dimecres als Països Baixos, la qual cosa li dona prioritat per a intentar formar un govern del qual seria primer ministre.

Avui ha començat la fase d’exploració per a determinar quins partits podrien ser socis de la seva coalició; el partit liberal de Rutte ja va declinar formar part, encara que sí que va oferir el seu suport tàctic en el Parlament a un gabinet de centredreta amb l’extrema dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
80 ANYS DEL 'D-DAY'

Un desembarcament que ressona avui

Caen (Normandia)
Toni Segarra
Cap de l’oposició d’Unitat per Argentona

“Hi ha temes encallats des de fa anys on vull fer de mediador”

Argentona
CRÒNICA

Comiats en la cruïlla republicana

ISRAEL

Violències en una nova marxa d’extremistes jueus en el Dia de Jerusalem

BARCELONA
política

ERC avisa Illa que és imprescindible un finançament singular si vol el seu suport

barcelona
política

Borràs denuncia una agressió en un míting a les Terres de l’Ebre

barcelona
política

L’Audiència descarta interès ideològic del jutge en el cas Volhov

barcelona
EUROPA

Primers actes en la vigília del 80è aniversari del Desembarcament de Normandia

BARCELONA
llengua

El TSJC imposa una assignatura més en castellà a una escola del Barcelonès

barcelona