Política

consulta popular sobre la independència de catalunya

L'Ametlla aconsegueix una participació del 19%

Van optar pel sí 1.180 persones, el 94,25% dels votants

És l'únic municipi que ha fet la consulta just el Día de la Hispanidad i amb quatre dies festius

Potser algú pot pensar que és una provocació, però la plataforma La Cala Decideix va plantejar la consulta popular sobre la independència de Catalunya el mateix dia que se celebrava el Día de la Hispanidad, amb la qual cosa va convertir l'Ametlla de Mar en “la capital de la democràcia”, segons va exclamar el coordinador territorial de la plataforma Decidim.cat, Gerard Fernàndez.

Ahir, 12 d'octubre, 4.600 persones estaven cridades a les urnes a l'Ametlla de Mar, l'únic municipi del país que va ser prou atrevit per convocar el referèndum enmig de quatre dies de festa. El portaveu de la plataforma, Joan Rebull, explicava que, en ser un poble de costa i turístic, la previsió era que la ciutadania es quedés a casa, ja que més aviat és “un poble receptor” de turistes.

A la sala de la Societat Cultural, Esportiva i Recreativa l'expectació era màxima i durant tot el dia hi va haver un intens anar i venir de gent. La pluja va condicionar només relativament la participació de la ciutadania i els actes programats a la plaça Nova, com la botifarrada o el recital de Miquel del Roig o la xocolatada popular, es van fer finalment a cobert.

Al vespre, el recompte va fer sortir de dubtes a tothom. De les 1.252 persones que van exercir el seu dret a vot (un 19%), un total de 1.180 van decantar-se pel sí (94,25%), mentre que 46 persones (3,67%) van dir que no, 23 van optar pel vot en blanc (1,84%) i es van emetre tres vots nuls. Rebull reconeixia que era un repte difícil, ja que el 40% de la població està dispersa en urbanitzacions, mentre que hi ha l'“handicap” que el 28% de la població és nouvinguda. En aquest sentit, es va fer un important esforç per convidar a participar-hi les diferents comunitats. L'Ametlla de Mar és el segon municipi del Baix Ebre, després de Xerta, que celebra una consulta sobiranista i el quart de les Terres de l'Ebre.

LA XIFRA

1.252
són les persones
que van exercir ahir el seu dret a vot, de les 4.600 majors de 16 anys que podien votar.

LA XIFRA

46
són el nombre de vots
desfavorables a la independència de Catalunya que es van emetre al final de la jornada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.