Política

La distorsió pot arribar de tercers

La possible irrupció de CiU amb més força i la d'un nou partit independent poden fer variar la composició d'un ple que s'ha mantingut inalterable durant els últims mandats

Gallifa és l'únic municipi del Vallès Occidental de menys de 250 habitants i, per tant, l'únic que aplica el sistema d'elecció per llista oberta. En els últims anys, atès el bipartidisme tàcit entre Unitat Local-Acord Municipal –AM és la marca blanca d'Esquerra– i el PSC, els resultats s'havien mantingut fixos i inalterables, amb quatre regidors per als primers i un de sol per als segons. Tot plegat, malgrat que la diferència de vots només va ser de 10 el 2003 i de 24 el 2007, ja que l'acumulació de suports cap a un dels components de llista no té cap afectació positiva en els seus companys.

Com que existeix la possibilitat de votar a la vegada membres concrets de diferents forces polítiques, però la irrupció de qualsevol altra formació pot distorsionar aquesta tendència matemàtica, i a hores d'ara tot està obert per a una possible diàspora dels vots, CiU, que fa quatre anys només es va presentar amb un component –UL-AM i el PSC en tenien quatre–, en aquesta ocasió es planteja fer-ho amb més; i també podria entrar en escena un grup de persones independents crítiques amb el govern però que no combreguen amb l'ideari del PSC. A més, no es descarta que també es pugui presentar el PP, tot i que els seus precedents a les urnes de Gallifa sempre han estat més que testimonials.

Malgrat tot, però, UL-AM continua sent clarament favorit, ja que el componen una vintena de membres que representen les seves famílies, i això els sol assegurar una seixantena de vots. És clar que tampoc no és immune a una possible variació en el ple que, per altra banda, també podria posar en perill la representació del PSC. “Tothom ha de pensar que el seu vot pot ser útil per a la representació a la Diputació i al Consell Comarcal”, afirma el primer secretari socialista, Antoni Granell, que és contrari a les contribucions especials i aposta per un finançament més equitatiu de les obres a través de l'IBI. “No tenim una altra manera de fer-ho”, diu l'actual alcalde, Joan Tuñí, que encara no sap si es tornarà a presentar, però creu que encara hi ha molta feina per fer: “Hem fet un pla director per al clavegueram i hem de lluitar per una depuradora nova.”

LES CLAUS
Llista oberta.
Com a municipi de menys de 250 habitants, els electors tenen dret d'escollir persones de diferents llistes. Això va fer que el PSC, l'any 2003, es quedés amb un sol regidor tot i tenir el 45% dels vots.
Elecció familiar.
En poder votar tan poques persones, les dinàmiques familiars són decisives. No es fan grans campanyes i, en tot cas, el porta a porta pot ser més decisiu.
Lideratge.
UL-AM encara no ha establert qui encapçalarà la llista, però no és fins a la composició del ple, en funció dels regidors elegits, que es decideix qui és l'alcalde.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.