Política

Expectatives per dalt i per baix

Mentre el PSC somia a repetir la majoria absoluta i CiU, a aconseguir el seu rècord de representació, ICV-EUiA confia a ser decisiva i la resta de forces, a tornar al ple

Les últimes eleccions municipals a Polinyà van tenir uns resultats anòmals. El partit d'independents Entesa per Polinyà i ERC van quedar a escassos vots d'obtenir representació en el ple, i això va afavorir la majoria absoluta del PSC i el fet que CiU pogués acreditar els millors resultats de la seva història. ICV-EUiA, de la seva banda, va perdre un regidor –en bona part per la irrupció a última hora de l'Entesa–, i va quedar com a única alternativa al nou bipartidisme, però amb un poder d'influència molt limitat. Amb vista als comicis del 22 de maig, els dos principals partits intentaran confirmar les últimes tendències polítiques, mentre que els altres volen retornar a una situació similar a la del 2003.

El PSC no només ha tornat a confiar en l'actual alcaldessa, Pepita Pedraza, sinó que la seva llista electoral aposta de manera conclusiva per la continuïtat. Les fites aconseguides durant l'últim mandat, amb el CAP i la ronda de Polinyà al davant de tot, són les seves armes, però també pot jugar en contra seu l'alt endeutament del consistori i el desgast del partit. En aquest sentit, s'ha de destacar que CiU va obtenir 467 vots més en les últimes eleccions al Parlament, i això en una població de marcat perfil socialista.

En el cas de la federació nacionalista, l'element de renovació el dóna el canvi de candidat, ja que Ramon Mayoral substitueix Assumpta Marquès. Tot i això, aquesta ocupa el número 3 de la llista, refermant la sensació de cohesió després de diverses especulacions sobre divisions internes. L'objectiu de CiU és clar: reduir al màxim les diferències amb el PSC, per després veure quines aritmètiques es poden albirar en el moment de la concreció dels pactes.

El paper d'ICV-EUiA, que aquest cop no s'enfrontarà a la divisió electoral provocada per l'Entesa, pot ser molt important, sobretot si recupera els tres regidors. Tot i això, la seva candidata, Felisa García, no vol parlar de pactes fins passat el 22 de maig. ERC, amb Anna Fernàndez, també és optimista a l'hora de tornar a tenir presència en el ple municipal, però també tenen possibilitats de donar la sorpresa el PP, Ciutadans i Plataforma per Catalunya.

LES CLAUS
Crisi.
La situació econòmica no afavoreix que es puguin prometre grans obres, i poden tenir més èxit les propostes socials i les destinades a cohesionar el poble.
Lideratge.
Mentre el PSC manté Pedraza al capdavant del projecte, la resta de formacions han apostat per cares noves. Caldrà veure si preval el grau de coneixement de l'electorat o la voluntat de saba nova.
Dispersió del vot.
Sense Entesa per Polinyà, augmenten les possibilitats d'ICV-EUiA i ERC, però l'ascens del PP, Ciutadans i PxC en les últimes eleccions al Parlament va ser notori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.