Política

Núria Marín

Alcaldessa de l'Hospitalet

“Tots estem amoïnats per l'entrada de Plataforma”

Marín atribueix la davallada socialista en part al context global i alerta que cal repensar el missatge que es dóna al ciutadà

ICV-EUiA es perfila com a soci de govern però l'alcaldessa no descarta governar en solitari amb pactes puntuals amb altres partits

L'alcaldessa creu que la crisi ha fet que part de l'electorat hagi votat els extrems

El PSC no ha aconseguit el resultat que volia, ja que per primer cop en 28 anys ha perdut la majoria absoluta a l'Hospitalet. La crisi i la situació general dels socialistes hi han ajudat, segons Núria Marín.
La gent ens ha de tornar a veure com el partit que està a prop d'ells i que solucionarà els seus problemes
El primer que he fet ha estat encetat un diàleg amb tots el partits per consensuar al màxim les polítiques

El PSC ha perdut, per primer cop en 28 anys, la majoria absoluta a l'Ajuntament de l'Hospitalet. I la sorpresa l'ha donat Plataforma per Catalunya, que ha aconseguit entrar al consistori amb dos regidors fent campanya amb el 25% de població immigrada que té la ciutat. La candidata del PSC, Núria Marín, que repeteix com a alcaldessa, analitza els resultats.

Esperava baixar de 17 regidors a 13?

El resultat, atenent el clima que hi havia a la ciutat, no me l'esperava. Però vista la situació general l'entenc.

Per què, a què atribueix aquest resultat?

La meva lectura és que hi ha una part que pot ser específica de la ciutat però una gran part és com a conseqüència de la situació general, tant de la crisi i els seus efectes com al fet que el meu partit és el que està encapçalant el govern de l'Estat i això significa que hi ha molta gent que imputa al partit socialista la seva situació.

Vist aquest context, què creu que hauria de fer el PSC?

Crec que hem de, com abans millor, debatre quina és la nostra posició. Més que no pas parlar de persones, i entenc que se n'ha de parlar, hem de discutir de les pròpies bases i de quina ha de ser la direcció que hem de prendre i el missatge que hem de donar al ciutadà. La gent ens ha de tornar a veure com el partit que està a prop d'ells i que solucionarà els seus problemes.

Llavors parlem d'un allunyament dels socialistes i que s'imputa la crisi al govern de Zapatero?

Jo crec que sí. S'ha de veure el context general i quan s'analitza el que ha passat te n'adones que la clau municipal ha estat relativa. Normalment són unes eleccions molt de ciutat, de valorar la gestió i les persones, i en aquest cas en una part ha estat així però hi ha una part també de política general.

Què li sembla que Chacón s'hagi retirat del procés de primàries?

Crec que al PSOE hem de trobar un nou líder. I discutir les idees. El fet que Carme Chacón s'hagi retirat facilita en aquests moments algunes decisions. Però a mi no em semblava malament que hi haguessin primàries.

Amb el triomf de CiU a Barcelona l'Hospitalet esdevé la primera ciutat socialista de Catalunya. Això s'hauria de traduir en un pes específic de Núria Marín al partit?

No tant pel resultat sinó pel que jo represento, que és una ciutat que suposa una part important de la realitat que és Catalunya. L'Hospitalet ha de tenir el pes del que representa.

Per exemple, a l'àrea metropolitana? El president ha de ser Xavier Trias?

Nosaltres vam aprovar una llei en què la presidència seria per a l'alcalde de Barcelona. Hem de ser conseqüents i la decisió ja està presa.

Què ha passat a l'Hospitalet perquè, d'una banda, hi hagi hagut un retrocés del PSC i per l'altra un increment del PP i CiU [amb un regidor més cada partit] i l'entrada de Plataforma per Catalunya a l'Ajuntament?

Crec que és part del que deia, de les dinàmiques generals. El PP ha estat una de les formacions polítiques que més han pujat, i per tant a l'Hospitalet hi ha hagut també un increment, no tan alt com a altres ciutats, però que forma part de la dinàmica general, igual que CiU, que va tenir un suport important a les eleccions del novembre. Pel que fa a Plataforma per Catalunya, això respon també a una dinàmica no tant de persones sinó d'un pensament general. A l'Hospitalet respon probablement que el PP no ha pres part del seu discurs, com sí que ha passat a Badalona o Rubí.

A l'Hospitalet fins ara no hi havia cap conflicte aparent amb la immigració però els vots a PxC evidencien que sí que hi ha un malestar.

Aquest vot, i això s'hauria d'analitzar amb més profunditat, crec que respon a la situació general i al malestar que molta gent té davant la crisi i l'atur. Quan parlem dels efectes reals de la crisi i de les famílies que ho estan passant malament significa que hi ha molta gent descontenta i això provoca una reacció extrema que fa que molta gent hagi votat aquesta formació política. Hi ha hagut reaccions diferents: alguns han votat en blanc, altres no han votat, altres han votat a aquestes formacions i altres han organitzat acampades. No podem obviar que la situació és anòmala i complicada, no han estat unes eleccions municipals amb un clima de normalitat. Això s'ha reflectit que l'electorat s'ha anat als extrems. Malgrat això, com a PSC hem guanyat a tots els barris amb un 39% de suport. I respecte d'això estic contenta.

Com a alcaldessa haurà de fer un esforç extraordinari per contrarestar aquesta situació de malestar.

Jo sóc molt realista, i he treballat com a alcaldessa sabent que tot això estava passant. Tant en la meva acció com a alcaldessa com en la meva campanya electoral he intentat estar al costat de la gent sentint el que pensen i demanen i continuaré fent-ho.

Què és el primer que farà com a alcaldessa?

El primer que he fet ha estat encetar un diàleg amb totes les formacions polítiques per consensuar al màxim les polítiques que hem de tirar endavant. En una situació tan complexa és bo dialogar i sumar en benefici de la ciutat. A partir d'aquí la prioritat són les persones i les línies d'actuació seran per generar ocupació, assegurar la convivència i la seguretat i treballar per preservar l'estat del benestar.

Com van les converses amb altres partits per formar un pacte?

Encara no hem concretat res, però veig una bona predisposició per part de tothom.

La prioritat és ICV-EUiA o no té per què ser així?

Lògicament, és ICV-EUiA, ja que hem governat junts des del 1999 sense haver tingut necessitat. Entenem que aquesta és una ciutat de centreesquerres. En aquests moments hem de continuar oferint la possibilitat, però el pacte depèn de dos. No sé com ho acabarem concretant, però no tanco la possibilitat d'arribar a pactes puntuals amb altres formacions.

Es planteja governar en solitari amb pactes puntuals?

És una possibilitat.

Hi ha consens amb els partits alhora d'intentar limitar que Plataforma monopolitzi els debats amb el tema de la immigració?

Crec que totes les formacions polítiques estan preocupades per l'entrada d'un grup que només coneixem a través de la premsa i dels cartells. Hem de veure quina serà l'acció específica a la ciutat, però el que hem vist fins ara ens preocupa.

Hi ha hagut contacte personal amb els seus representants?

No. Suposo que vindran el dia 11 de juny al ple de constitució de l'Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona