Política

El PP recupera Palma amb un militant de base

Mateo Isern, novell, és elegit alcalde gràcies a una ampla majoria absoluta

L'Ajuntament de Palma va tancar ahir un parèntesi de quatre anys amb govern d'esquerres, amb l'elecció de Mateo Isern, candidat del Partit Popular (PP), com a nou alcalde. Isern, de 52 anys, arriba al càrrec des de la militància de base. Advocat de professió, mai fins ara no havia ocupat cap càrrec a l'administració ni al partit. Ara governarà la capital de les Illes gràcies al suport de 17 dels 29 regidors del consistori.

Com ja havia fet durant la campanya electoral i una vegada investit com a nou alcalde, Isern no va avançar gaires detalls d'allò que definirà la seva gestió futura. Just es va comprometre a “posar ordre a les coses”, fent-ho amb “austeritat” i “pragmatisme”, i sense apujar els impostos ni retallar les polítiques socials. També va manifestar un compromís personal en la “vigilància” per impedir els casos de corrupció, escandalosos en l'anterior etapa de govern del PP a Palma.

Dos grups a l'oposició

A l'oposició, només han quedat dos grups per la desaparició d'Unió Mallorquina (UM). L'exalcaldessa socialista, Aina Calvo, de moment continuarà al consistori. Després de patir una contundent derrota a les urnes, que l'ha apartat de l'alcaldia, els propers mesos decidirà si es retira de la vida política, si aspira a rellevar Francesc Antich en la secretaria general del PSIB-PSOE, o si torna a Madrid, aquesta vegada com a candidata al Congrés dels Diputats. Pel que fa a la coalició PSM-Iniciativa-Verds ha guanyat un regidor, però els seus tres representants surten del govern balear.

El PSIB, pràcticament esborrat

La constitució dels nous ajuntaments a Balears és la primera manifestació de la victòria sense precedents del PP, però també de l'aclaparadora derrota del PSIB-PSOE, pràcticament esborrat del mapa municipal. Després d'haver presidit les principals institucions de les Illes, els socialistes han perdut Palma, Eivissa i Maó, aquesta darrera ciutat per primera vegada. Només a la petita circumscripció de Formentera, que es regeix com a un Consell Insular, el PSIB governarà amb una coalició progressista. En nombre d'alcaldies i regidors, queden en competència amb el PSM i Convergència per les Illes, partit hereu d'UM que ha quedat sense representació al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona