Política

“Cal girar full i buscar un canvi de model”

“Tenim un romanent negatiu de tresoreria d'1,1 milions d'euros, que és perillós perquè és acumulatiu”

“Hem fet un pla de xoc per mantenir els serveis bàsics, però tot el que no sigui essencial ha de tendir a autofinançar-se”

“Hem de fer un poble amable”

Sense vacances
Contesta correus electrònics a les set del matí, li costa trobar un forat a la seva agenda i no farà vacances: és evident que té molta feina a fer i vol començar a anar de cara a barraca. Godàs, doctor en sociologia de 41 anys, sabia que ser alcalde implicaria haver d'arromangar-se, i ho ha fet.
No és important però sí significatiu: a les festes majors d'agost no hi haurà focs d'artifici

Després de setze anys de mandat de Llorenç Artigas, Xavier Godàs va situar-se al capdavant del Grup d'Esquerres de Vilassar de Dalt (GEVD) per mirar de retenir l'alcaldia. Tot i que CiU va guanyar les eleccions per 58 vots, Godàs va aconseguir formar govern pactant amb ERC, el PSC i OxV.

Com s'ha trobat l'Ajuntament?

En una situació delicada, perquè el context ens determina molt. El primer problema que tenim és la viabilitat econòmica, i posar les bases per remuntar i ser eficients i viables és el primer objectiu.

Quin és el deute municipal?

El més important ara mateix és el romanent negatiu de tresoreria, la part que no podem cobrir del que ens costa de mantenir els serveis de l'Ajuntament. Està situat en 1,1 milions d'euros, i és perillós perquè és acumulatiu. L'endeutament financer és de 9,8 milions i, tot i que és una xifra important, el seu pagament està controlat a mitjà i llarg termini.

I com pensen solucionar-ho?

Hem de ser una administració viable, perquè no disposem d'una font d'ingressos que s'ha esgotat: els impostos de les operacions immobiliàries. Alló ja no tornarà i, a més, tampoc no ho volem. Cal girar full i buscar un canvi de model.

Per on aniran les retallades?

El primer que hem fet és un pla de xoc per determinar com mantenir els serveis bàsics i estalviar tot el que no sigui essencial. El que es retalla fonamentalment és el que té a veure amb elements de promoció. Un exemple, que no és important però sí significatiu, és que a les festes majors d'agost no hi haurà focs d'artifici. En canvi, entenem que en serveis socials bàsics hem de donar la mateixa resposta que fins ara. Amb això, esperem estalviar aproximadament uns 800.000 euros.

Igualment surten números negatius...

Sí, però la segona mesura és que els pressupostos del 2012 ja incorporaran un pla de sanejament que ens permetria reequilibrar l'Ajuntament en un període de tres anys.

En campanya ja va advertir que l'economia era fonamental i ara deixa la cartera d'hisenda a un altre partit, no és contradictori?

Mai vaig tenir la intenció de dur la cartera d'hisenda jo personalment, perquè crec que n'hi ha d'altres que ho poden fer molt millor. Em sembla molt important que en Benet Oliva (OxV) porti una cartera tan determinant. És una mostra de responsabilitat i de voluntat de treballar conjuntament durant quatre anys amb unitat de govern.

Van ser dures les negociacions?

No, van ser molt persistents, perquè vam anar a detallar què havíem de fer partint de la base de discrepàncies. Van ser molt treballades, i això em dóna seguretat: ja vam treballar de valent, ho estem fent i ho farem.

Hi ha previsió de pujar els impostos?

S'han de revisar en bloc les taxes i els impostos. El que està clar és que tot el que no sigui essencial ha de tendir a autofinançar-se. Hi ha casos de serveis i equipaments molt barats, com per exemple la piscina.

Quins objectius té per la cartera d'Urbanisme?

Ara és el moment de guanyar espai públic, parcs i places. Així farem un poble amable, accessible i afavorirem la vida al carrer, el comerç i el situarem en el mapa del turisme familiar del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.