Política

Oriol Pujol agafa les regnes del gir sobiranista de CDC Protesta a les portes del congrés

El nou secretari general de Convergència es compromet amb el desplegament del full de ruta sorgit del congrés

Mas assegura que podria haver estat dins del govern si hagués volgut

“Jo em veig amb cor.” Oriol Pujol va agafar ahir les regnes de CDC després que el congrés votés la seva candidatura com a secretari general i també la nova direcció proposada per ell, que serà proclamada avui oficialment i es faran públics els resultats. El que ha estat secretari general adjunt de CDC des que Felip Puig va entrar al govern pren així el relleu a Artur Mas com a líder executiu de Convergència, que passa a ser president. I ho fa amb l'objectiu d'anar desplegant “la idea que Catalunya és una nació i un estat propi”, en consonància amb el full de ruta aprovat pel congrés que incorpora, per primera vegada, aquesta fita.

En la que ha estat una de les seves sentències del congrés, Pujol insistia que la transició nacional iniciada per Catalunya és “irreversible”, ja que “l''única alternativa és que se'ns vagi morint i empetitint el país”. El camí cap al lideratge del partit, va voler deixar clar Pujol, és consensuat amb Mas i parteix de la premissa que no hi ha millor manera de servir els catalans que des del “principal” partit de Catalunya.

L'executiva que acompanya Pujol és de renovació i més àmplia que l'actual. Per sota del secretari general es dibuixen dues vicesecretaries generals de les quals s'encarregaran Lluís Corominas –coordinació institucional– i Francesc Homs –d'estratègia–. L'organigrama de CDC també recupera la secretaria d'organització, responsabilitat que recau en Josep Rull, integrant de l'antic sector renovador del partit.

L'arbre de la nova estructura de Convergència situa sota de Rull quatre secretaris executius: el de territori i política municipal, Joan Ramon Casals, la d'àmbit sectorial, Neus Munté, la de militància i participació, Cesca Domènech, i la de formació, Ramona Barrufet.

En un esglaó per sota, hi ha el coordinador de règim intern i comunicació, Francesc Sánchez, i els quatre secretaris de coordinació, encarregats de política municipal, Laura Costa; de participació i mobilització, Xavier Badia, de moviments socials, Josep Maria Violant –que prové de la UGT–, i de sectorial, Maria Senserrich. A la llista se sumen el secretari de relacions internacionals, Víctor Terradellas, i la d'imatge i d'actes, Ima Mis.

La consellera d'Educació, Irene Rigau, serà la nova presidenta del consell nacional, mentre que l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, encapçalarà la comissió nacional de política municipal i la diputada Meritxell Borràs la de política sectorial.

A l'executiu

Si Pujol va defensar la seva candidatura al lideratge de CDC, Artur Mas va fer el mateix amb la de la presidència del partit. Mas va emplaçar els delegats a donar suport massiu a la proposta de direcció del nou secretari general. El també president de la Generalitat va revelar que, si hagués volgut, Pujol hauria pogut ser dins del govern. “Vaig copsar que l'Oriol estava totalment disposat a assumir la direcció del partit i només això. Això és molt important”, posava en valor Mas.


Uns 300 “indignats” es van manifestar ahir a la tarda a Reus per protestar contra les polítiques de retallades del govern. Els manifestants van arribar fins a les portes del congrés de CDC i van llençar-hi fruita i verdura podrida, tot i que no es van poder acostar al recinte. Van acusar l'executiu de “desmantellar” l'estat del benestar.

LES XIFRES

2
vicesecretaris
per sota de Pujol, el de coordinació institucional, Lluís Corominas, i el d'estratègia, Francesc Homs
4
secretaris executius
per sota dels vicesecretaris: de territori, àmbit sectorial, militància i formació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.