Política

POLÍTICA

Celrà declara no grats el rei i tota la família reial

L'alcalde considera “obsoleta i inútil” la monarquia i no descarta que algun dia pugui ser substituïda per la república

L'equip de govern (CUP-iCelrà) es mostra partidari d'un estat català

L'Ajuntament de Celrà ha aprovat una moció en què declara no grats el rei espanyol Joan Carles i tota la família reial. Amb els vots a favor de la CUP (3 regidors) i d'iCelrà (3) i l'abstenció de l'Entesa (3) i CiU (2), Celrà es va declarar dimarts a la nit municipi republicà i partidari d'un “estat català basat en la igualtat, la fraternitat i la llibertat” (els idearis de la Revolució Francesa i que van originar la república de l'Estat veí).

L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP), diu que la monarquia no té fonament. “És un sistema obsolet, que no serveix per a res, més enllà que presumptament alguns dels seus membres malversen diner públic”, afirma. Cornellà es refereix a la imputació d'Iñaki Urdangarin, el gendre del rei Joan Carles, en l'entramat de l'institut Noós, i a la cacera d'elefants del monarca a Botswana. “No es pot permetre que es gastin diners públics en un sistema com la monarquia i menys en moments de crisi”, diu.

“Canvis estructurals”

Cornellà creu que tot és possible quan se li pregunta si algun dia veurà l'enderrocament de la monarquia i el retorn de la república. “Estem en moments de canvis estructurals i pot passar qualsevol cosa. Penso que podria passar. La ciutadania va al davant de la classe política i, amb aquests passos, el debat arriba a l'administració. Això podria fer canviar les coses”, declara.

Cornellà diu que tant ell com el tinent d'alcalde, Gerard Fernández (iCelrà) són “independentistes i republicans”. En la moció, Celrà, de quasi 5.000 habitants, també insta la resta de municipis del Gironès a revocar honors a la família reial i al dictador Francisco Franco.

LA FRASE

Els últims fets han provocat una indignació general contra la monarquia a Celrà i a tot arreu
Dani Cornellà
alcalde de celrà (cup)

Rere Bordils, Viladamat i Ripoll

Abans que Celrà, tres ajuntaments gironins, Viladamat, Bordils i Ripoll, havien aprovat una moció antimonàrquica. A Bordils i a Ripoll, hi va haver tres vots favorables de CiU, que governa –Vidreres es va declarar republicana–. A més, hi ha una desena de municipis catalans més que han aprovat mocions antimonàrquiques, com ara Berga (Berguedà), Arenys de Munt i Arenys de Mar (Maresme) i Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Polèmic pas per a la derogació de la Llei de Memòria Democràtica balear

barcelona
corea del nord

Putin avala un tractat d’associació estratègica amb Corea del Nord

barcelona
política

Diana Riba presidirà també el grup d’Aliança Lliure al Parlament Europeu

barcelona
israel

Legisladors ultres israelians creen una assemblea per reocupar Gaza

barcelona

La Mostra del Vi de l’Empordà del 27 al 30 de juny a Figueres

FIGUERES
OTAN

Stoltenberg fa costat a l’holandès Rutte com a nou cap de l’OTAN

barcelona
llengua

La presidència hongaresa refreda les expectatives per l’oficialitat del català a l’UE

barcelona
itàlia

Itàlia fa el primer pas per a l’elecció directa dels primers ministres

barcelona
guerra a europa

Kíiv denuncia una suposada decapitació d’un soldat ucraïnès capturat

barcelona