Política

SAMI KARRAY

PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ D'AMISTAT TUNISIANA-CATALANA TOURJMAN

“La cadena és pacifisme i civisme”

“És un bon model per a futures accions a Tunísia”

“A l'associació, ens esforcem per donar a conèixer la realitat catalana als ciutadans tunisians”

“És lliure i de cap manera deixarà que li robin els seus drets”

Cirurgià i activista
Sami Karray és cirurgià i presideix l'Associació d'Amistat Tunisiana-Catalana Tourjman. Va participar en la fundació del partit Ettakatol, que va abandonar l'endemà que la direcció decidís fer coalició amb el partit islamista Ennahda. Ha publicat El hijab, un deure islàmic o un costum prehistòric?.

El president de l'Associació d'Amistat Tunisiana-Catalana, Sami Karray, participa amb la seva dona, Lamia Karray, en la Via Catalana. S'han desplaçat expressament a Catalunya per fer-ho.

Que potser pensen allargar la cadena fins al port de la Goleta?
Bona idea! Bé, ens caldrien uns quants nedadors, oi? Però ja deu saber que tenim un campió olímpic [Oussama Mellouli]. Només l'hauríem de clonar i…
Ja saben a quin tram van?
El 546, ens hi han inscrit uns amics de Santa Coloma de Farners.
Quin interès tenen en la Via Catalana per la Independència?
No és pas qüestió d'interès. Hem vingut perquè creiem en les causes democràtiques. La Via Catalana, a més, és un model de pacifisme, civisme i alegria. Un bon model per a futures accions a Tunísia.
Quines activitats fan des de la seva associació?
Organitzem la Festa del Llibre i la Rosa (seguint el model de Sant Jordi). També hem organitzat un seminari sobre el poeta medieval Anselm Turmeda (per a nosaltres, Tourjman). I dos concerts de fusió amb músiques catalana i tunisiana.
Els ciutadans tunisians coneixen la realitat catalana?
Ens hi esforcem. Al maig ja vam organitzar una taula rodona per parlar de la independència de Catalunya. Cal que vostès vinguin a Tunísia i seguim fent actes divulgatius.
Quina és la situació a Tunísia després dels assassinats dels líders progressistes Chokri Belaïd i Mohammed Brahmi?
Catastròfica. Els islamistes que els han matat campen lliures pels carrers, com també els assassins de soldats a la muntanya de Chaambi. I el govern s'ho mira xiulant. La inseguretat ens arruïna l'economia. Acabarem fent fallida com a país, ho diuen tots els experts. I els islamistes manipularan les pròximes eleccions per mirar d'instaurar una dictadura definitiva.
Creu que Tunísia seguirà la via egípcia?
Els demòcrates tunisians volem salvar el nostre país. Als islamistes només els interessa el poder. Ens trobem en una bipolaritat. I, és clar, ben aviat hi haurà risc d'explosió al país. Però és difícil preveure si l'escenari seguirà un model de fora o propi.
Com pot ser que un país que des del 1956 té un estatut personal tan gelós de la igualtat de la dona i de l'home estigui a punt de caure en la discriminació del sexe femení?
La dona tunisiana és moderna i participa en l'evolució del país. És lliure i de cap manera no deixarà que li robin els seus drets. Sempre hi serà, en els primers rangs. Els islamistes sembren confusió en aquest tema, però no se'n sortiran.
Qui finança Ennahda?
Ennahda, ara al govern, és una branca dels Germans Musulmans i està finançat pels països del Golf i Turquia, com a tot arreu. M'entristeix veure que el meu equip, el Barça, accepti els diners de Qatar. Portar “Unicef” era tan bonic! Que no es deixin enlluernar pels diners d'aquests estats misògins del Golf. Es presenten a Europa amb pell de xai, però no ho són...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.