Política

opinió

De la sentència a la revolta

La sentència del TC del juny del 2010 va marcar el final d'una etapa i l'inici d'una altra. Si fins llavors l'eix central del catalanisme havia estat la reivindicació d'un Estatut amb més autogovern, a partir d'aquell moment el nou punt de gravetat passa a ser la reivindicació del dret a l'autodeterminació i l'exigència d'un estat propi.

Les eleccions del 2003 varen aportar dos canvis significatius: un govern d'esquerres i la comprovació que la ciutadania volia un nou Estatut. Els partits que ho reivindicaven (CiU, el PSC, ERC i ICV) varen obtenir una clara majoria. S'inicià un procés que va tenir dos moments il·lusionadors: l'aprovació de l'Estatut el 30 de setembre del 2005 i el suport del poble en referèndum el juny del 2006 malgrat les retallades que havia patit.

Ni el PP ni el Defensor del Poble varen acceptar la voluntat de la ciutadania i varen portar el text al TC. La sentència fou la demostració que les aspiracions catalanes no cabien en una interpretació restrictiva de la Constitució. El PSOE i el PSC ens varen volen fer creure que res no havia canviat, que tan sols s'havia anul·lat un 5% de l'Estatut. La immensa majoria dels experts en dret constitucional varen posar de manifest que els articles anul·lats i la interpretació global que en feia el TC desactivaven les novetats del nou text (reconeixement com a nació, protecció del català, blindatge de les competències exclusives, reorganització del poder judicial). No és casualitat que dues forces que havien participat directament en l'elaboració de la Constitució del 1978 (CiU i el PSUC, avui ICV) declaressin trencat el pacte constitucional.

La manifestació del 10 de juliol va tenir continuïtat en la Diada de l'any passat i, ara, en la Via Catalana. Som en un altre moment històric. Només hi ha una sortida: la celebració d'un referèndum o consulta per decidir el nostre futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La fàbrica de culpables de Mèxic

San Cristóbal de Las Casas (Mèxic)
Maite Aymerich
Cap de l’oposició a Sant Vicenç dels Horts (Junts per Sant Vicenç - ERC)

“Hi ha lloc perquè Sant Vicenç creixi sense posar el peu als horts”

Sant Vicenç dels Horts
Anna Buxó Calzada
Portaveu d’ERC i cap de l’oposició a l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro

“El porta a porta era delicat, però calia implantar-lo”

Santa Cristina d’Aro
itàlia

Batalla campal entre diputats al Parlament italià

barcelona
estats units

La Fed manté els tipus en valors màxims dels últims 23 anys

barcelona
guerra a europa

Els EUA retiren el vet al lliurament d’armes a la polèmica Brigada Azov d’Ucraïna

barcelona
àsia

L’AIE adverteix d’una producció excedentària de petroli històrica per a 2030

barcelona
judicial

Una associació de jutges critica les escomeses de magistrats o fiscals a l’amnistia

barcelona
Canvi Climàtic

El Parlament suís rebutja la condemna per inacció climàtica del TEDH

Barcelona