Política

Noves tecnologies

La Diada de les “#croquetes” a Twitter

anècdota

La impossibilitat que #ViaCatalana fos ‘trending topic' va convertir l'etiqueta #croquetes en una de les més utilitzades

El mètode emprat per la xarxa social a l'hora de captar tendències obliga a renovar ‘hashtags'

Més enllà del seu valor històric, la d'ahir serà recordada com la Diada de les #croquetes per la munió de catalans amb compte al Twitter. Van ser ells els que van convertir aquesta etiqueta de protesta en una de les més utilitzades –trending topic– a nivell mundial, per la impossibilitat, detectada ja al matí, que hi aparegués la més emprada fins aleshores: #ViaCatalana, tot i acumular 115.000 piulades entre les cinc de la tarda i les dotze de la nit. Mentre molts ja parlaven de censura, i a proposta de Rac1, les #croquetes van acumular 75.000 tuits en poques hores i es van convertir en símbol mundial de la reivindicació catalana.

No és el primer cop que Twitter, que admet evitar que etiquetes amb contingut sexual, violent o ofensiu puguin apareguin com a tendència, és acusat de censura. Va passar per exemple durant l'escàndol de Wikileaks, que va forçar els responsables de la xarxa a donar explicacions d'un fet que s'ha d'atribuir al seu mètode de captar tendències, basat en algoritmes. No es tracta de detectar quines són les paraules més utilitzades –en aquest cas, sempre serien tendència articles, preposicions o verbs–, sinó de cercar temes de conversa que experimentin un fort creixement durant un curt període de temps, que siguin emprats per molts usuaris diferents i que siguin nous. Quan més temps fa que una etiqueta és tendència, més difícil resulta de mantenir. És per això que l'etiqueta #viacatalanaTV3 promoguda per la televisió pública, sí que va arrivar a aparèixer com a trending tòpic mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.