Política

Navarro demana “un nou estatus” per a Catalunya

El líder del PSC aposta per una nova relació amb Espanya i un nou model finançament

Considera imprescindible una negociació “sincera i lleial” en la que hi participin totes les tendències polítiques

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha reclamat aquest divendres a un “nou estatus” i nou finançament per a Catalunya.

En una intervenció oberta als mitjans durant l'executiva extraordinària del PSC, el líder socialista ha volgut mostrar “tot el respecte” pels participants en la Via Catalana i les seves demanes, i ha s'ha mostrat convençut que “compartim en molts casos un mateix neguit respecte de la relació de Catalunya amb Espanya”.

En aquest sentit, ha apostat per establir unes noves regles del joc entre els dos territoris per poder resoldre “els problemes i necessitats” dels catalans. Així, dirigint-se “als partits del conjunt d'Espanya”, ha considerat que “és necessari un nou estatus per a Catalunya”. De la mateixa manera, ha qualificat “d'imprescindible” establir “una negociació sincera i lleial” per poder arribar a un acord. L'objectiu del nou estatus que proposa Navarro seria millorar l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya i evitar el trencament.

També s'ha mostrat partidari de pactar un nou finançament que garanteixi “més recursos per les necessitats i polítiques imprescindibles per sortir de la crisi”.

El socialista ha insistit en exigir als presidents català i espanyola, Artur Mas i Mariano Rajoy, que “no s'enroquin” i s'obrin al diàleg llarg i fluid. Per Navarro, la negociació hauria de ser multilateral i aplegar totes les tendències polítiques. Així, segons ha dit, al costat dels federalistes com ell, haurien de seure els més recentralitzadors i els sobiranistes. “Si el camí és canviar la relació entre Catalunya i Espanya, no poden mirar cap a una altra banda ni els independentistes ni els centralistes. Ens hem de posar a treballar, a parlar tots per canviar el model de relació”, ha sentenciat.

Absències del sector crític

A l'inici de la reunió del grup parlamentari, quan Pere Navarro ha fet la seva intervenció oberta als mitjans, hi havia membres de la direcció socialista que no hi eren. El primer secretari ha explicat que alguns han trobat problemes de trànsit per un accident a la carretera. Però, casualitat o no, a la taula no hi eren ni Àngel Ros, ni Marina Geli, ni Joan Ignasi Elena, màxims exponents dels sectors crítics del partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.