Política

Mas: “Si no hi ha acord amb l'Estat, també ho farem de manera legal”

El president subratlla que no hi ha cap proposta alternativa per part de l'Estat més enllà de dir que no es pot fer la consulta perquè consideren que és il·legal

Creu que si no es pregunta al poble de Catalunya, “no hi haurà solució ni estable ni bona”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha resumit en quatre punts la seva reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy, una reunió que ha durat més de dues hores i “en què s'ha pogut parlar de temes diversos i amb certa profunditat”.

El primer que ha volgut destacar Mas és que hi ha, “un clima de diàleg obert”. Per tant, segons ha assegurat, “avui no és el final de res, i això ens permet anar parlant, un punt que per si mateix és prou positiu”.

En segon lloc, “li he donat en mà un document on es parlen de 23 temes que no estan directament relacionats amb la consulta” com el finançament, la sanitat, la dependència, els deutes de l'estat amb Catalunya o les invasions competencials. Així, el president del govern li ha explicat a Rajoy que Catalunya “està infra finançada i això posa en risc la sanitat, l'educació i els serveis socials, entre d'altres”. En aquest sentit, li ha recordat que el model de finançament ja s'hauria d'haver substituït, tal i com estableixen les lleis espanyoles. “Li he fet veure que Catalunya podria obtenir més recursos simplement si l'Estat complís amb les seves lleis en vigor”. A més, Artur Mas ha recordat a Mariano Rajoy que Catalunya té un model educatiu propi i que la llei Wert, que li ha demanat que reconsideri, suposa una invasió competencial i dolorosa.

El tercer punt que ha volgut destacar el president del govern és el referent a la consulta i el dret a decidir: Segons Mas, el seu missatge ha estat el mateix d'un any enrere: tirar endavant la consulta. “Tenim una data, una pregunta, tenim la base democràtica i social,i ho volem fer de manera legal i acordada”. La resposta de Rajoy, segons Mas, segueix sent que ell entén que no és legal i no es pot fer.

I, finalment, Mas ha volgut posar de relleu que no hi ha cap proposta alternativa més enllà de dir que no es pot fer perquè és il·legal. “No hi ha cap proposta per part de l'Estat. Nosaltres tenim una proposta per solucionar el problema obert amb Catalunya, i l'Estat no en té cap”, ha indicat.

Arribat aquest punt, el president de la Generalitat de Catalunya ha subratllat: “Si no hi ha acord amb l'Estat, també ho farem de manera legal”. No obstant, “li he dit a Rajoy que ens agradaria fer-ho a la britànica, de manera legal i d'acord amb l'Estat, ja que entenc que els problemes que hi pugui haver, es poden resoldre amb voluntat política”. De fet, Mas ha arribat a assegurar que ha transmès al president espanyol que si no es consulta al poble de Catalunya, “no hi haurà solució ni estable ni bona”.

I ha afegit: “Si no ens deixen votar el 9 de novembre entrarem en una nova fase, que ara no comentaré”.

Artur Mas també ha avançat que en el viatge de tornada a Catalunya trucarà als presidents de tots els partits partidaris de la consulta i els hi farà un resum de com ha anat la trobada.

La força li dóna el poble de Catalunya i “no el senyor Pujol”

Mas ha assegurat que és “el poble de Catalunya” i “no el senyor Pujol” el que li dóna o li treu “la força”. Preguntat per la premsa sobre l'escàndol pels comptes ocults de l'expresident a Andorra, Mas ha reiterat que “un país és molt més fort i té molts més actius que els que pugui representar una persona concreta”. “La debilitat o la força que jo pugui tenir és la que em dóna el poble català, no una persona en concret, i això m'ho he de guanyar a les urnes”, ha insistit.

Mas ha argumentat que Pujol “fa deu anys que no prenia decisions” ni a CDC ni tampoc “òbviament” al govern, tot i que “una altra cosa és que es comentessin els temes i s'escoltessin les seves opinions”. El president ha reconegut que els catalans poden sentir-se aquests dies “descontents, tristos i cabrejats” amb Pujol, però ha advertit que tampoc els votants del PP “deuen estar gaire contents” amb Bárcenas i el cas Gürtel, ni els votants “d'altres partits polítics que tenen alcaldes imputats”, ni “els andalusos amb els eros” ni els defensors de la monarquia espanyola.

Mas ha recordat que “Pujol va tenir una gran significació i simbolisme a Catalunya, perquè durant més de 60 anys va treballar intensament per millorar-la”, i ha lamentat que ara perdrà tot “el prestigi social i el capital polític, que segurament és el que més li importava”. I ha destacat que l'expresident ha “admès” els seus “errors greus” i, a més, “ha demanat perdó”.

El president de la Generalitat ha criticat les “sospites” i les “acusacions molt greus” que va rebre durant la campanya de les eleccions al Parlament del 2012. “No s'ha pogut demostrar res, ho recorden? Recorden si algú ha dimitit? Recorden si algú ha fet un mea culpa? Oi que no?”, s'ha queixat Mas, després que una periodista li preguntés si arran de l'escàndol Pujol havia de donar cap explicació sobre uns suposats comptes bancaris seus o del seu pare a l'estranger. “Es pot impunement acusar algú d'alguna cosa i no assumir cap responsabilitat? Es construeix així una democràcia?”, ha denunciat Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia