Política

El censor d'Albiol

El gerent de Badalona Comunicació que va prohibir ‘L'estaca' es mira amb lupa els continguts dels mitjans locals

Hi ha gent a qui no es pot entrevistar i imatges que no es poden emetre

Fernández Saltiveris'ha empadronat a Badalona i podria ser regidor en el futur

Poques vegades algú havia provocat tant de consens al voltant de la seva figura com el gerent de Badalona Comunicació, Alberto Fernández Saltiveri. El consens, però, és el que cap càrrec públic voldria, ja que ha servit per demanar la seva destitució fulminant arran dels fets ocorreguts dissabte en la clausura del Festival Filmets, quan el músic Martí Serra va confessar que Fernández Saltiveri els havia prohibit tocar L'estaca (peça habitual quan es lliura un dels premis). Els grups de l'oposició (PSC, CiU, ICV-EUiA i Avancem-NeCat), ERC, la CUP i Òmnium Cultural han demanat el cap d'aquest càrrec de confiança de Xavier Garcia Albiol.

Qui és Fernández Saltiveri? Llicenciat en administració i direcció d'empreses, pertany a l'ala més dura del PP (és vocal de l'Institut Catalunya Futur, la secció catalana de la FAES). Garcia Albiol el va fitxar el juny del 2012 perquè exercís un control absolut sobre els mitjans de comunicació locals. Revisa tot allò que es publica o s'emet, punt per punt, coma per coma. Evita d'aquesta manera, per exemple, que apareguin les sigles del PP en una notícia, si aquell dia les portades les ocupa una informació que danya la imatge del partit. En un text pot obligar a canviar “regidor del PP” per “regidor del govern”.

Qui el tracta diàriament no troba estrany que censurés L'estaca, si es té en compte la seva obsessió per evitar qualsevol senyal que es pugui vincular al procés sobiranista. Els periodistes tenen ordre d'evitar que a les imatges que graven al carrer aparegui una estelada de fons (“no vull veure cap trapo”, ha arribat a dir) i entitats de perfil independentista, o simplement catalanista, admeten que quan algun professional de la Televisió de Badalona ha enregistrat declaracions dins del local els ha demanat que de fons, sisplau, hi hagués una imatge neutra per estalviar-se maldecaps. Un fons blanc sempre és una bona tria.

Aquestes entitats són les que només apareixen a la televisió local quan seria massa descarat no donar cobertura a l'acte que han convocat, per la seva rellevància. Per ordre d'Alberto Fernández Saltiveri hi ha col·lectius que estan vetats. I una llarga llista de badalonins que els periodistes no poden convidar als seus programes. Si hi ha convidats (com succeeix a les tertúlies matinals de Ràdio Ciutat de Badalona), dos dels quatre tertulians han de ser del PP o propers a la formació (es pot constatar cada matí). Un convidat habitual explica que fa un temps, en parlar públicament de l'ERO a Badalona Comunicació, Fernández Saltiveri el va esbroncar i li va recordar que, si ell volia, no tornaria a trepitjar l'estudi de la ràdio.

Els periodistes de Badalona Comunicació també s'han vist obligats a fer marxa enrere en entrevistes que ja tenien concertades, com ara la de la monja Teresa Forcades, gran defensora del procés. Un correu de disculpa, i avall. En canvi, va obligar a entrevistar un torero (Fernández Saltiveri és un gran defensor d'aquesta festa nacional). El programa d'entrevistes Set dies mai no ha convidat el líder de l'oposició i exalcalde del PSC, Jordi Serra. En canvi, sí que ho ha fet amb el cap de files de CiU, Ferran Falcó.

Exportaveu del PP al consell municipal del districte de Sarrià, Alberto Fernández Saltiveri va ser destituït per Alberto Fernández Díaz. Ara viu a Badalona, on s'ha empadronat i on tot indica que aspira a ocupar un càrrec de regidor en el pròxim mandat. I el més probable és que el polèmic alcalde del PP, que tant havia denunciat “la censura” existent a Badalona Comunicació abans de la seva arribada al poder (alguns exemples eren ben certs), compti amb ell quan confeccioni la llista electoral. Fernández Saltiveri és un dels comissaris polítics en qui més confia Albiol. L'alcalde ha tret importància als fets de dissabte, que ha qualificat d'“excés de zel per evitar que es barregés cultura i política”. Admet que el gerent de Badalona Comunicació va cometre un error, però ni li ha passat pel cap la possibilitat de destituir-lo. El PSC i CiU han demanat la convocatòria de la junta general de Badalona Comunicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona