Política

Unes eleccions departamentals obertes

El Consell general desapareix per una nova assemblea paritària de 34 membres. Les candidatures es podran enregistrar a la Prefectura a partir d'aquest dilluns.

Les eleccions departamentals, que substitueixen les eleccions cantonals tindran lloc els 22 i 29 de març. Les candidatures es podran enregistrar a partir d'aquest dilluns 9 de febrer fins al dilluns següent dia 16 a la Prefectura. En el cas on hi hagi una segona volta, les candidatures es podran enregistrar entre el dilluns 23 i el dimarts 24 de març.

L'antic Consell general de 31 membres representant els 31 cantons es diurà, a partir d'ara, Consell departamental i tindrà només 17 cantons, però amb representació doble i paritat absoluta o sigui 17 parelles elegides d'una dona i d'un home per cantó. El conjunt de l'assemblea serà tambçé elegit per 6 anys i s'abandona la renovació per meitat cada tres anys com es feia fins ara.

El nou disseny de la representació territorial en disset cantons ha estat l'objecte de crítiques i fins i tot de nombrosos recursos, especialment de la dreta i de l'extrema esquerra, que el Consell d'Estat ha finalment desestimats, els últims aquest gener 2015.

Per passar de 31 a 17 cantons, amb el criteri demogràfic com principal factor decisiu, només s'ha pogut conservar tal qual un sol cantó rural, la Costa Vermella i6 de l'àrea metropolitana de Perpinyà. S'han redibuixat els 10 altres, majoritàriament per fusions. Aquests deu nous cantons deixen veure espais administratius inhabituals on les comunicacions no han gens entrat entre els criteris decisius, com el del 'Canigó' que va de Costoja a Marquixanes o el dels 'Pirineus catalans' que s'estén d'Eus a Portè-Pimorent.

La composició actual amb majoria d'esquerres (17 PS, 3 PCF, 1 divers esquerra contra 4 UMP, 3 Diversos dreta i 3 Partit radical) corre el risc de perdre escons o fins i tot la seva majoria segons fonts diverses i especialment ho suggereix una enquesta a nivell estatal del diari Le Figaro publicada la setmana passada. El Front National ha informat que serà present a tots els cantons.

Pel que fa els candidats catalanistes, Unitat catalana presenta el seu president Brice Lafontaine (amb Annick Barboteu, SE) al cantó del Canigó i CDC (en alliança amb l'UMP) el batlle de Les Cluses, Alexandre Puignau (amb Brigitte Ferrer, SE), al cantó Vallespir-Alberes.

La campanya electoral oficial començarà el 9 de març i s'acabarà la vigília de vot, el dia 21.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia