Política

Reedició del duel de Ferrés i Pallí, i el dubte de l'Entesa

L'alcaldessa socialista de Palamós i l'exalcalde de CiU es tornen a enfrontar amb papers canviats 12 anys després

L'exrepublicà Reixach disputa l'espai d'ERC a Lluís Puig i l'Entesa encara no té candidat

Teresa Ferrés (PSC) va arrabassar a Jordi Pallí (CiU) l'alcaldia de Palamós l'any 2003 i des d'aleshores ha consolidat el municipi com el gran feu municipal dels socialistes al Baix Empordà. Ara, dotze anys després, la federació nacionalista ha recuperat Pallí amb l'objectiu de reeditar el duel amb els papers i el resultat capgirat. Però el panorama de candidatures pot dibuixar un resultat més complex.

A més de Ferrés, que està aprofitant la precampanya per ampliar el seu equip pels dos flancs –ha fitxat l'exconvergent Glòria Prim i l'exportaveu de l'Entesa Cesc Matés–, i Pallí –proclamat candidat després d'un llarg i de vegades traumàtic debat successori–, la precampanya palamosina arrenca marcada encara per l'escissió que ara fa un any va afectar les files d'ERC. Els republicans, que al 2011 havien aconseguit ser la tercera força al consistori, es van quedar sense representació després que els dos regidors, Dani Reixach i Miquel Gubert, abandonessin el partit enmig d'un debat successori que consideraven que els anava a la contra. Des de la condició de no adscrits, han fundat la nova formació Junts x Palamós i Sant Joan (JxPSJ) i volen mantenir la veu al consistori.

Esquerra, per la seva banda, va refer l'executiva de la secció local i fa mesos que va presentar l'exnúmero dos de Reixach, Lluís Puig, com a cap de llista. Puig havia plegat mesos abans per la manca d'entesa amb el portaveu, i la seva sortida precipitada fa que ara els republicans hagin de disputar-se el retorn al ple com a força sense representació.

Amb el mandat començat, el PP també va viure una pugna successòria entre Joan Fontanet –que volia recuperar l'acta que el seu fill no podia compaginar amb la feina– i la número dos, Vanesa Mànyik. La nova regidora va acabar ocupant el buit de Ricard Fontanet i ara es prefigura com a cap de llista d'aquí a dos mesos, en espera que el partit oficialitzi els candidats gironins.

El debat de l'Entesa

L'Entesa, en canvi, encara treballa per bastir la nova llista. El portaveu i regidor de govern Èrik Solés ha decidit no repetir, després de dotze anys al consistori, però des de fa mesos la formació adscrita a ICV-EUiA topa també amb la dificultat de trobar una persona disposada a assumir el pes d'encapçalar la llista en campanya i, després, representar el grup durant quatre anys.

Respecte al 2011, i amb permís de JxPSJ, la CUP és la gran novetat pel que fa a candidatures que han anunciat la concurrència als comicis. L'assemblea local va decidir a l'octubre que Joan Bohigas, agent rural palamosí de 31 anys i llicenciat en geografia, lideri una llista centrada en la lluita contra l'atur, l'habitatge o la municipalització de serveis externalitzats. Finalment, el Partit Pirata també ha convocat una assemblea el dia 21 per mirar de triar llista i preparar el programa.

LA XIFRA

8
llistes
volen concórrer a les municipals palamosines: PSC, CiU, ERC, PP, Entesa, JxPSJ, la CUP i el Partit Pirata


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia