Política

El més calent és a l'aigüera

MONTBLANC · Quan falten dos mesos per a les eleccions municipals, no sols manquen els caps de cartell oficials, sinó que tampoc es disposa encara del dibuix definitiu de la correlació de forces que concorreran als comicis del maig

Dos mesos clavats abans de les eleccions municipals és difícil dibuixar el mapa de la distribució de forces polítiques i dels respectius caps de cartell que concorreran a la capital de la Conca de Barberà. L'actual alcalde, Josep Andreu, és l'exemple que millor descriu la situació. D'una banda, tothom dóna per fet que aspira a la reelecció amb àmplies possibilitats; però, d'una altra, encara no se sap sota quina fórmula ho farà.

De fet, de portes enfora i d'una manera oficial, sols la CUP ha anunciat que demà divendres, 27 de maig, celebrarà una assemblea on donarà a conèixer la candidatura que es presentarà als comicis locals de Montblanc. Fins al moment, cap de les forces que actualment tenen representació al consistori ho ha fet en els mateixos termes.

L'explicació a la situació actual cal buscar-la en el govern d'unitat que des de l'any 2013 és present al ple de l'Ajuntament de Montblanc. Josep Andreu va guanyar el 2011 les eleccions amb els set regidors obtinguts per l'Agrupament Catalanista de Montblanc (ACM-AM), marca blanca d'ERC. Dos anys després, va incorporar al seu govern tota la resta del plenari: els dos regidors de l'Entesa, els dos regidors de CiU, i un regidor de la FIC i el PSC, respectivament.

Andreu considera que el balanç d'aquests gairebé dos anys en comú ha estat positiu i s'han subratllat més els punts de coincidència que no pas els de divergència. A això cal afegir-hi la sintonia en tots els aspectes referents al procés nacional del país.

Per aquest motiu, Andreu assenyala que està treballant per presentar una candidatura conjunta d'aquestes forces. D'entrada, podria tenir el suport del regidor del PSC, Pere Domènech, que es va donar de baixa del partit i es va sumar al moviment Avancem, que recentment va signar un acord per concórrer conjuntament amb ERC.

Dimarts a la nit, les forces convocades van mantenir una reunió per analitzar les possibilitats d'aquesta llista “d'ampli espectre”, però la trobada va tancar-se sense un acord. El promotor, Josep Andreu, considera que a hores d'ara “tot està molt obert” i indica que aquest cap de setmana serà definitiu per veure si la iniciativa es pot materialitzar.

Mentre això arriba, és evident que totes les forces treballen de portes endins en el possible pla B. De portes enfora, cap d'aquestes candidatures amb representació anunciarà la Pasqua abans de Rams.

Experiment
La posada en marxa d'un govern de majoria d'ERC integrant l'Entesa, CiU, Independents i el PSC ha estat tan poc habitual com positiu. En molt pocs casos s'ha trencat la unitat de vot en qüestions de gestió i, quan això ha passat, s'ha dut amb normalitat, almenys de cara enfora. Per contra, la unanimitat ha estat present en aquelles qüestions que atenien al model de ciutat.
Incertesa
Una llista unitària podria recollir de manera important el suport ciutadà. Alhora, però, també pot beneficiar altres formacions que ara no tenen representació i que reclamin el paper d'oposició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia