Política

Els pactes després de Solà

La renúncia de l'alcalde des del 1995 dóna peu a combinacions de tot tipus

L'equip de govern (9 regidors de 17) ha aprovat inicialment el POUM per segon cop

Un pacte a dues bandes el
juny del 2011 a Santa Coloma de Farners (CiU i PSC) es va convertir, a partir del setembre del 2014, en un tripartit sui generis. La marxa de dos dels tres regidors socialistes (Teresa Garcia i Julio Fidalgo) al grup no adscrit no ha fet alterar els plans de l'equip de govern. Amb 9 regidors de 17, la gestió de la capital de la Selva sempre ha estat tranquil·la.

A banda del debilitament del PSC, els problemes econòmics del gestor de la piscina municipal l'any passat i la recent aprovació inicial del pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) –per segona vegada en aquest mandat– han obligat a multiplicar els esforços dels nou regidors. L'Ajuntament ha refet el planejament urbanístic municipal perquè considera que, atenent les recomanacions de les administracions, els canvis són “substancials”, assegura el regidor d'Urbanisme, Josep Cullell (CiU).

El maig del 2013, en la primera aprovació, hi va haver més de cent al·legacions al redactat del POUM, la meitat de les quals van ser ateses. S'ha reduït la superfície urbanitzable no delimitada perquè ara no hi ha necessitat de sòl industrial i s'ha reduït l'impacte mediambiental i el traçat (de 5 a 4,5 km) de la futura variant del municipi.

Una desena de candidatures

Pel 24 de maig, les hipòtesis i les combinacions per formar govern s'han ampliat. La renúncia de l'alcalde de Santa Coloma des del 1995, Antoni Solà (CiU), dóna peu a combinacions de tot tipus. Els pactes hauran de continuar, però hi haurà nous protagonistes.

Després de guanyar cinc eleccions, Solà posa fi a una etapa de vint anys. El regidor d'Obres i Medi Ambient, Carles Roca, pren el relleu de Solà i integra la formació de Colomencs pel Canvi (CpC), que va néixer el 2007 per anar en contra de Solà. Roca aspira a mantenir l'alcaldia per CDC. Entre el 2007 i el 2011, per exemple, CiU va pactar amb ERC i el PSC.

Un antic regidor entre el 2007 i el 2011, el republicà Joan Martí, i un altre dels actuals edils, el portaveu del PSC, Manel Roqueta, són els dos únics alcaldables que repeteixen. Martí aspira a augmentar el nombre de regidors (3) i el percentatge de vots –el 19,39% del 2011 era el cim històric des del 1979. Martí va ser regidor de l'equip de govern entre el 2007 i el 2011.

Vinculades en el passat amb el PSC, hi ha dues llistes: la candidatura de Moviment d'Esquerres (MES), encapçalada per l'esmentada Teresa Garcia, i un grup d'independents, que liderarà Rafel Reixach, antic portaveu del PSC i vicepresident del Consell de la Selva (2003-2011). Reixach encara no ha definit el nom de la formació, que durà l'afegitó d'Independents per la Selva, un col·lectiu de recent creació.

Per ampliar les alternatives, s'han afegit al pati colomenc Ciutadans i Plataforma per Catalunya (PxC). Manuel Amador encapçala la llista de Ciutadans, que es presentarà el dijous 9 al vespre a la biblioteca Joan Vinyoli. Per Amador, que ja té la llista tancada, a Santa Coloma cal una administració més eficient. Critica, a més, la inversió d'aquest any per fer una piscina exterior.

La PxC també es presenta per primer cop. A les comarques gironines, ja té regidors a Olot, Salt, Ripoll i Palafrugell. “És un moment en què toca fer neteja i posar fi a la casta”, assenyala Judith da Silva.

CiU s'amplia sense Solà
La figura de l'alcalde de les dues últimes dècades, Antoni Solà, no generava unanimitat, ni tan sols dins de CDC. El 2007, en l'elecció de l'alcaldable, hi va haver una escissió, de la qual va néixer Colomencs pel Canvi (CPC). Amb tres regidors des de fa vuit anys, CPC s'ha reintegrat a CiU i dóna suport al convergent Carles Roca.
Les xifres
7
llistes
es van presentar en les municipals del 2011 a la capital de la Selva. Només la Unión Centrista Liberal, amb 119 vots, va quedar sense tenir representació a l'Ajuntament. El PP, amb 222 sufragis, va recuperar el regidor que havia perdut el 2007. Ara hi ha vuit llistes confirmades i s'hi podrien afegir el PP i Podem.
20
anys
ha estat alcalde de Santa Coloma el convergent Antoni Solà. Des del 1995, Solà va guanyar les cinc eleccions en què va ser candidat (només en una per majoria absoluta). Ara tornarà a fer de professor de secundària.
Carles Roca
CIU.
Regidor amb Solà dos mandats (1999-2003 i 2011-2015). Designat com a relleu, lidera el relleu generacional. Gerent d'una empresa de jardineria, té 39 anys.
Sylvia Barragán
CUP.
Bibliotecària de l'institut de Santa Coloma, manté que la política es fa “des de baix”. Va néixer fa 63 anys a Montevideo, i en fa 41 que viu a Catalunya.
Manel Roqueta
PSC.
L'actual portaveu repeteix de cap de llista. De 61 anys, és cuidador d'un familiar directe dependent. Relativitza la marxa de dos edils al grup no adscrit.
Rafel Reixach
IpSelva.
Arquitecte tècnic i docent de la UdG. Antic portaveu del PSC (2003-2011), lidera un grup independent. De 58 anys, va ser regidor de govern (2007-2011).
Teresa Garcia
MES.
De 60 anys, ha estat regidora del PSC en dos mandats, el segon dels quals (l'actual) l'ha acabat com a no adscrita. Mestra jubilada, s'estrena d'alcaldable.
Joan Martí
ERC.
De 52 anys, torna a ser cap de llista. Llicenciat i doctor en ciències físiques. És docent d'arquitectura i tecnologia de computadors a la UdG.
Manuel Amador
Ciutadans.
De 43 anys, regenta un bar i és controlador d'accés d'una sala de concerts. Debuta com a alcaldable i afirma que ja té la llista enllestida.
Judith da Silva
PxC.
Té 38 anys i és auxiliar de jardí d'infància, tot i que ara no exerceix. És molt optimista i creu que la seva formació entrarà a l'Ajuntament en el primer intent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia