Política

El feu pirinenc, en disputa

LA SEU D'URGELL · CiU intentarà mantenir els resultats de fa quatre anys, mentre que ERC aspira a recuperar terreny amb un llista renovada. El PSC es presenta sota l'aixoplug de Compromís X La Seu, i la CUP farà llista

Apocs dies que s'acabi el termini per inscriure's de forma oficial, sis són les candidatures que ja ho han fet, o han anunciat que ho faran, per a la Seu d'Urgell: CiU, el PSC a través de la coalició Compromís X La Seu, ERC, el PP, la CUP i ICV a través de la coalició L'Entesa, on hi ha integrades persones pròximes a Podem (que no es presenta com amb les seves sigles) i del moviment associatiu del municipi.

En aquests comicis es decidirà a la Seu d'Urgell si CiU pot mantenir l'excel·lent resultat que va aconseguir el 2011 a costa d'ERC, socis al municipi durant els vuit anys anteriors, o bé la recuperació d'ERC a nivell nacional equilibra de nou les forces entre les dues formacions. Batalla confia a fer valer la gestió realitzada els darrers quatre anys, en què tot i la crisi l'Ajuntament ha pogut refer les seves finances i reduir l'endeutament de 15,5 milions d'euros a 8 milions, com també la tasca feta en la promoció de la Seu per “posar-la al mapa” amb projectes de capitalitat pirinenca, com ara el Festival de Música Antiga dels Pirineus, la seva copa del món de piragüisme del 2019 amb Sort i el Conservatori de Música del Pirineu, compartit amb Berga i Puigcerdà, projectes tots ells de col·laboració amb altres municipis. “No hem de competir, sinó cooperar; aquesta és la nostra manera d'entendre la capitalitat”, diu Batalla. Segons l'actual alcalde, la reactivació econòmica i la cohesió social continuaran sent les prioritats dels quatre anys vinents, amb algun projecte “pensat gran, a llarga vista”, com ara buscar un ús singular per a la ciutadella de Castellciutat. Batalla el va oferir a Ferran Adrià com a alternativa a Cala Montjoi, i ara no descarta trobar altres oportunitats per a l'equipament.

ERC, al seu torn, intentarà marca perfil propi després de vuit anys de col·laboració entre CiU i els republicans. Els republicans aposten per una renovació total, amb Francesc Viaplana al capdavant. Viaplana és crític amb la gestió municipal dels darrers quatre anys. Reconeix que “s'han fet algunes coses bé, sobretot explicar-se, però hi ha hagut també deixadesa en assumptes importants, sobretot a l'hora de fer front a la situació d'atur i de falta de cohesió social”. Viaplana proposarà un acord amb Andorra sobre ocupació per tal de tenir una borsa de treball de la Seu vinculada a Andorra. ERC també aposta per recuperar el projecte de la planta de biomassa per tal de reduir la despesa energètica municipal, més dinamització al centre històric, especialment al carrer Canonja, i fer front al problema de la neteja dels carrers, que per Viaplana encara té moltes mancances.

En el reequilibri entre CiU i ERC també hi pot jugar un paper la irrupció de la CUP. Es presentaran en coalició amb membres de Podem i el teixit associatiu, segons membres del partit. En els pròxims dies decidiran qui serà el cap de llista.

Una altra incògnita de les eleccions és si el PSC, ara sota l'aixoplug de la coalició Compromís X La Seu (un nou partit que integrarà candidats de Progrés del Pirineu, el PSC, MES), aconsegueix aguantar la posició o fins i tot millorar-la. Òscar Ordeig, cap de llista, afirma que el projecte és “plural, format per gent progressista, d'esquerres, de centre, que aposten per un canvi perquè estem molt preocupats”. Ordeig afirma que la Seu es troba en la pitjor situació en 36 anys, tant per l'atur com per la despoblació. Els eixos de Compromís seran la transparència, aturar l'augment d'impostos, reobrir les llars infants i la reactivació econòmica amb més turisme, promoure la catedral com a Patrimoni de la Humintat i fer més internacional el parc del Segre. Ordeig no descarta que ICV s'incorpori a Compromís, però fonts dels ecoscialistes aposten per la creació de l'Entesa, agrupant sensibilitats d'esquerres i del món associatiu.

El PP, per la seva banda, es renova amb un nou cap de llista, Cesaro Losada, que tindrà com a segon l'actual regidor, Pere Millàs. La prioritat del PP serà la recuperació econòmica intentant atreure noves empreses, un segon pla econòmic financer que permeti congelar impostos, trobar més
sòl industrial i donar solucions
al sector urbanístic SUD-1.

Un bastió de l'esquerra en mans de CiU
L'actual domini de CiU a l'Ajuntament no ha estat la tònica habitual. La Seu ha tingut tradicionalment alcaldes de partits d'esquerres: Amadeu Gallart (PSUC) el 1979, Joan Ganyet (PSC) el 1983, Jordi Ausàs el 2003, fins que el 2008 va assumir l'alcaldia Albert Batalla.
LES CLAUS
1
Reequilibri CiU-ERC
El 2011 es va trencar el tradicional equilibri entre CiU i ERC a la Seu. La recuperació dels republicans a nivell nacional obre una incògnita sobre el que pot passar a la Seu.
2
Sense sigles
El PSC ha optat aquest cop per l'aixoplug de Compromís X La Seu. El 2011 va aguantar a la Seu el retrocés general al país.
LES XIFRES
12.336
Habitants
Els darrers anys el cens ha baixat.
883
Desocupats
La crisi a Andorra ha afectat l'economia de la Seu.
Albert Batalla
CIU.
Periodista, 37 anys. Alcalde des de l'any 2008. Diputat al Parlament des de l'any 2003, adscrit des de l'inici als sectors més sobiranistes de CDC.
Òscar Ordeig
COMPROMÍS X LA SEU.
Gerent i administrador, 37 anys, va ser cap de llista del PSC el 2011, i és diputat al Parlament des de gener del 2014.
Jordi Viaplana
ERC.
Enginyer tècnic forestal, 33 anys. Militant d'ERC, havia format part de les candidatures però és el primer cop que es presenta com a cap de llista.
Cesareo Losada
PP.
Vinculat al món del comerç, 56 anys, nascut a Galícia, casat a la Seu d'Urgell, on resideix i viu a la Seu d'Urgell. Els populars canvien de cap de llista i apostes per Cesareo Losada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid