Política

Quatre anys posant ordre als comptes

MOLLERUSSA · CiU vol revalidar la majoria absoluta després de sanejar les finances, mentre que el PSC busca refer-se. ERC es renova per ser alternativa

Mollerussa ha viscut quatre anys de transició i així ho reconeix l'alcalde, Marc Solsona, de CiU. Es tractava de posar ordre als comptes i redreçar les finances de l'Ajuntament, que havien arribat al límit del col·lapse per un deute històric. Han estat quatre anys sense polèmiques i de pau política en què també s'han tancat algunes disputes que de la política van passar als tribunals.

Per això Mollerussa enfoca ara aquestes eleccions municipals amb aires nous i amb ganes de sortir d'aquesta hibernació per tornar a despuntar com a ciutat important del pla de Lleida.

Marc Solsona és qui es posa les medalles del sanejament i qui assegura que “ara és el moment que Mollerussa faci un salt qualitatiu endavant per ser la segona ciutat de la demarcació de Lleida”. I és que va assumir l'alcaldia el 2011 amb un deute de 21 milions d'euros (dels quals 7,3 eren a proveïdors) i s'ha rebaixat a 13 en quatre anys,“reduint un 36% l'endeutament, pagant a 30 dies i sense augmentar els impostos als veïns”, hi afegeix l'actual alcalde. La clau ha estat redimensionar l'Ajuntament i la seva despesa, gastar poc, sense gairebé invertir i negociant amb els bancs. “No gastem el que no podem pagar ni el fem, el que no puguem explicar”, diu Solsona.

Per això els eixos per als quatre anys vinents són el rigor econòmic, la inversió productiva, com ara un viver d'empreses deslocalitzat, és a dir, aprofitant locals buits del centre urbà dels quals subvencionaran el lloguer per a emprenedors. El tercer eix és la participació, facilitant el diàleg entre els grups polítics i, sobretot, amb els ciutadans “amb la màxima transparència i participació ciutadana, aspectes que es gestionaran des d'una regidoria pròpia”, diu el candidat de CiU. Marc Solsona també es proposa dinamitzar la nova zona que es crearà entre l'estació del ferrocarril, la nova estació d'autobusos i aprofitar Cal Duch com a escola de música. En aquest àmbit de les comunicacions, l'actual alcalde creu que seria necessari potenciar el servei de rodalies ferroviàries.

El PSC és la segona força, tot i haver estat la primera el 2007. Pere Gatnau n'ha estat el cap de files, però just dos mesos abans de les eleccions un problema familiar l'ha apartat de la política i el partit buscara ara refer-se i presentar-se amb garanties davant els mollerussencs. L'exalcaldessa i actual regidora, Teresa Ginestà, en serà la candidata un altre cop amb l'objectiu de recuperar, almenys, els quatre regidors perduts el 2011. Ara en tenen quatre i són el primer grup de l'oposició.

Ginestà treu mèrits a la gestió econòmica de CiU i afirma que “no ha fet altra cosa que seguir el pla de sanejament i que, d'altra banda, no podia fer altra cosa perquè hi estàvem obligats”. La socialista destaca la responsabilitat de l'oposició de deixar treballar i col·laborar “en lloc de denunciar constantment i posar traves”, com assegura que es va trobar ella quan va ser alcaldessa. “CiU no ho ha fet ni bé ni malament. No tenia marge i només podia executar el quart pla de sanejament de l'Ajuntament de Mollerussa per un deute que ve de lluny.”

ERC presenta una cara nova: Engelbert Montalà, que substitueix Francesc Pla i que suposa un pas més en la renovació de tota la secció local del partit a Mollerussa. Montalà anuncia que “els cinc primers de la llista seran joves, independents i molt formats, i l'objectiu és començar una nova etapa, amb un projecte que encetem des de zero i sense mirar el passat”. Creu que fa massa anys que governen els mateixos a Mollerussa i al Pla d'Urgell i que la renovació l'aportarà Esquerra. L'objectiu polític és l'alcaldia, però d'entrada volen ser alternativa i superar l'únic regidor que tenen ara i millorar la xifra de tres que havien tingut el 2007. “Ens presentem sense complexos i més com a veïns que com a polítics, que no ho hem estat mai”, diu el candidat d'ERC.

Joan Simeón és el candidat del PP. Aspira a la reelecció amb l'objectiu clar de millorar resultats i continuar augmentant la seva representació a Mollerussa. El 2007 es van quedar fora de l'Ajuntament i el 2011 van obtenir un representant. Ara el pas següent és créixer.

Diverses fonts assenyalen que hi ha negociacions obertes i que algunes formacions podrien tenir socis, com els de la formació MES, que han pactat amb ERC o ICV en diverses poblacions. Iniciativa també manté candidatura a Mollerussa, tot i que no ha obtingut representació, i la CUP encara no ha anunciat si farà llista. Tampoc no ho ha confirmat Plataforma per Catalunya, que va obtenir un regidor, tot i que després, per la crisi interna de la formació, Teresa Niubó va passar a ser regidora no adscrita des del maig del 2013.

Marc Solsona
CiU.
Aspira a la reelecció per CiU i vol revalidar la majoria absoluta perquè la ciutat faci un salt qualitatiu. També és diputat al Congrés dels Diputats.
Teresa Ginestà
PSC.
Repeteix com a candidata socialista després de ser alcaldessa entre el 2007 i el 2010, quan va renunciar en quedar en minoria. Ja és regidora.
Joan Simeón
PP.
Aquest empresari agrícola repeteix com a cap de llista del PP i amb aspiracions de sumar més regidors en relació amb l'únic representant que tenen.
Engelbert Montalà
ERC.
És la principal novetat al cartell electoral de Mollerussa. ERC renova la direcció local i la candidatura i espera multiplicar la representació actual d'un regidor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia