Política

Qui tindrà la clau?

BERGA · CiU vol repetir alcaldia, el PSC firmaria els resultats del 2011 i ERC ho té fàcil per millorar-los. La CUP pretén consolidar-se, mentre que ICV intenta entrar i el PP passar d'un edil

Renovació de cares, i fins i tot de sigles, entre els candidats de quasi tots els partits de Berga. Antoni Biarnés entoma el repte de rellevar l'alcalde convergent, Juli Gendrau, que ha ocupat el càrrec dos mandats. Ermínia Altarriba, regidora socialista que, juntament amb tres regidors més del PSC-PM, va deixar el partit a mig mandat i va passar a ser no adscrita, s'ha guanyat la confiança per encapçalar la llista d'ERC, partit que el 2011 no va aconseguir tenir cap regidor. Com tampoc des de fa molts anys ha tingut representació al consistori ICV, ara amb Joan Torres al capdavant per primera vegada. La CUP, que en les anteriors eleccions va obtenir tres regidors, aposta per posar de número u una cara nova: Montse Venturós. El PSC, segona força més votada el 2011 amb quatre regidors, ha anat a buscar la seva candidata –Rosalia Monroy– a l'Ajuntament d'Avià, on és regidora. L'únic partit on res canvia és el PP, que tornarà a jugar la carta de Joan Antoni López i des del 2007 conserva un regidor al consistori.

La reactivació de l'economia i les polítiques socials figuren, amb diferents graus de convenciment, entre les prioritats de futur de tots els partits, a més de la transparència (ERC), més participació ciutadana (CUP), la cohesió social (CiU) i mantenir una ciutat “neta i arreglada” (PP). Berga assumeix els costos de capitalitat de comarca amb una davallada de població constant des del 2010 i amb uns polígons industrials mig buits. “Si no hi ha una massa crítica de població tot pateix. Hem d'arribar als 20.000 habitants per tenir un tracte d'ingressos públics més favorable”, comenta Biarnés. Tant ERC com el PP coincideixen a dir que el que cal a la ciutat en els pròxims anys per revitalitzar-se és una posició clara. “No podem copiar models de ciutats grans com Sabadell o Terrassa a una mida més petita. Ens hem de diferenciar, perquè vinguin les empreses”, diu López. En aquest sentit, ERC proposa “un relat per a la ciutat que volem”: “Berga, ciutat saludable.”

En el terreny econòmic Berga arrossega dues rèmores que s'han de resoldre: el sistema de concessions per a la gestió de diversos serveis (la piscina pública, el santuari de Queralt, la ràdio...) i l'endeutament de l'Ajuntament. La majoria de partits veuen que en les concessions ha faltat capacitat de negociació i un control estricte, per la qual cosa el PSC exigeix “un lideratge molt fort i dots de gestió”. La CUP recorda que “no es pensa en les municipalitzacions” i critica la figura del gerent que pensa instaurar CiU per portar els comptes de l'Ajuntament. “Em preocupa que s'equipari un ajuntament amb una empresa privada”, diu Venturós. Per reduir l'endeutament, el primer que s'ha de fer, segons el PSC i ERC, és una auditoria “i posar totes les partides damunt la taula”, diu Monroy. CiU creu que hi ha estalvis potencials a fer, per exemple amb el nou sistema d'il·luminació amb LED, mentre que el candidat d'ICV és contundent: “O apugem impostos o intentem gestionar de manera que es tregui rendimentde les concessions.” Una altra de les qüestions que haurà de dilucidar el nou equip de govern és quina funció i dimensió ha de tenir l'hospital comarcal Sant Bernabé. Torres, que n'és treballador, aposta per una coordinació de tots els serveis sociosanitaris per treure més profit del centre, que corre el risc de quedar “amb la pell i els ossos”, a causa dels recursos que ha anat perdent en els últims 30 anys.

Sobre els resultats electorals, “tot està per dir”, opina Monroy, visiblement dolguda amb ERC. La CUP ja avança que no pactarà i el PP avisa que no creu en pactes estables. ICV diu que primer s'ha de votar i tant ERC com CiU deixen la porta oberta.

LES CLAUS
1
Capitalitat
Berga n'assumeix els avantatges però també els inconvenients amb una població que l'any passat no arribava als 16.500 habitants
2
Concessions
S'han de revisar totes les que s'han fet per gestionar alguns equipaments o serveis, la majoria de les quals han acabat al jutjat
3
Gerent
CiU proposa instaurar aquesta figura a l'Ajuntament per controlar millor la gestió econòmica
Antoni Biarnés
CiU.
Es presenta per primer cop, en substitució de l'actual alcalde, Juli Gendrau. Compagina la direcció de l'Institut Àgora amb la docència i una gran vida associativa.
Ermínia Altarriba
ERC.
Va entrar en la política el 2011 com a regidora del PSC. Juntament amb tres companys, va deixar el partit a mig mandat i van crear Impuls pel Berguedà.
Rosalia Monroy
PSC.
Regidora a l'oposició a l'Ajuntament d'Avià per Progrés Municipal i consellera comarcal pel PSC, fa més de vint anys que viu al Berguedà.
Joan Antoni López
PP.
Nascut a Berga el 1984, repeteix com a alcaldable. Actualment és l'únic regidor del PP a l'Ajuntament de Berga, on el 2007 el partit també va obtenir un edil.
Montse Venturós
CUP.
Debuta com a cap de llista en substitució d'Anna Maria Guijarro, que ho va ser en les eleccions del 2011 i va entrar a l'Ajuntament amb dos regidors més.
Joan Torres
ICV.
El nou coordinador d'ICV a Berga s'estrena com a cap de llista. Els ecosocialistes no tenen representació a l'Ajuntament des de l'època del PSUC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia