Política

CDC i ERC arriben a un pacte històric

Mas anirà de quatre i Junqueras, de cinc en la candidatura unitària que encapçalarà un independent

L'acord inclou eleccions constituents divuit mesos després del 27-S

Les direccions dels dos partits avalen el pacte

Llum verd al preacord entre Mas i Junqueras per anar junts el 27-S i convertir els comicis en la primera estació del procés de transició nacional. Una llista amb Mas de quatre i Junqueras de cinc i eleccions constituents al cap de divuit mesos serien les principals novetats d'una jornada que va començar a quarts de cinc de la tarda amb una reunió àgil i curta al Palau de la Generalitat.

L'objectiu era donar a conèixer a la resta de forces i entitats sobiranistes el contingut, a grans trets, del preacord entre CDC i ERC. A més de la confecció d'una candidatura civil bipartida i amb la presència d'Artur Mas i Oriol Junqueras, la històrica encaixada entre nacionalistes i republicans inclou els passos que caldrà seguir després del
27-S. Segons va poder saber aquest diari, hi ha l'acord de convocar unes segones eleccions, al cap de 18 mesos del 27-S, però amb caràcter constituent. Així, aquest nou camí manté el mateix període de temps que CDC i ERC havien establert en el full de ruta signat el 14 de gener per iniciar i acabar el procés de transició nacional, però incorpora un nou tràmit, la convocatòria de comicis constituents –en l'anterior pacte només es parlava d'un referèndum de ratificació de la constitució catalana.

Mas, president

Aquesta fórmula ja va aparèixer fa una setmana en l'escena política a proposta de la CUP i remet a la voluntat de nacionalistes i republicans d'acordar, conjuntament amb els noms de la llista, els noms de l'equip de govern que al llarg dels divuit mesos gestionarà el procés de transició si guanya la llista del sí. Seria en aquest executiu on Mas repetiria com a president, i Junqueras també hi tindria un paper predominant. A canvi, la candidatura que es presentarà el 27-S l'encapçalarà una persona independent. Algunes fonts subratllaven ahir que entre els noms que generaven consens s'apuntava el d'un home d'esquerres que altres fonts concretaven en la persona de Raül Romeva. Els dos següents llocs en la llista del sí estarien ocupats també per persones independents de la societat civil. Aquesta opció s'aplicaria en la demarcació de Barcelona, mentre que en els territoris serien per als independents els dos primers llocs. La resta de les candidatures estarien formades per polítics de CDC i ERC en un percentatge que, segons fonts de la negociació, estaria entre el 60% i el 40% respectivament, i altres noms de la societat civil. També s'hi podrien incorporar representants de Demòcrates de Catalunya i MES.

Govern de coalició

Els primers a valorar les línies mestres de l'acord, que es podria donar a conèixer en detall avui al migdia al Parlament, van ser els dirigents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Muriel Casals. “La música sona bé”, remarcava el dirigent de l'assemblea. Va ser precisament Casals qui va avançar la complexitat d'aquest pacte perquè la negociació també inclou l'estructura d'un govern de coalició després del 27-S.

Amb l'aval de les entitats, ratificat més tard pels membres del secretariat de l'assemblea i de la direcció d'Òmnium, la deliberació i aprovació del pacte es va traslladar a les seus dels partits. A les set de la tarda ERC celebrava executiva i consell nacional. En el si d'Esquerra al llarg del dia d'ahir es van expressar algunes discrepàncies internes pel que fa a l'acord amb CDC, tot i que la direcció va fer pinya respecte a la decisió que rubriquen Junqueras i Rovira. Avancem, que en les municipals es va situar a l'òrbita dels republicans, lamentava que s'hagi trencat l'acord del 14 de gener i sostenia que “la il·lusió per construir un nou país decau”, en al·lusió a la presència de CDC a la llista. En el moment de tancar-se aquesta edició, el consell nacional d'ERC, després d'un gran nombre d'intervencions, va aprovar l'acord per unanimitat. Més satisfacció es va observar a la seu de CDC, on els dirigents comparaven el pacte a l'alternativa que Mas ja va presentar el 25 de novembre.

Els més crítics amb l'acord van ser els membres de la CUP. El diputat David Fernàndez va rebutjar la llista única perquè considera que no expressa “la pluralitat de la societat catalana” i va lamentar el poc marge de maniobra per negociar una alternativa malgrat que sobre la taula planés l'intent d'elaborar una llista sense polítics que, fins fa dos dies, tenia suport polític i social.

“Cal sumar tot el que es pugui”

Tan bon punt va acabar l'executiva de CDC, el president de la Generalitat, Artur Mas, va viatjar cap a Girona amb l'aval dels membres del seu partit a l'acord amb Junqueras. Un cop a l'acte de celebració del trentè aniversari de TV Girona, Mas també es va referir al pas històric que nacionalistes i republicans estan a punt de fer per portar Catalunya cap a la independència. “Ara cal sumar tot el que es pugui sumar”, va alertar el president, conscient que l'objectiu de la fórmula de consens és no deixar escapar vots de militants independentistes. Mas no va dubtar a qualificar el moment de “transcendent i decisiu” i va admetre que el pas que es disposava a fer tenia risc. “Molts ens l'hem de jugar per fer avançar el projecte, hem de ser fidels als nostres somnis”, hi va afegir. En un missatge que semblava dirigit a la CUP, Mas va subratllar que “no és moment de comoditats estètiques, sinó d'anar a l'arrel del problema” i va demanar a tots els que creuen en el projecte que també “se la juguin”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia