Política

El 27-S arriba a La Zarzuela

cita Mas informa Felip VI de l'imminent plebiscit català, i La Zarzuela emmarca la cita en la rutina institucional to “Vinc en to de pau”, diu el president mofa “La llista és de polítics, no polítics o migpensionistes”, fa befa Santamaría

La seva última gran imatge junts datava del 30 de maig a la llotja del Camp Nou, quan el rei Felip VI va escoltar una monumental xiulada a l'himne espanyol en la seva primera edició de la copa del Rei, però va restar impertèrrit mirant a l'horitzó, mentre Artur Mas esbossava un petit somriure i recorria amb la mirada les graderies de l'estadi. Amb el precedent encara fresc en l'imaginari visual, ahir a La Zarzuela un dels punts d'interès de la recepció del monarca espanyol al president de la Generalitat eren els codis de llenguatge no verbal, i Felip VI va comparèixer amb un posat molt seriós a encaixar la mà de Mas. L'encaixada distant, però, va ser el pròleg a una hora i mitja de reunió en què el 27-S va arribar per primer cop a la taula del cap d'estat al Palau de La Zarzuela amb tot el seu embolcall plebiscitari.

La fredor inicial del rei Felip VI es va desactivar aviat a les portes de la seva dependència i quan ja s'allunyaven dels flaixos. L'excés de cortesia per les dues parts, de fet, va propiciar l'anècdota que cap d'ells gosés passar abans que l'altre i que tots dos insistissin a oferir el pas. Finalment, l'amfitrió va persistir i va ser Mas qui va passar el primer. Curiosament, l'única fotografia que el web de la Casa del Rei va penjar de l'audiència és la instantània en què Felip VI exhibeix el seu posat més sever i distant.

Si bé des de La Zarzuela la cita era situada “en el marc dels habituals contactes del cap de l'Estat amb els responsables de les administracions, líders polítics i personalitats de la societat espanyola”, en el cas de Mas la trobada va ser excepcional. Perquè no només per primer cop davant el monarca el 27-S deixava de ser el mer desig d'una convocatòria electoral per esdevenir un plebiscit real per trencar amb Espanya, sinó que Mas hi acudia amb un acord històric de CDC amb ERC i amb les plataformes sobiranistes a favor del sí. Com admetia la vicepresidenta i portaveu del govern, Neus Munté, en la conversa evidentment sortirien els temes “del dia a dia” o que són “presents en l'actualitat”.

“«No comment»”

Conscient de la tensió que envoltava la trobada en els moments previs, Mas es va permetre una ironia abans de ser rebut: “Vinc en to de pau.” Quan se li va preguntar si esperava tornar a La Zarzuela els pròxims mesos com a cap d'estat, va ser lacònic en la llengua de Shakespeare: “No comment.”

Mentre La Zarzuela es va conformar a penjar una foto de la trobada al web i no va entrar en els detalls a porta tancada, a La Moncloa la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va subratllar que la reunió entre Felip VI i Mas té un valor edificant. “Serveix per recordar a tothom on és cadascú i quin és el paper de cadascú”, es va permetre interpretar la número dos del govern. “L'entrevista del rei amb un president autonòmic entra dins de les tasques constitucionals de tots dos”, va recalcar per enviar el missatge a Mas que aquest “posar cadascú al seu lloc” significa, en el seu cas, recordar-li que és president d'una comunitat autònoma com qualsevol altra i prou, i que, com a prova d'això, el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, serà rebut dimecres que ve i el d'Aragó, Javier Lambán, tindrà també la seva audiència dijous.

Ridiculització de la llista

Aprofitant l'altaveu del Consell de Ministres ara que la llista del sí pactada entre CDC i ERC és ja una realitat, Santamaría va ridiculitzar la candidatura de Raül Romeva amb una ironia davant la qual ella mateixa va riure del que acabava de dir. “El senyor Junqueras, que si no m'he perdut en tot aquest procés ocupa el cinquè lloc en aquesta llista de polítics, no polítics o migpensionistes...”, es va mofar.

Ironies a banda, Santamaría va avisar que qualsevol pas contrari a la Constitució serà recorregut en contra al Tribunal Constitucional, “on, per cert, fins ara sempre hem obtingut un resultat favorable a les nostres pretensions”, es va vantar al·ludint a les sentències del tribunal que presideix l'exmilitant del PP Francisco Javier Pérez de los Cobos.

Sis visites del rei que cita Espriu

Si bé l'última coincidència més recordada és al Camp Nou en la final de la copa del Rei, l'última trobada oficial del rei Felip VI i el president de la Generalitat va ser el 25 de juny amb motiu de la cerimònia d'entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona. En aquesta última ocasió, conscient del moment, el monarca va aprofitar el seu discurs per encoratjar “els ciutadans de Catalunya i de tot Espanya” a avançar plegats pel camí de la “unitat” i “a pesar de les dificultats”.

En el seu primer any de regnat, Felip VI ha complert la promesa iniciàtica de fer-se més present a Catalunya. Després d'evocar Salvador Espriu –també va citar el basc Gabriel Aresti, el gallec Castelao i l'andalús Antonio Machado– el dia de la seva proclamació, el 19 de juny del 2014, el rei espanyol ha visitat el Principat almenys en sis ocasions. El 5 de desembre del 2014, fins i tot es va posar al volant d'un Seat León a Martorell amb Mas al seient de copilot. L'entrega dels premis Ferrer Salat, al desembre, i la inauguració del Congrés Mundial del Mòbil, al març, han motivat també la seva visita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia