Política

Fernández Díaz: “Cap govern d'Espanya autoritzarà un referèndum d'autodeterminació”

Respon a la posició del Cercle d'Economia, que demana una consulta acordada si hi ha majoria independentista

El ministre d'Interior espanyol nega també que es pugui reformar la Constitució per recollir aquest dret

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha respost aquest dijous el document aprovat pel Cercle d'Economia que defensa la necessitat de trobar una via “legal i acordada” per celebrar una consulta en el cas de victòria clara del Sí a les eleccions del 27-S. “Més enllà del que digui el Cercle d'Economia, cap govern despanya autoritzarà un referèndum d'autodeterminació, perquè ho prohibeix la Constitució”, ha sentenciat. El ministre ha negat, a més, que una reforma de la Constitució pugui recollir aquest dret perquè el text es fonamenta en la “unitat d'Espanya” i tocar aquest principi forçaria a redactar “una altra Constitució”.

En una entrevista a RNE, Fernández Díaz ha expressat el seu “gran respecte” pel Cercle d'Economia però ha afirmat que la seva funció és “principalment parlar d'economia”, fet que, ha matisat, “no el deslegitima per parlar de política”.

Segons el ministre, el document que ha fet públic el Cercle varia respecte a un primer redactat “més rotund” que no va prosperar perquè “al final aquests documents en aquestes institucions han de sortir per consens, i el consens porta a aquestes coses” que “no sé si qualificar-les d'equidistància”.

Fernández Díaz ha apuntat que el document del Cercle estableix que “si no hi ha una majoria a les eleccions del pròxim diumenge no procedeix fer una declaració unilateral d'independència i en tot cas això hauria de ser fruit d'un referèndum o d'una consulta legal, acordada i pactada amb el govern”.

“Jo el que he de dir és que més enllà del que digui el Cercle d'Economia, el que és evident és que cap govern d'Espanya autoritzarà un referèndum d'autodeterminació. Així de clar”, ha sentenciat.

Segons el ministre, entre altres coses no ho farà “perquè ho prohibeix la Constitució” però tampoc es podria dur a terme després d'una reforma de la Constitució perquè “no es tractaria de reformar la Constitució sinó de fer una altra Constitució”.

En aquest sentit ha recordat que els articles 1 i 2 de la Constitució diuen que el text “es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola”, i per tant “els fonaments d'aquesta Constitució impedeixen que la sobirania nacional sigui compartimentable”.

“Dubto que cap govern d'Espanya que pretengui fer una altra Constitució per reconèixer el dret d'autodeterminació”, ha sentenciat.

Per tant, segons el ministre, “no hi haurà referèndum legal, pactat i acordat amb el govern d'Espanya, ni amb el de Rajoy ni amb capo altre, perquè ho impedeix la Constitució. Així de clar”, ha reiterat.

Cara a cara Margallo-Junqueras

Fernández Díaz també ha explicat els motius que han portat el ministre d'Exteriors, Manuel García Margallo, a acceptar un debat cara a cara amb el número 5 de la llista de Junts pel Sí, Oriol Junqueras.

“Jo comprenc que en un cara a cara entre un ministre d'Exteriors i un candidat número 5 es percep amb una certa asimetria i algunes persones poden considerar que no procedeix”, ha dit, però “en l'origen de tot” hi ha que Margallo i Junqueras “es coneixen perquè van compartir escó al Parlament Europeu”.

En aquest marc ha recordat que un dels eixos del debat d'aquestes eleccions autonòmiques és quines serien les conseqüències de la independència i cal explicar als ciutadans que suposaria “una decisió tan greu”.

Segons el ministre el debat sobiranista a Catalunya s'ha plantejat “sobre la base de mentides com l'Espanya ens roba i l'espoli fiscal” i la realitat és que “Catalunya quedaria com una illa sense reconeixement internacional i això la portaria a un empobriment absolut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona