Per què hem de votar Sí
Perquè el canvi a Catalunya millorarà Espanya
Espanya sense Catalunya haurà de replantejar-se el model econòmic basat avui en els mercats financers i l'especulació
La competència entre estats beneficiarà ambdues economies
El títol d'aquest article no està fet amb cap mena de sarcasme o ironia. Més d'un polític i entitat del Principat ha manifestat públicament que l'emancipació de Catalunya obligarà l'Espanya restant a fer tots els deures que ha deixat pendents mentre vivia del finançament provinent de Catalunya.
La primera organització que va fer un estudi seriós al respecte va ser el Cercle Català de Negocis el març del 2013. El CCN resumia en sis punts la transformació que la independència de Catalunya generaria a Espanya: en primer lloc, serà l'element que provocarà un canvi en el model polític i econòmic actual; permetrà a Espanya desenvolupar totalment la seva estratègia econòmica, que és diferent de la catalana; focalitzarà el sistema polític espanyol en el progrés econòmic del país; la competència amb el Principat generarà un efecte d'impuls de l'economia espanyola; Espanya podrà aprofitar, sense cost, les infraestructures catalanes per exportar i, finalment, la fortalesa econòmica catalana ajudarà l'economia espanyola.
La tesi del CCN és que a Espanya conviuen dos models: el català i l'espanyol. El primer és industrial, dinàmic i innovador; el segon és bàsicament especulatiu i financer. L'obsessió malaltissa dels governs d'Aznar, no corregida pels de Zapatero, de convertir Madrid en una gran metròpoli d'abast mundial ha perjudicat l'estructura del mapa espanyol pel que fa a infraestructures; de manera que totes s'han concebut tenint com a centre i destinació Madrid. Això ha minvat la capacitat d'altres territoris espanyols d'establir sinergies entre ells. La mala consciència, però, ha fet que es creessin aeroports en llocs on no hi havia passatgers i trens d'alta velocitat absolutament innecessaris.
Espanya necessita un canvi de model econòmic, que la faci passar de l'economia especulativa i financera a la industrial. Espanya pot arribar a aprofitar les estructures creades que ara no tenen sentit (AVE i aeroports) per situar-hi a l'entorn noves zones industrials.
Ara bé, perquè tot això succeeixi l'Estat haurà de reemplaçar les seves elits polítiques i econòmiques (allò que alguns anomenen “la casta”) i tenir la valentia d'aprimar el model administratiu. El canvi necessita un terratrèmol. Catalunya pot ser-ho.
Estimular la competència
Un dels arguments de l'estudi del Cercle Català de Negocis té un caire més psicològic que econòmic, però no per aquest motiu està mancat de raó. Segons el CCN, la competència entre països i entre empreses “és molt positiva per a la prosperitat dels ciutadans”. Els empresaris independentistes posen com a exemple la competència existent entre el Barça i el Reial Madrid en l'àmbit esportiu. Mantenen que ambdós clubs han arribat a l'excel·lència futbolística malgrat tenir models diferents per un motiu: l'estímul de la competitivitat. Dit d'una altra manera: l'ànsia de guanyar el teu màxim rival. I citen com a exemple la lliga 2011-2012, en la qual el Reial Madrid va arribar a sumar 100 punts, el millor resultat de la seva història, perquè competia contra el considerat millor Barça de la història. Per ells, “la competència és la millor garantia de prosperitat”.