Política

Mas defensa que no hi ha “marge” per fer tractes de favor en l'obra pública

Compareix al Parlament després de l'escorcoll a la seu de CDC: “La investigació busca l'espectacle i fer mal a CDC”

Defensa l'adjudicació de l'obra pública que qualifica “d'impecable”, “exigent” i que “cada cop limita més la possibilitat d'influir”

“Fa deu anys que ho investiguen tot però no hi ha cap sentència que demostri una activitat fraudulenta”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut aquest divendres matí al Parlament de Catalunya per explicar-se pel presumpte cas de corrupció del 3% .

“La investigació busca l'espectacle i a través de l'espectacle fer mal a un partit, que és Convergència”, ha assegurat Mas en la seva primera part de la compareixença abans d'entrar a defensar el sistema de contractació pública d'infraestructures de Catalunya, que ha qualificat d'“impecable” i sense “marge” per fer tractes de favor en la contractació. Mas ha reiterat que aquest cop a CDC “estaven preavisats” perquè un diari espanyol ja va anunciar el 15 de setembre passat “fil per randa el que està passant” en l'operació Petrum, referint-se a La razón. “Si s'avisa els mitjans es que es busca espectacle”, ha insistit.

Mas ha assegurat durant la seva compareixença és que té confiança en els tresorers Andreu Viloca i Daniel Osàcar per “les tasques encomanades” en el seu moment i ha afegit que a CDC el “màxim i únic responsable” de finances és l'“administrador”.

Mas també ha recordat que des del 2005 Convergència s'està sotmeten a investigacions de les policies: “Ho estan investigant tot i regirant tot”. “Deu anys amb una lupa a sobre” on ha assegurat que “no hi ha ni una sola sentència que hagi pogut demostrar absolutament res”. “No hi ha cap sentència que demostri que s'hagi comès una activitat fraudulenta”, ha reiterat, sobre l'adjudicació d'obra pública per part de la Generalitat.“Cap sentència condemnatòria”.

Mas, que ha comparegut en la diputació permanent, ja que la nova cambra catalana no es constituirà fins dilluns que ve, ha defensat “el sistema de contractació pública” que ha assegurat és “impecable” i que “no permet cap tracte de favor a ningú”. “S'ha anat sofisticant més i cada cop limita més la possibilitat d'influir” i, a més ha afegit, que ”té plenes garanties i màxima transparència“.

Mas ha volgut comparèixer per donar compte dels processos d'adjudicació de la Generalitat i, concretament, de l'empresa pública Infraestructures.cat, que també va ser escorcollada dimecres per la Guàrdia Civil dins el marc de l'operació Petrum III.

CDC i la CatDem reben aportacions d'empreses

En la seva part final, Mas ha apuntat els tres punts que considera està investigant la policia i la fiscalia.

El primer és la fundació de Convergència, la CatDem, i si rebia aportacions d'empreses. Mas ha respost que sí i que això està declarat en la comptabilitat del partit i de la fundació i també en el Tribunal de Cuentas i que per tant no calia haver “muntat la parafernàlia” aquest dimecres amb l'escorcoll i les detencions. Mas ha recordat que moltes de les empres que han fet aportacions a CDC també n'han fet a d'altres partits, però en canvi el altres “no surten mai”. “S'està criminalitzant les aportacions d'un partit però no d'altres”. Mas ha defensat les aportacions d'empreses a CDC perquè “estan fetes dins del marc legal”. “Per què es criminalitza, doncs?”, s'ha preguntat.

El segon que s'investiga, segons ha dit Mas, és “si la CatDem rebia diners i CDC feia factures per capturar aquests diners”. “Doncs és veritat, CDC facturava a la seva pròpia fundació per uns determinats serveis que feia”, ha reconegut, tot reiterant que “això també està comunicat a tot arreu”. Mas ha considerat que si en alguns d'aquests casos s'havia comès algun error administratiu, es demanés la correcció per la via administrativa i no judicial.

En tercer lloc, la investigació policial i dels fiscals, se centra en -“el més important”, segons ha dit- si “hi havia empreses que aportaven diners que eren afavorides per l'òrgan de contractació de la Generalitat”, és a dir, Infraestructures.cat.

És aquí on Mas ha tornat a insistir que “tenim un sistema de contractació que no pot afavorir ningú perquè el sistema ho impedeix”.

Reunit amb Pujol

Preguntat pel PP i ICV sobre una reunió que va mantenir amb Jordi Pujol dimecres, el mateix dia que es van dur a terme els escorcolls a CDC i les detencions del tresorer Andreu Viloca, de treballadors de Convergència i diversos empresaris, Mas ha reconegut que estava reunit amb Pujol dimecres al matí fins que va saber que s'estava escorcollant la seu del partit.

De fet, Mas ha explicat que des del juliol de l'any passat quan va saltar la polèmica pels comptes a l'estranger de l'expresident, s'ha reunit “quatre o cinc vegades”. “És un delicte?”, s'ha preguntat, tot assegurant que el tornarà a veure.

Davant les preguntes d'ICV i el PP, Mas ha preguntat si el segueixen per saber amb qui es reuneix. “Ho trobo tremendo”, ha assegurat.

“Dec estar fent molta nosa”

Mas ha respost a la demanda de la majoria de l'oposició, que li ha reclamat que plegui. Mas ha dit que “dec estar fent molta nosa”, però ha recordat que entre l'última vegada que va comparèixer i ara hi ha hagut unes eleccions pel mig i 1,6 milions de persones han votat la candidatura de la qual formava part.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona