Política

La pista belga dels atemptats de París guanya força

El ministre Francès de l'Interior explica que els atacs van mobilitzar “un equip” a Bèlgica que es va “beneficiar de complicitats a França”

Un informe d'intel·ligència francès filtrat fa poques setmanes ja apuntava que l'estratègia d'Estat Islàmic a Europa seria atemptar de manera “obliqua”

Els atemptats de divendres a la nit a París “van ser preparats a l'exterior” i la pista belga guanya força. De les 14 persones detingudes aquest cap de setmana per la seva presumpta vinculació amb la massacre, 7 han estat capturats al país veí.

El ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, ha afirmat aquest diumenge que l'onada d'atacs a la capital francesa va “mobilitzar un equip d'actors a Bèlgica, que es van beneficiar de complicitats a França”.

En roda de premsa, Cazeneuve ha assegurat que el govern francès té la “determinació” que totes les xarxes terroristes transfrontereres siguin desmantellades.

La cooperació policial entre els dos països veïns ha permès determinar que dos dels terroristes suïcides són ciutadans francesos que residien a la regió de Brussel·les. Van morir al fer esclatar els seus dispositius explosius al costat de l'Estadi de França i davant un restaurant del bulevard Voltaire, respectivament.

La Fiscalia federal belga ha confirmat avui que s'ha trobat dos automòbils amb matrícules belgues a París, un a prop de la sala de concerts Bataclan i l'altre a prop del cementiri de Père Lachaise.

Aquests vehicles van ser llogats a principis d'aquesta setmana a la regió de Brussel·les.

La policia francesa ha anunciat aquesta tarda que busca un home de 26 anys nascut a Brussel·les, Abdeslam Salah, sobre el qual pesa una ordre de detenció emesa per bèlgica. Va ser ell qui va llogar el Volkswagen Polo amb el qual els assaltants van arribar a la sala de concerts, on van matar 89 persones.

El dissabte al matí va superar un control per gendarmes francesos al costat de la frontera belga en un altre cotxe en el que viatjava amb dos altres individus. Els agents els van deixar marxar després de verificar les seves identitats.

Un dels ocupants del vehicle estava fitxat a Bèlgica i quan es va saber que Salah havia llogat el cotxe vist divendres la policia va posar una operació a la comuna de Molenbeek, als afores de Brussel·les, i va practicar diverses detencions, entre les quals la del seu germà, Mohamed. Abdeslam, però, podria haver fugit, segons la Fiscalia belga.

Un tercer germà, estat identificat pels mitjans de comunicació francesos com Ibrahim, és un dels terroristes suïcides que va morir al fer esclatar la seva armilla explosiva a la sala Bataclan.

Les forces de seguretat continuen la recerca i encara estan en curs les investigacions per determinar la implicació dels set detinguts a Bèlgica en l'operatiu antiterrorista de dissabte a Molenbeek.

Aquest districte de Brussel·les ja va ser escenari de diverses operacions contra el gihadisme, l'última el gener d'aquest any, després de l'atac a la redacció de la revista satírica francesa Charlie Hebdo, també a París.

A França s'ha detingut 7 persones per la seva presumpta vinculació amb els atemptats. D'acord amb la premsa local, són persones del cercle proper a Omar Ismaïl Mostefaï, un dels suïcides identificats. Entre els detinguts hi hauria el seu pare, el seu germà i la dona d'aquest últim.

Mostafeï ha estat identificat gràcies a les empremtes digitals extretes d'un dit trobat a la sala de concerts Bataclan.

Atemptar de manera “obliqua”

Fa tot just tres setmanes es va f iltrar un informe dels serveis d'intel·ligència francesos que apuntava que l'estratègia d'Estat Islàmic per colpejar Europa seria mobilitzar gihadistes residents en algun dels Estats membres per atemptar en un altre diferent per tal de dificultar la identificació dels autors dels atacs. És a dir, planificar i cometre atacs de manera “obliqua”

L'objectiu seria aprofitar la descoordinació entre els serveis secrets dels diferents estats europeus, que no sempre comparteixen les informacions dels radicals que tenen fitxats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona