Política

Dinamarca debat la confiscació de béns als refugiats

El Parlament aprovarà a finals de mes una polèmica reforma de la llei d'asil

La Comissió Europea examinarà el projecte i traslladarà la seva opinió al govern danès

El Parlament danès va iniciar ahir el debat per aprovar un paquet de mesures sobre política d'asil, entre les quals n'hi ha una de polèmica que preveu confiscar diners i objectes de valor als refugiats perquè es paguin la manutenció. El projecte, que consta d'una trentena de punts i que es votarà el 26 de gener, també preveu limitar la durada dels permisos de residència i augmentar d'un a tres anys el termini perquè els que tenen asil temporal puguin sol·licitar el reagrupament familiar.

El govern liberal –en minoria– té pràcticament garantida l'aprovació del text, ja que va consensuar ahir amb els seus tres aliats del bloc de centredreta i amb la principal força de l'oposició, el Partit Socialdemòcrata, una reforma del projecte inicial, que exclou de les confiscacions els objectes que tinguin un valor afectiu.

La proposta original, per contra, obligava els refugiats a entregar objectes o efectius amb un valor superior a les 3.000 corones daneses (uns 400 euros), una mesura que va generar divisions en el si del Partit Liberal i crítiques d'alguns dels seus suports. El redactat definitiu, el tercer des que es va llançar la idea al novembre, deixa fora els objectes amb un valor sentimental, com ara “anells de casament o compromís, retrats familiars, distincions honorífiques i similars”. La policia sí que podrà confiscar objectes sense valor personal que superin les 10.000 corones (1.340 euros) i quantitats en efectiu que excedeixin aquesta xifra.

Pels seus promotors, la mesura pretén enviar un “senyal” als candidats a l'exili per dissuadir-los d'arribar a Dinamarca des de Síria, l'Iraq o l'Afganistan. La Comissió Europea ha anunciat que examinarà la llei un cop aprovada i que informarà de la seva posició el govern danès. Només tres partits d'esquerres s'oposen fermament al projecte.

LA XIFRA

3
redactats
s'han fet del projecte de llei sobre política d'asil a causa de la polèmica per la confiscació de béns.

Bar tancat als demandants d'asil

redacció

Les organitzacions de defensa dels drets humans van criticar ahir la decisió d'un bar austríac de prohibir-hi l'accés a “tots els demandants d'asil”. La propietària de l'establiment, situat a l'opulenta estació termal de Bad Ischl, als Alps austríacs, va justificar la mesura després de reiterats incidents en què els immigrants haurien molestat noies joves, incloent-hi una cambrera. En un missatge penjat a Facebook, i retirat després, la propietària del bar declarava el local Asylantenfrei (lliure de demandants d'asil), una terminologia que recorda el Judenfrei emprat pels nazis contra els jueus. La policia de Bas Ischl va assegurar que no ha rebut cap queixa dels 120 demandants d'asil allotjats al centre d'acollida de la localitat. Durant el 2015, centenars de milers d'immigrants van transitar per Àustria cap a Alemanya i uns 90.000 van demanar asil en aquest país de 8,5 milions d'habitants, un dels índexs més elevats a Europa en relació amb la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia