Política

La crònica

Astúcia i feina fina

La legitimitat popular i la legalitat vigent van coincidir ahir a l'Auditori de Santa Coloma de Farners. En el primer acte del cicle Endavant, República!, que promouen les assemblees territorials de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la Selva, l'entitat sobiranista i dos representants escollits pel poble van exposar la seva visió sobre els suposats divuit mesos de l'actual legislatura al Parlament.

Veïns d'una vintena de municipis de la Selva, incloent-hi Lloret de Mar, Tossa, Amer o Sant Julià del Llor i Bonmatí, van omplir la sala per fer saber que volen ser actors i que estan disposats gairebé al que faci falta (entengui's, desobeir). En un acte dirigit pel director de l'edició de Girona d'El Punt Avui, Jordi Grau, el públic va assistir al principi a les explicacions d'Anna Pérez (coordinadora d'accions sectorials de l'ANC), Josep Sabaté (coordinador de mobilitzacions socials de la mateixa entitat) i els diputats Lluís Llach (Junts pel Sí) i Benet Salellas (CUP-Crida Constituent).

Pérez va explicar que l'ANC té 49 assemblees sectorials i que l'estratègia haurà de variar en el sentit que els signes d'identitat hauran de coincidir amb “una feina més fina”. El proselitisme per ampliar la base social independentista és possible “fent cua al metge o al supermercat o a l'escola recollint els fills”. Sabaté va recordar la feina feta els últims anys pel poble català. El representant de les Terres de l'Ebre va destacar la gran manifestació de fa unes setmanes a Amposta en què el país, un cop més, va fer pinya en contra del transvasament del riu Ebre (el pla hidrològic).

Encara sota els efectes de la mort de la diputada Muriel Casals, en honor de qui s'havia guardat un minut de silenci, Llach va destacar la força de la gent. “Fa sis anys que aneu al davant nostre.” El cantautor de Verges va reconèixer que el procés tenia alts i baixos, però que les puntes de la serra “cada cop són més altes”. Salellas (CUP) ha dit aquesta setmana al Parlament que ell no és espanyol. Ahir va explicar que l'objectiu del futur fòrum social constituent és que la nova etapa no s'assembli al passat.

Posteriorment, tots quatre (Pérez, Sabaté, Llach i Salellas) van compartir escenari per respondre les preguntes dels assistents. Llach va explicar que els temps del Parlament eren propis d'una institució de principis del segle XX i que davant de la “matusseria” de l'Estat espanyol, els diputats, com a mínim, els 72 sobiranistes, haurien d'actuar amb “astúcia”, fent giragonses per evitar la nafra”. El músic i l'advocat van coincidir a censurar la feina del grup de Catalunya Sí que es Pot. “Busquen la desunió del grup de Junts pel Sí, i la contradicció de la CUP amb el seu electorat”, va assegurar el de Verges. Salellas va acusar la confluència de forces d'esquerra de “filibusterisme” i de voler bloquejar l'acció política per qüestions formals.

Veïns de Maçanet Residencial Park van aprofitar l'acte per protestar per la mala qualitat de l'aigua de les aixetes. Un dels veïns va intervenir en el col·loqui demanant que s'investigui el que passa a Maçanet. A l'entrada hi havia una garrafa d'aigua tèrbola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia