Política

Administracions

Organització comarcal

El Lluçanès demana pas

Els alcaldes es reuneixen avui amb els grups parlamentaris per reclamar que es faci la llei de creació de la nova comarca

Volen que es tiri endavant aquesta legislatura, vuit mesos després que es fes la consulta als veïns

“El superdijous del Lluçanès” és com Isaac Peraire, alcalde de Prats, ha batejat el que ha de passar avui al Parlament. Una delegació d'alcaldes dels tretze municipis que volen constituir-se com a nova comarca es reuneixen amb tots els grups parlamentaris –excepte amb Ciutadans, amb qui ho faran més endavant– per reclamar-los que tirin endavant la llei de creació de la comarca. Segons Peraire, confien a tenir el suport suficient perquè es faci durant els setze mesos que queden d'aquesta legislatura curta. “Busquem una resposta serena i ben feta, però ràpida. La llei ha de tenir sortida en aquest període”, diu el també president del Consorci del Lluçanès i un dels defensors de la creació de la comarca.

Han passat vuit mesos des que es va fer el procés participatiu per decidir si els veïns de la zona estaven d'acord a tirar endavant la comarca del Lluçanès. El 26 de juliol el sí va guanyar clarament amb el 70,7% dels vots i la participació va ser del 55,15% (per sobre del 35% que s'exigia). Però cinc dels tretze municipis van dir que no a la proposta. Quedava un panorama complicat de gestionar. Tot i això, Peraire explica que tots els municipis estan decidits a “treballar conjuntament” i que en tot cas, “caldrà veure l'encaix” dels cinc municipis on es va imposar el no: Santa Maria de Merlès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès i Sant Feliu Sasserra. “L'opinió del poble val”, insisteix a recalcar l'alcalde de Prats. Tot i això, per ara no s'ha concretat quin seria aquest “encaix”.

Un cop feta la consulta, els alcaldes del Lluçanès i el Departament de Governació van quedar de treballar conjuntament. Però la petició arribava en un moment de dissolució del Parlament en vista de les eleccions del 27-S i es començava a dir que la nova comarca no seria efectiva fins al 2019. Es tornava a complicar. Però Isaac Peraire aclareix sobre això que “va ser Joana Ortega qui va dir que no es podria fer efectiu fins després de les pròximes eleccions municipals. Això s'ha de veure. Ha de ser la llei que ha d'impulsar el Parlament la que ha de determinar quins procediments se segueixen”.

Peraire no vol perdre el temps. I és que el Lluçanès vol ser el següent. Vol seguir els passos del Moianès i ser la pròxima comarca del país, la número 43. Això, tot i que el resultat del procés participatiu no ha deixat un resultat fàcil i que les tramitacions són llargues, i semblava que la creació de la comarca havia quedat en punt mort. Però no. Fa un mes els alcaldes van convidar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a una visita al Lluçanès. I la setmana passada es van reunir amb el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, per parlar de la qüestió del finançament. I avui es troben amb els parlamentaris per explicar-los-ho: “Volem que coneguin de la nostra mà d'on venim i on som pel que fa al Lluçanès. Tenim una consulta, un resultat, i una voluntat de treballar conjuntament. Però necessitem la llei de creació de la comarca. Som tretze ajuntaments petits que volem afrontar els reptes de futur junts, i sinó ho tindrem molt complicat. Ens cal una eina per poder-ho fer que es diu consell comarcal. Ens cal que ens donin suport per tirar-ho endavant.” Una declaració d'intencions en boca de Peraire del que dèiem: el Lluçanès demana pas.

Entre tres comarques
El Lluçanès està conformat per tretze municipis que ara administrativament estan majoritàriament a Osona, excepte dos, que estan al Bages i el Berguedà. La capitalitat de la que vol ser futura comarca l'exerceix Prats, que amb 2.600 habitants és la població més gran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia