Política

Tancats al Parlament

La policia ordena als eurodiputats que es quedin a l'edifici després de l'explosió a l'estació de metro de Maelbeek

El dispositiu policial s'allarga durant la tarda i converteix el districte europeu de Brussel·les, sempre actiu, en una àrea deserta

La delegació del govern català davant la UE treballa en format gabinet de crisi

“Fèiem preguntesa la número dos del BCE, però teníem el cap en una altra banda”, explica Tremosa

Al districte europeu de Brussel·les, el barri on es concentren les seus de les institucions comunitàries –Parlament, Comissió i Consell Europeu–, es podia notar tota la tensió provocada pels atemptats: a pocs metres d'allà, l'estació de metro de Maelbeek es convertia en el segon objectiu escollit pels terroristes suïcides.

Ramon Tremosa és un dels eurodiputats que van quedar retinguts al Parlament després que la policia n'ordenés el tancament per les explosions al metro, quan encara no es coneixia el tràgic balanç de morts i ferits. “Estem confinats a l'edifici”, informava Tremosa, que
a les nou del matí, entremig de l'atemptat a l'aeroport de Zaventem i el del metro, ja era a la cambra. “Teníem una reunió important d'economia: l'audiència amb la número dos del Banc Central Europeu, Danièle Nouy, que ve cada dos mesos.” “La sessió ha començat a un quart de deu, però s'ha suspès quan s'ha sabut l'atac a l'estació de metro de Maelbeek”, una de les més pròximes al districte europeu, juntament amb la de Schuman. La notícia va desfermar una reacció lògica de preocupació: “Molts dels nostres assistents [ajudants dels eurodiputats] utilitzen els mitjans de transport públic per arribar a la feina”, explica Tremosa. Tot i l'enrenou que van provocar les últimes notícies, la sessió de la comissió d'Economia va reprendre l'activitat. “Molts diputats feien les seves preguntes admetent, però, que tenien el cap en una altra banda.” La sessió va acabar a les onze, però els eurodiputats i tot el personal que treballa a l'eurocambra van rebre l'ordre de no abandonar l'edifici. L'operació policial encara estava en marxa i les autoritats havien suspès tot el transport públic, incloent-hi l'aeroport de Zaventem (el que utilitzen els eurodiputats per aterrar a Brussel·les), mentre reforçaven la seguretat dels accessos al Parlament. Cal tenir en compte que el districte europeu és una zona activa de la capital, on també tenen la seu nombroses empreses belgues, oficines de representació i ambaixades.

Era previsible un atemptat com aquest després de la captura del principal fugitiu del 13-N? “Ja feia setmanes que estàvem en alerta groga, cosa que vol dir militars vigilant els carrers”, explica Tremosa, que esperava pacientment al Parlament sense saber quan en podria sortir. A pocs metres d'allà, a l'edifici de Berlaymont, on té la seu, la Comissió Europea efectuava la seva activitat ordinària “amb el màxim de normalitat dins del possible”, explica Laura Rahola, del servei de premsa de la representació de la Comissió a Barcelona. “S'ha mantingut la roda de premsa diària, però
sí que s'han ajornat les reunions menys urgents i s'ha elevat el nivell d'alerta del groc al taronja, cosa que implica restriccions en els accessos a la seu comunitària.” “També s'ha fet una recomanació a tots els treballadors perquè es quedin a casa o al lloc de treball; en definitiva, que no circulin pel carrer”, hi afegeix Rahola. Durant la jornada, eren a l'edifici el president de la institució, Jean-Claude Juncker, i diversos comissaris. L'espera es va fer llarga. A mitja tarda, les autoritats van evacuar part dels edificis, però el carrer de la Loi –artèria principal de la zona– seguia tallat al trànsit enmig del soroll de sirenes d'ambulàncies. “És una situació insòlita veure tot aquest barri, sempre tan actiu a aquesta hora, desert”, observa Amadeu Altafaj, representant permanent del govern català davant la Unió Europea. L'operació policial seguia en marxa a la recerca de més explosius. “A la delegació treballem en format gabinet de crisi –explica Altafaj– i gestionem les situacions personals [de funcionaris i altres persones afectades per l'escenari creat pels atemptats]”. “Estem en contacte amb les autoritats espanyoles i també amb el govern de crisi belga”, hi afegeix. A la representació no li consta que hi hagi cap català entre les víctimes. “N'hi havia un que ha resultat ferit lleument a l'estació de metro, però ja ha estat donat d'alta.” Per Altafaj, els atemptat al metro i a l'aeroport responen “perfectament al patró d'Estat Islàmic: un lloc molt transitat amb un nombre potencial de víctimes molt elevat”.

0
catalans
figuren entre les víctimes dels atemptats de Brussel·les. Només hi va haver una persona ferida lleument al metro de Maelbeek, que va ser donada d'alta, segons un primer balanç.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona